Locurile de joacă special amenajate pentru copii în parcurile publice sunt ale copiilor

Locurile de joacă special amenajate pentru copii în parcurile publice NU TREBUIE SA DEVINĂ SPAȚII DESTINATE ACTIVITĂȚILOR ECONOMICE.

Intr-o perioadă în care facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a ne ține copiii departe de sedentarism și de dependența de tehnologie, părinții din Focsani trebuie să mai lupte și cu lipsa de omenie a unor persoane din instituțiile publice.

Din motive doar de către ei înțelese au acceptat amplasarea unor activități economice pe spațiile special amenajate pentru copii, activități care practic ne obligă să evităm zonele respective.

loc joaca pentru copii FocsaniDe exemplu, în spațiul de joacă din parcul central din Focșani a apărut încă un loc de joacă cu plată. Copiii sunt obligați acum să se plimbe printre zone lipsite de umbră (anul trecut au fost tăiați doi arbori fără să se planteze niciunul în loc) și zone în care accesul le este limitat (de către părinți, conform celor două regulamente prinse cu cuie de copaci).

Menționez că spațiul ocupat de către cei doi agenți economici ocupă în prezent cam o treime din tot spațiul îngrădit destinat copiilor. Joaca în acel loc a devenit o povară atât pentru copii, cât și pentru părinți. Copiii sunt prea mici pentru a putea înțelege de ce nu au voie și ei la măsuța cu culori sau de ce îi obligăm să stea în castel peste voia lor. Sunt niște limitări greu de respectat indiferent dacă plătim sau nu.

Rog ca ambele activități economice existente pe spațiul public din parcul Unirii din Focșani cu destinație de loc joacă pentru copii să fie mutate în afara spațiului îngrădit, la fel cum sunt și celelalte activități economice destinate copiilor existente în zonă.

Mulțam’

P.S. cu ajutorul Alexandrei Tătaru această dorință a ajuns la primarul din Focșani.

Update 3 mai

”Sunt două persoane private care au autorizație din partea Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice Focșani. Totul este legal. Însă, în autorizație era vorba despre Grădina Publică, nu despre acel spațiu special, dar cei de la D.D.S.P. au gândit să pună aici. Din câte știu, la primărie nu am primit reclamații, dar în urma discuțiilor care le-am urmărit pe internet, am stabilit amiabil cu agenții economici că nu e bine să mai rămână acolo și o să-i mutăm în altă parte. Am vrut să facem ceva bun pentru copii, nu ne-am gândit la discriminare. Agenții economici au fost de acord să se mute în altă parte și am trimis și un echipaj să facă ordine. Din câte știu nu au fost niciodată accidente și sperăm să nu se întâmple”, a declarat Ionuț Mersoiu, viceprimarul municipiului Focșani, pentru Ziarul de Vrancea.

Comentarii

 1. Oana spune:

  Pfaa, locuri de joacă cu plată în zonele publice, chiar așa s-a ajuns? 🙁

  • Tudor spune:

   In parcul central din oras este un spatiu alocat special pentru copii. Intr-un col al parcului ca sa nu-i deranjeze pe cei care joaca sah, cu gardut ca sa nu-i pierdem sau sa-i atace cainii. Pe jos este petris. Ne multumim si cu atat. Unii spun ca e mai bine asa decat cu pavele din plastic. Trei topogane pentru diverse varste. Leagane, casute. Bancute. Cateva chestii de facut sport (le folosesc mai mult mamicile pentru ca sunt cam mari). Una peste alta ai unde sa stai cu copiii.

   Nemultumirile au inceput sa apara dupa ce in interiorul acestui spatiu au aparut cele doua spatii private cu plata. Copiii sunt lasati liberi acolo. Sa faca ce vor. Au invatat sa astepte la rand daca toate leaganele sunt ocupate. Au invatat sa-si imparta jucariile. Ce nu reusesc sa invete este de ce au voie peste tot cu exceptia celor doua zone (daca nu platim) si de ce ii obligam sa stea acolo daca nu mai vor (daca platim). Si de aici incep discutiile.

 2. Olteanu Alina spune:

  Parcurile trebuie sa ramana accesibile tuturor copiilor, iar toate aceste activitati comerciale trebuie limitate. In vara anului trecut (2016) putin a lipsit sa nu se intample o tragedie din auza carturilor care sufocau Piata Unirii si numai asta a dus la delimitarea uni spatiu dedicat exclusiv carturilor, astfel incat oamenii iesiti la promenada (si in special copiii) sa nu fie in orice clipa in pericol. Parcul public trebuie sa fie un loc de relaxare, gratuit, nu un balci .

  • Tudor spune:

   Picatura care a umplut ieri paharul a fost o bucata de teava astupata cu u 1 cm de petris (au taiat ceva cu flexul si au lasat capatul in pamant) exact langa topoganul pentru cei mici. Daca fata cadea cu capul in el ce faceau? Dadeau o declaratie de presa? Daca vrem sa nu fie accidente trebuie, noi ca parinti, sa avem grija de acel loc si sa-i tragem de barnete ori de cate ori copiii nostri sunt in pericol. Cei de la primarie nu ne sunt dusmani, indiferent din ce partid provin. Noi sesizam. Ei iau masuri.

 3. Raluca-Maria Simion spune:

  Susțin aceasta inițiativa! Spatiile de joaca publice din toate parcurile ar trebui sa fie gratuite în totalitate! Rog și eu Primăria sa mute orice activitate economica în afara spațiului public de joaca și cat mai separat de acesta!

 4. Tudor spune:

  In cursul zilei de ieri, noul venit si-a mutat locul privat de joaca in afara spatiului ingradit. Felicitari!

  Castelul gonflabil era la sol aseara. Astept sa fie mutat si el dincolo de gard.

 5. Tudor spune:

  Am fost intrebat de ce nu pun poze de la locul de joaca. Evit sa pun pentru ca scopul acestui articol nu este de a arata cu degetul o anumita firma privata, ci de a apara un spatiu public destinat tuturor copiilor.

 6. Raluca-Maria Simion spune:

  Mutarea in afara spatiului de joaca e primul pas. Mutarea acestor echipamente chiar mai departe de spatiul de joaca ar fi si mai bine. Apoi ingrijirea corespunzatoare a spatiului existent si a intregului parc. Oricat de modest ar fi orasul nostru, nu e acceptabil ca aleile parcului sa arate mai rau decat o ulita de sat, iar locurile de joaca sa fie lipsite de umbra, murdare si cu echipamente stricate si periculoase pentru copii!
  Sa nu ne multumim doar cu o mica victorie!

Postează un comentariu


Articole învecinate