Concediul de paternitate este un scurt antrenament plătit pentru o perioadă nedeterminată și gratuită

07.11.2018

Concediul de paternitate este un scurt antrenament plătit pentru o perioadă nedeterminată și gratuită de ”Taaaaatiiii!!! Joacă-te cu mineeee!” Așadar, bucurați-vă din plin de el și răsfățați-vă cu Dove!

Concediul de paternitate

În ciuda posibilităților actuale de informare, net superioare celor de care au avut parte părinții noștri, am înțeles că numărul persoanelor care se trezesc în brațe cu propriul copil fără să știe cum să se comporte cu el este într-o continuă creștere. Din fericire, începând din acel moment, o bună parte dintre tinerii părinți trec pragul comunităților de parenting și încep să fure meserie. Din nefericire, locurile în care se discută despre iubire fără condiții în familie sunt destul de rare.

Citeam zilele trecute un articol pe un blog extern unde copilul era comparat cu o mică bulă care se ciocnește de bulele părinților. Cei doi părinți nu mai formează ca pe vremuri o bulă mai mare care să-i ofere siguranță copilului, ci își apără fostul stil de viață bazat pe carieră, business, anturaj sau intimitate. Îl trimit să doarmă singur în cameră, se grăbesc să plece la muncă înainte să se trezească și revin după ce bona sau bunica l-a adormit. Există o listă lungă cu indicii în acest sens.

Am fost rugat să-i dau un sfat unui viitor părinte care-și pregătește dosarul pentru concediul de paternitate. Minim o lună. Maxim – după voia soției.

Permite-i copilului tău să-ți fie copil!

Exact. Permite-i să-ți fie copil! Permite-i să aibă amintiri cu tine! Permite-i să doarmă pe burta ta, să descopere stabilitatea pe fruntea ta, să-ți audă glasul. Nu fugi de el pentru că va veni o zi în care va învăța să meargă singur. Lasă toate temerile și tot ceea ce te împinge de la spate să treacă pe lângă tine și stai acasă cu soția și copilul tău cât mai mult posibil. Fiți o familie! Altfel, pierzi tot ceea ce este mai plăcut în viață – vorba mamei mele.

Ce este concediul de paternitate? Este un scurt antrenament plătit. Suntem plătiți ca să stăm acasă o perioadă scurtă de timp. Suficient cât să ne spargem acea bulă. Suficient cât să înțelegem ceea ce unii evită să spună pe la evenimentele de parenting. Apoi urmează o perioadă nedeterminată și gratuită de practică adevărată. O perioadă în care nu ne mai plătește nimeni ca să ne jucăm cu ei. Nu ne mai plătește nimeni ca să ieșim în parc, să mergem la cursurile de dans, de muzică, de balet, de engleză sau să-i însoțim în prima zi de grădiniță ori de școală. Atunci suntem pe cont propriu. Fiecare se descurcă cum poate.

Adevăratul parenting nu este despre cum să ne raportăm propria bulă la cea a soției sau a copilului. Adevăratul parenting este despre familie.

Comentarii

  1. Marius spune:

    Eu am luat concediu de crestere copil, 1 luna, cand sotia mea a inceput munca. Copilul avea aproape 2 ani, a fost o experienta chiar interesanta pe care o recomand cu caldura.

Postează un comentariu


Articole învecinate