Peste 65% dintre copiii care astăzi intră în ciclul primar vor ajunge să practice meserii care acum nu există

Astăzi, la invitația BookLand Evolution, am luat cu mine câțiva tineri și am plecat în viitor.

Timp de câteva minute după ce am citit email-ul cu invitația de a împărtăși unor tineri câte ceva din propria experiență, ceva care să-i inspire și să-i motiveze, în tărtăcuță mi-a fredonat o singură întrebare: tu ce vrei să te faci când vei fi mare? Când eram de vârsta lor toată lumea mă întreba ce vreau să mă fac când voi mare. Aveam de ales într-o carieră în poliție și una în armată. Iar eu … ziua – ichi, ni, san shi, go și noaptea – ufo. Am aprofundat atât de bine ufo încât am decis să urmez facultatea de fizică pentru a-mi putea continua studiile. Cred că prin anul III le-am spus și părinților mei de ce am ales această facultate. OZN-uri n-am găsit la facultate. In schimb, am găsit calculatoare. Aici am deschis prima fereastra windows 3.11. Si s-a făcut lumină.

bookland focsani

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

• vreau să rămân copil – dacă mă întrebați ce vreau să mă fac când voi fi mare înseamnă că sunt mic și pot răspunde ce vreau. De ce vreți să gândesc ca un om mare și să vă dau un răspuns matur?
• vreau să mă fac cititor – când suntem mari? Când muncim sau când suntem la pensie? După ce am terminat cu școala, munca și crescut copii eu vreau să mă fac cititor de cărți tipărite.
• vreau să mă fac … – pot să-mi aleg o altă meserie sau sunt obligat să aleg una dintre cele ale părinților?
• de unde să știu? deocamdată nu există. DAR pot să mi-o imaginez.

A început a IV-a revoluţie industrială

Potrivit unui raport pregătit special pentru Forumul Economic Mondial din acest an de la Davos – Viitorul locurilor de muncă, peste 65% dintre copiii care astăzi intră în ciclul primar vor ajunge să practice meserii care acum nu există, iar în următorii cinci ani în țările dezvoltate vor dispărea peste 7 milioane de locuri din muncă și noile tehnologii vor crea doar 2 milioane de locuri de muncă. Piața muncii se schimbă. Si se schimbă într-un ritm foarte alert.

Prima revoluție industrială a avut loc în secolul al XVIII-lea, în Marea Britanie, odată cu mecanizarea industriei textile. Cea de-a doua revoluție industrială a apărut la începutul secolului trecut, când Henry Ford a arătat ce înseamnă o linie de asamblare adevărată și a inaugurat epoca producției în masă. A treia revoluție industrială a început odată cu digitizarea industriei. Acum asistăm la a IV-a revoluţie industrială indiferent că-i conștientizăm sau nu existența.

Dacă în timpul revoluțiilor industriale anterioare oamenii de rând au cam fost lăsați în voia sorții, de această dată există țări care investesc enorm în pregătirea noilor generații pentru ceea ce va urma. Nu mai este timp de pierdut. Numărul celor care au accesat internetul de pe tablete și smartphonuri deja l-a depășit pe cel care l-au accesat de pe laptopuri și monitoare pc.

In prezent discutăm despre copii nativi digital, analfabeţi funcţional și analfabeți digital.

Asta e realitatea. Vrem, nu vrem asta este realitatea. Bună, proastă, asta e. Partea mai puțin plăcută este că voi, cei nativi digital, veți depinde inclusiv de cei care sunt acum analfabeți digital. Cum am ajuns în această situație este povara generației noastre. Ce va urma este responsabiliatea generației voastre. Responsabilitatea voastră este să faceți tot ceea ce vă în putință ca Internet of Things să ofere tuturor confort și securitate. Indiferent de meseria în care veți profesa cu … imaginație și creativitate.

Comentarii

 1. Vasile spune:

  Există țări care investesc doar pe hârtie sau în grupuri restrânse de copii selectați cu grijă. Copiii noștri au potențial, dar și-l pierd pe parcurs datorită delăsării părinților și lipsei de motivație oferite de către societate. Sistemul de învățământ de stat nu se mai ridică la nivelul sarcinilor care i se pun la mapă. Nu mai poate. Părinții și societatea au lăsat educația exclusiv în seama profesorilor.

  O colegă de catedră a comparat școala actuală cu o noră divorțată, fostul soț a plecat în lume și a uitat de ei, care este apostrofată zilnic de soacră că nu are grijă de cei doi copii – sot nu, copii doi, casa nu, soacra egoista si instabila, salariu de profesor.

 2. Tudor spune:

  Multam, Vasile. Comparatia dintre scoala si nora divortata reflecta perfect stadiul actual al vremurilor noastre. Cum orice roata se invarte, eu inca mai sper ca vor veni si vremuri mai bune. Chiar si cu ajutorul acestor tineri considerati in prezent analfabeti. Ei au nevoie de persoane care sa le intinda o mana de ajutor.

 3. Salut, Doru!
  Sunt atât de multe se spus!
  Cândva, credeam în vorbitul acesta. Timpul, eşecurile şi lecţiile pe care le-am învăţat în cei 57 de ani de făcut umbră Maicei, m-au învăţat cam aşa:
  Ai ceva de spus? Fă-o!
  Constat că prea s-a umplut lumea de oratori. Muncitori cu gura.
  Prefer să mă ocup de Şcoala ZENLA.
  Lucrăm la două proiecte care după timing-ul actual, vor vedea lumina zilei cel târziu în martie 2017.
  Ceva mai repede, desigur, pentru Comunitatea ZENLA.
  Personal, am convingerea că ar trebui înfiinţate şcoli în care copii să predea părinţilor.
  Părinţii de azi sunt cei care suferă de analfabetism funcţional patologizat.

Postează un comentariu


Articole învecinate