Ameca a căpătat trăsături umane cu ajutorul OpenAI GPT 3

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă generație OpenAI GPT 3

Unul dintre detaliile esențiale sesizate la primele modele de roboți umanoizi a fost capacitatea acestora de a afișa trăsături umane. Fie vorba între noi, aceste critici se bazau în mare parte pe nostalgia unor amintiri din copilărie. Dacă privim cu atenție în jurul nostru, inclusiv la unele mese în familie, este nevoie de puțin efort pentru a observa ceea ce ne dorim din partea roboților. Oamenii și-au pierdut umanitatea. Au uitat să se bucure. Au uitat să fie sinceri. Au uitat să fie altruiști. Au uitat ce este omenia. Au căzut în propria groapă săpată din dorința de a deveni mai bogați material decât prietenii, rudele sau vecinii lor. Din fericire, au mai rămas și oameni printre noi.

Această observație are un substrat extrem de sensibil. La început ne-am obișnuit ca roboții să fie inexpresivi. Să fie roboți. Să nu aibă trăsături umane. Tocmai această lipsă a trăsăturilor umane ne defirenția. Oamenii sunt oameni și roboții sunt roboți.

Dar … fața umană a devenit una rece, inexpresivă și fața unui robot umanoid a devenit una umană – expresivă.

Le ofer cuvântul celor care susțin că fuga de realitate este sănătoasă.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate