3 băuturi aperitive pe care merită să le încerci

17.03.2023

După cum sugerează și denumirea pe care o poartă, băuturile aperitive sunt servite înaintea unei mese principale, având rolul de a stimula apetitul culinar. De aceea, nu trebuie servite decât într-o cantitate redusă, recomandându-se ca acestea să fie cât mai seci posibil și să conțină un procent de alcool de cel mult 25%.

Băuturile aperitive nu trebuie confundate cu băuturile digestive, rolul celor din urmă fiind de a stimula procesul organic de digestie a alimentelor, consumate la prânz sau cină. Există o mulțime de băuturi aperitive ce pot fi consumate înainte de masă, fie simple, fie în combinație cu alte ingrediente. Îți prezentăm în acest articol 3 băuturi aperitive și digestive ce merită testate.

Băuturi aperitive #1: Santorini Sunrise 

Această interpretare cu iz mediteranean a deja celebrului Tequila Sunrise a fost concepută într-un restaurant cu specific grecesc din New York. Notele florale se îmbină la perfecție cu aromele distincte de vodka și Campari, pentru o experiență senzorială ce stimulează pofta pentru o masă cu preparate din arhipelagul elen. Iată cum se pregătește un Santorini Sunrise:

INGREDIENTE: 

 • 30 ml Campari Bitter;
 • 90 ml suc de grapefruit roșu;
 • 60 ml vodka;
 • 2 felii de grapefruit;
 • 4 frunze de mentă proaspătă;
 • cuburi de gheață.

MOD DE PREPARARE:

Într-o primă etapă, se realizează o infuzie pe bază de vodka și felii de grapefruit: într-un recipient cu închidere perfect etanșă se adaugă doua felii de grapefruit, secționate în prealabil în sferturi (8 bucăți). Peste acestea se adaugă vodka, astfel încât feliile să fie scufundate complet. Recipientul se închide apoi bine și se lasă la temperatura camerei pentru aproximativ 72 de ore.

Băutura infuzată este apoi strecurată printr-o sită de bucătărie într-un pahar highball, astfel încât feliile de grapefruit utilizate să fie acum îndepărtate. Se adaugă lingurițele de miere, sucul de grapefruit roșu, și, la final, cantitatea de Campari recomandată. Se poate utiliza pentru această combinație Campari Bitter 28.5% 1L. La final, se adaugă gheață și se ornează cu frunze de mentă si o jumătate de felie de grapefruit proaspăt.

Băuturi aperitive #2: Bitter Orange 

Este o băutură aperitivă ideală, ce poate fi servită alături de preparate culinare light, ideale pentru a deschide apetitul culinar. Un Bitter Orange veritabil include anumite ingrediente esențiale pentru obținerea acelui gust desăvârșit, dar se prepară la fel de simplu ca prima băutură pe care am analizat-o în acest articol. Iată, mai exact, ce ai de făcut!

INGREDIENTE: 

 • 50 ml Martini Bitter;
 • 150 ml suc de portocale;
 • felii de portocală;
 • cuburi de gheață.

MOD DE PREPARARE: 

Într-un pahar pentru băuturi aperitive se adăugă câteva cuburi de gheață, peste care se toarnă cantitatea de Martini Bitter. În cazul realizării acestui cocktail, se poate utiliza Martini Riserva Speciale Bitter 28.5% 0.7 L. Peste gheață și Martini se toarnă apoi sucul de portocale proaspăt stors, deoarece prospețimea și calitatea ingredientelor influențează semnificativ gustul final.

Întregul mix de ingrediente se amestecă apoi cu linguriță de cocktail-uri pentru aproximativ 10 secunde. Trebuie evitat excesul, atunci când sunt amestecate ingredientele unei astfel de băuturi, pentru a se conserva cât mai bine aromele, în lipsa topirii cuburilor de gheață. La final, paharul se decorează cu felii de portocală.

Băuturi aperitive #3: Aperol Spritz 

Aceasta băutură aperitivă de culoarea portocalei are un miros îmbietor de citrice, combinat la perfecție cu note de ierburi aromatice ușor amărui. Aperol Spritz propune un mix de ingrediente ce poate fi savurat atât înaintea unei mese bogate, cât și în timpul unui cocktail party organizat alături de prieteni. Iată care sunt ingredientele necesare în proces și pașii necesari preparării!

INGREDIENTE: 

 • 50 ml Aperol;
 • 75 ml Prosecco;
 • 25 ml apă minerală;
 • ½ felie de portocală;
 • cuburi de gheață.

MOD DE PREPARARE: 
Se adaugă într-un pahar cu picior jumătate de felie de portocală proaspătă, peste care se toarnă cantitatea de Aperol. Apoi se adaugă în mix Prosecco, cuburi de gheață și cantitatea de apă minerală carbogazoasă recomandată. La final, se amestecă întreaga combinație de ingrediente cu ajutorul unei lingurițe pentru cocktail-uri, timp de aproximativ 10 secunde. Paharul de Aperol Spritz este gata pentru a fi servit.

Acest articol ți-a prezentat care este principala diferență între bauturi aperitive si digestive, precum și informațiile necesare în pregătirea a 3 cocktail-uri ideale pentru începutul unei mese gustoase. Alege să utilizezi în proces doar ingrediente de calitate și cât mai proaspete posibil, deoarece poți obține astfel gusturi și note cromatice senzaționale.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate