Metal vs. oțel: există o diferență?

14.09.2020

Termenii de metal și oțel sunt folosiți constant în aceeași capacitate, dar sunt cu adevărat aceiași? Dacă ați văzut vreodată oțel, un material popular pentru construcții și produse de consum, cu siguranță arată și se simte ca un metal dur. Dar privirile pot fi înșelătoare.

metal

De fapt, diferența dintre metal și oțel este trecută cu vederea într-o lume care deseori consideră oțelul ca un tip de metal. Chiar și într-o capacitate profesională, acești termeni sunt folosiți împreună. Oțelul este folosit în mod obișnuit ca material de construcție, iar clădirile „metalice” sau hale metalice, așa cum se face referire, sunt adesea fabricate din oțel. De aceea este posibil să fiți familiarizați cu termenul „clădire din metal din oțel” în ceea ce privește creșterea înaltă și zgârie-nori. Dar cele două nu sunt unul în același lucru și, din punct de vedere tehnic, nu ar trebui utilizate în mod interschimbabil.

Deci, care este diferența dintre acești termeni confuzați frecvent? Răspunsul poate fi găsit în câteva definiții simple.

Un metal este un element chimic al diferitelor substanțe opace, fuzibile, ductile și lustre. Elementele la care se face referire în această definiție sunt aceleași pe care le-ați studiat când ați aflat despre tabelul periodic al elementelor din chimia liceului. Unele metale comune sunt titanul, cuprul și nichelul.

Oțelul, pe de altă parte, este un aliaj de fier cu cantități diferite de conținut de carbon (de la 0,5 la 1,5%). Oțelul, fiind un aliaj și, prin urmare, nu este un element pur, nu este în mod tehnic un metal, ci o variație a unuia. Este parțial compus dintr-un metal, fier, dar pentru că are, de asemenea, carbon nemetalic în componența sa chimică, nu este un metal pur.

Pentru a crea oțel, impuritățile precum silice, fosfor și sulf trebuie îndepărtate din minereul de fier înainte de adăugarea carbonului. Cel mai mare avantaj al otelului față de fier este că este mult mai puternic, motiv pentru care este folosit în orice, de la mașini până la podurile pe care le traversează. Veți găsi, de asemenea, oțel în zgârie-nori, arme, nave, trenuri și instrumente chirurgicale.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate