Optimus – Robotul umanoan al lui Elon Musk

Optimus, potrivit lui Elon Musk, este dezvoltat cu scopul de a elimina „sarcinile periculoase, repetitive și plictisitoare”.

Această știre este de luna trecută. Am notat-o în agendă și … abia cum i-a venit rândul. Aș fi trecut cu vederea peste ea dar vreau să o menționez în anale ca să o pot găsi mai ușor peste câteva luni când se va discuta iar pe acest subiect.

Robotul va avea o înălțime de 173 de centimetri și o greutate de 57 de kilograme. Poate transporta o încărcătură de până la 20 de kilograme, cu o viteză de mers de opt kilometri pe oră. E clar. Când mă mai duc la piață trebuie să am grijă să nu pun mai mult de 20 kg într-o sacoșă.

Piața o facem și noi. La muncă nu prea ne simțim comod.

Despre Elon Musk s-au spus multe. Fabulații și chestii adevărate inconfortabile. Una dintre ele ține de incapacitatea de a se raporta obiectiv la societate. Acest robot umanoid este dezvoltat cu scopul de a elimina „sarcinile periculoase, repetitive și plictisitoare”. O întrebare din public aparent întâmplătoare – poate fi folosit pe Marte? Da. Sperăm. Problema este că cele trei cuvinte alese pentru a-i trasa sarcinile țin de latura afectivă. Prezentarea nu este pentru un colectiv de oameni de știință vizionari. Seamănă mai mult cu o prezentare de produse pentru acasă. Mă rog, mie această impresie mi-a lăsat încă de când am văzut prima dată prezentarea.

Conform studiilor recente efectuate de profesioniști, în prezent ne confruntăm cu cea mai mare creștere de probleme de sănătate datorate lipsei timpului petrecut în familie sau pentru plăceri personale. Nu mai avem timp. Cerințele din partea noastră au crescut exponențial. Este adevărat că un robot umanoid care să ne ajute prin casă ne-ar fi de folos dar nu acolo este principala problemă a societății actuale. Nu acasă avem nevoie de ajutor. La job-uri avem nevoie de ajutor.

În schimb, angajatorii se confruntă cu o criză masivă de personal. În special pentru locuri de muncă cu „sarcini periculoase și repetitive”. Fără „plictisitoare”. Acolo este nevoie de Optimus. Agenții economici cu fonduri disponibile și cu administratori de prima linie au început deja să caute alternative tehnologice pentru înlocuirea forței de muncă umane. Ne-am obișnuit să credem că astfel de decizii se iau doar la multinaționale. Că se înlocuiesc oamenii cu roboți doar în anumite activități. Nu există limite. Sunt localuri unde barmanul este o instalație tehnologică. Sunt spitale unde roboții sunt folosiți pentru îndrumarea pacienților către diverse secții. În viitorul apropiat mă aștept să-i întâlnim din ce în ce mai des. Până la expedițiile pe Marte, eu l-aș promova pe Optimus în rândul celor care resimt din plin criza actuală de personal.

Când mergem la cumpărături, ne alegem anumite produse în funcție de modul de fabricare. Produse tradiționale realizate manual sau produse de serie realizate de o mașinărie. Parcă văd că peste câțiva ani ne vom alege localul unde vom ieși seara la o bere cu prietenii în funcție de barman – om sau robot. A se citi – antreprenorii vor fi nevoiți să aleagă între roboți și oameni. Un robot necesită o investiție majoră, dar ulterior vor fi doar cheltuieli de întreținere. Fără frustrări, salarii, taxe, program de lucru instabil. Și uite așa vom asista la o nouă filtrare a antreprenorilor. Cine va avea bani de robot ospătar va rezista, cine nu …

optimus

Optimus – alb cu / sau negru

Eu nu mi-am dat seama dacă Optimus este un robot umanoid alb cu o cagulă neagră sau unul negru cu un combinezon alb. Îți recomand să citești articolul Câți roboți umoanoizi ați văzut de culoare albă și câți de altă culoare?. La prima vedere acest subiect poate părea pueril. Dar dacă ne raportăm la ce vedem în media sau în jurul nostru … este un subiect cu un potențial major.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate