Ai parcat ca un bou – fără număr de înmatriculare

12.08.2021

Cei ce obișnuiesc să posteze imagini pe internet cu posibile abateri de la legislația rutieră săvârșite de șoferii unor mașini (de exemplu, parcare ilegală), iar în imagini apare și numărul de înmatriculare, pot fi considerați operatori de date personale și trebuie să respecte principiile prelucrării datelor, altfel riscă amendarea. Această concluzie apare în raportul de activitate pe 2020 al Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), document publicat vineri pe site-ul instituției. În plus, ANSPDCP subliniază că, de principiu, monitorizarea respectării regulilor de circulație cade în competența poliției. (sursa avocatnet.ro)

Ai parcat ca un bou

Știu că am obiceiul să postez articole cu #hazdenecaz, articole care-i îi induc în eroare pe unii dintre voi. Acest articol nu este glumă. Conform raportului de activitate al ANSPDCP pe 2020, intri sub incidența GDPR dacă ai postat pe internet o fotografie încadrată la „ai parcat ca un bou” și în ea apare numărul de înmatriculare al mașinii. Vrei mai multe detalii juridice? Intră pe link-ul de mai sus.

Eu am pata pusă în egală măsură pe cei care au parcat într-adevăr „ca un bou” și pe cei care au parcat legal un autoturism cu o lungime mai mare decât a locului de parcare. Pur și simplu nu le pasă că blochează tot drumul dacă ei parchează legal, repet – legal, acolo. Am sesizat poliția de câteva ori pe acest subiect și mi-au spus că nu pot face nimic atât timp cât în zonă nu este bandă continuă. Legal, am posibilitatea să depășesc banda chiar dacă dincolo se merge bară la bară.

Nu am înțeles dacă filmările cu „ai depășit ca un bou” intră sub aceeași incidență. La cât de atenți sunt atunci când vor, nu m-ar mira ca și aceste filmări să fie considerate ilegale chiar dacă pericolul asupra siguranței rutiere este imediat și major.

În concluzie, dacă vreți să dați dovadă de spirit civic, înainte să distribuiți fotografia sau filmul, verificați cu maximă atenție dacă apare numărul de înmatriculare. Dacă aveți ghinionul să dați peste cineva care ține la imaginea publică și știe că legea este de partea lui, vă poate da în judecată.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate