Creatorul jocului Balena Albastră a fos condamnat la 3 ani de închisoare

25.07.2017

Philipp Budeikin, în vârstă de 22 de ani, cunoscut sub numele de Philipp Lis (Fox), a fost condamnat la 3 ani de închisoare de un tribunal din Siberia pentru creearea și administrarea jocului Balena Albastră.

balena albastra

Mi-a fost atrasă atenția asupra unei informații care îmi scăpase. N-am mai auzit nimic de Balena Albastră deoarece tânărul care se afla în spatele acestui joc a ajuns la pârnaie în urmă cu câteva luni. Pentru cei care nu știu, Balena Albastră a declanşat mai multe sinucideri macabre în rândul adolescenţilor. Eu credeam că acest joc a dispărut din peisaj la fel de repede ca Pokemon din motive financiare sau lipsă de interes.

Când am văzut cum cei de la poliție ies în față cu declarații oficiale despre acest joc și campanii de informare în rândul adolescenților credeam că este o exagerare. In această seară, după ce am înțeles că își privea viitoarele victime ca pe niște „deșeuri biologice”, am început să privesc cu alți ochi tot ceea ce știu despre cyberbullying.

O fi mult 3 ani? O fi puțin? Pentru cel puțin 130 de adolescenți împinși la suicid. Nu știu ce să spun. Chiar nu știu. Mediul online a devenit un loc unde cei cu probleme la tărtăcuță se pot manifesta în voie. Cei care ar trebui să ne protejeze sunt cu mulți pași legislativi în urmă. Stau și eu și mă întreb de ce acest joc a mai putut fi descărcat după ce au apărut primele indicii că este vinovat pentru decesul unor adolescenți? De ce au așteptat să moară cel puțin 130 de tineri ca să ia măsuri?

Comentarii

 1. Raluca Badita spune:

  Vor mai iesi altele… sunt convinsa.

 2. Offff… Multe explicații pot fi. De la faptul că nu s-au gândit să asocieze „jocul” pervers cu rezultatul fatal. Nici măcar când au existat indicii. Neîncrederea că o „provocare” online poate avea efecte offline. Inclusiv păreri incredibile de genul „selecție naturală”.
  Vorbim despre cenzurarea știrilor și informațiilor pe care unii le consideră reale, alții false. Depinde de tabără, de unghiul de care le privești.
  Și uităm principalele și realele amenințări din online, ca de pildă BA

 3. Ovidiu Olaru spune:

  Ideea a fost buna. Păcat ca jocul a ajuns pe mâna copiilor fără viitor. copiii ce au acces la tehnologie ar trebui sa fie capabili sa deosebească răul de bine. Creatorul jocului nu are cum sa fie vinovat pentru sinuciderea copiilor. Cel mai sigur prin acel joc s-a dorit testarea nivelului de inteligenta a oamenilor.

 4. Romeo Ionescu spune:

  este greu să probezi că acest joc a dus la sinucideri, eu cred că este un subiect inventat ca să mai fie un subiect de comentat. Credem orice prostie apare pe internet, din care C Dan si G Firea au vrut să-și facă imagine, iar în câteva zile totul a dispărut

 5. Nu e nici subiect inventat, nici greu de probat. In mai toata Europa s-a dezbatut subiectul. Si tocmai asta este unul din motivele care a facut atatea victime. Din cauza neincrederii adultilor ca ceva online poate avea urmari cstastrofale offline. Greu de probat? Pai tocmai l-au condamnat pe individ, ce aveau sa probeze au probat. Cu varf si indesat, insa prea tarziu.

  • Romeo Ionescu spune:

   tribunal din Siberia ? Am rezerve asupra seriozitatii sau presiunilor pentru recunoastere. Acum orice pedeapsa data de orice tribunal din lumea asta este discutabila, dar trebuie aplicata (dar nu inseamna ca este corecta). Aici este problema daca poti face pe cineva sa se sinucida si acela, major (sau minor), chiar o face. Este sinucigasul zdravan ? Trebuie pedepsit cel care exercita presiunea psihica ?
   Apropo si de sinucigasii arabi, dar si ai lor spun ca sunt foarte multi bani la mijloc si pot fi convinsi sa se arunce in aer. La fel in esecurile amoroase unde unul din indragostiti alege sinucidedrea, ce poate face cealaltă persoană, cu ce este vinovată ? La noi cazul s-a stins rapid dupa interventia lui C Dan si G Firea, este unul din motivele pentru care nu cred ca este adevarat (prostii se pot scrie in toata Europa si, oricum, nu am citit in nicio publlicatie europeana (de altfel, foarte rar citesc alta presa)

   • Discutia ia turnura politica si ma opresc aici

   • Tudor spune:

    Romeo, de la cei care se sinucid pentru că biata fată nu mai e dispusă să-i dea tzatza ca măsa până când s-a însurat (aviz mamelor care refuză să-și înțarce băieții și le fură dreptul de a deveni bărbați) este cale extrem de lungă până la cei care îi privesc ca pe niște deșeuri biologice pe cei rămași poate mai puțin în urmă.

    Aici este problema este dacă poti face pe cineva să se sinucidă și acela, major (sau minor), chiar o face? Da. Aceasta este problema. Si lipsa unei legislații care să ne apere de cei care o fac – indiferent că sunt politicieni, preoți, profesori, jurnaliști sau simpli useri pe rețelele de socializare. Ai văzut tu vre-un politician român tras la răspundere pentru măcar una dintre miile de sinucideri datorate famiilor destrămate din cauza emigrării forțate de sărăcie? Au fost copii, soți, soții, părinți, bunici. Nu au mai rezistat. Au cedat. Si? NUP.

Postează un comentariu


Articole învecinate