Până la premergător cei mici au nevoie de o mochetă curățată în mod corespunzător

27.10.2016

Chiar dacă momentul în care copiii încep să se deplaseze este foarte încordat, să aveți în vedere că ei au nevoie mai întâi de o mochetă curățată pe care să meargă de-a bușilea.

Unii bebeluși sar peste mersul de’a bușilea spre bucuria sau nedumerirea părinților. Spre bucuria părinților care își doresc ca cei mici să ajungă cât mai repede în premergătoare și spre nedumerirea părinților care au înțeles cât de important este mersul de’a bușilea pentru sănătatea lor. Vă reamintesc faptul că această primă metodă de a se deplasa îi ajută să-și întărească musculatura și să-și dezvolte percepția vizuo-spațială.

curatat mochete

Conform unor discuții cu diverse cadre medicale, bebelușii sar peste această etapă doar dacă pe la 6 – 10 luni nu dispun de un mediu propice pentru a se deplasa. Atunci este un moment de cotitură pentru toți membri familiei. Părinții vor renunța definitiv la liniște și vor începe să-și facă griji – dacă pică din pat, dacă dă cu capul de ușă, dacă își scapă capul în podea, dacă intră sub pat, dacă intră în sertar. Fratele mai mare este nevoit să accepte că universul nu-i mai aparține în totalitate. Bunicii privesc și întreabă de două ori înainte să intervină. A fi părinte înseamnă responsabilitate bazată pe încredere. Si mersul de’a bușilea este primul test pentru încredere. Fiți siguri că va cădea cu bărbița în podea. Se va ridica și va merge mai departe. Ce putem noi face este să minimizăm durerea. Să punem o mochetă.

La sfatul unor medici eu am renunțat la toate covoarele și mochetele din casă. Dorința de a menține curățenia podelei a crescut și mai mult după ce micuța noastră energizată a început să pornească prin casă. Atunci am observat că ea prefera să meargă pe pat. Pe podea nu vroia în pofida ghidușiilor noastre. Motivul? Era evident pentru cei care aveau ochi să-l vadă. Noi am avut nevoie de ajutor. Podeaua era prea tare. Patul era moale. Obiectiv urgent: curățat mocheta și pusă înapoi pe parchet. Obiectiv secund – reamenajarea casei pentru un copil care a pornit să exploreze. Primul obiectiv a fost îndeplinit a doua zi. La obiectivul secund găsim zilnic câte ceva restant.

O alternativă la tradiționalele mochete sunt covorașele de tip puzzle. Sunt moi, ușor de manevrat și de întreținut. Dacă decideți să cumpărați așa ceva asigurați-vă că nu conțin formamidă (substanță inclusă în 2012 pe lista UE a substanțelor periculoase) sau este prezentă într-o cantitate ce nu pune în pericol sănătatea.

Vreți ca cei mici să meargă de’a bușilea? Puneți pe jos o mochetă curățată în mod corespunzător.

Dacă sunteți pregătiți să-i oferiți libertatea de mișcare aveți obligația de a face tot ceea ce vă stă în putință pentru a-i oferi un cadru propice în care să învețe să se deplaseze. Mai întâi în pat. Apoi, așa cum am făcut și noi, puneți salteaua direct pe podea. Il va ajuta să coboare mai ușor și, la momentul potrivit, vă începe să meargă în picioare ținându-se cu mânuțele de saltea. Noi am preferat mai multe mochete mai mici. Le-am întins prin toată casa pentru a putea veni după noi. Ne ducem în camera alăturată și vorbeam mai tare.

In cazul în care aveți în casă și un animal de companie fiți foarte atenți la firele de păr. Nu faceți greșeala să renunțați la animal, ci curățați mocheta mai des.

Din fericire, dacă vrem un covor curat nu mai trebuie să-l frecăm noi cu peria precum făceam în copilărie alături de părinți. In zilele noastre putem găsi cu ușurință firme specializate în spălat covoare, mochete și alte tapițerii.

De ce să apelăm și de ce să nu apelăm la o firmă de curățenie?

Motivul cel mai plauzibil pentru a apela la serviciile unei firme profesioniste de curățat mochete este eficiența. Indiferent de cât de mult vom freca noi și ce soluții de curățat vom cumpăra din comerț rezultatele noastre vor fi dezamăgitoare. Dacă nu suntem atenți, pot fi chiar periculoase mai ales pentru cei mici.

Utilizarea incorectă a produselor chimice de uz casnic și de igienă personală este considerată principala cauză a alergiilor la copii. O firmă de curățenie profesionistă utilizează echipamente avansate și produse chimice de calitate care se găsesc doar în magazine specializate. In plus, ei dispun de tehnici speciale de curățat net superioare celor de uz casnic. Stiu că noi am fost obișnuiți să ne drămuim fiecare bănuț, să evităm să plătim pe altcineva să facă în casă ce putem face și noi dar hai să recunoaștem faptul că indiferent de câtă bunăvoință am avea nu putem obține acceași igienă ca o echipă specializată în curățenie. Dintr-un motiv foarte simplu: nu avem cu ce – echipamente și soluții. Când copilul dă primele semne de îmbolnăvire, ne ducem imediat la cel mai renumit medic și cumpărăm rețeta fără să ne uităm la bani. De ce nu am face același lucru la stadiul de prevenire? Fiecare zi este importantă pentru un bebeluș. Zilnic trebuie să râdă, să se joace, să învețe ceva nou.

In încheiere, încă un sfat – când apelați la o firmă de curățenie și aveți în casă un bebeluș menționați acest amănunt.

Comentarii

 1. Marin Rares spune:

  Foarte bine spus. Ia mergeti voi in genunchi prin casa asemeni pacatosilor de la Manastirea Nicula.

 2. Olga Benador spune:

  Atentia maxima la substantele cu care curatati mochetele pe care lasati copiii mici. Aceasta teama a ajuns la limita isteriei pe buna dreptate. Comerciantii se joaca cu sanatatea noastra in lipsa unor institutii care sa ne protejeze.

 3. Veronica spune:

  Cand era mic David al meu a facut busici pe manute. Se freca de covor cand mergea de-a busilea. Pana la urma am fost nevoiti sa-i luam niste manusi speciale cu material de aderenta.

 4. Vasile spune:

  Eu am folosit genunchiere cu antialunecare si l-am dus sa mearga in locuri diferite: in camere diferite, in parc, in padure, la prieteni. La sfatul medicului de familie i-am pus de fiecare data si botosei cu intaritura la glezna. Exploratorul meu.

Postează un comentariu


Articole învecinate