Teascuri de calitate pentru pasionati de vin!

02.12.2021

Teascul de vin este un dispozitiv folosit pentru extragerea sucului din strugurii zdrobiti in timpul producerii vinului. Exista o serie de stiluri diferite de prese care sunt folosite de producatorii de vin, dar functionalitatea lor generala este aceeasi. Fiecare stil de presare exercita o presiune controlata pentru a elibera sucul de fructe (cel mai adesea struguri). Magazinul regalfermierul.ro ofera o gama vasta de teascuri la un pret avantajos!

Acest mijloc traditional de a face vin este foarte iubit de secole. De la inventarea sa, practica a devenit doar mai rafinata. Exista multe tipuri diferite de prese de vin astazi pe piata, dar toate functioneaza in acelasi mod. Aplicarea unei presiuni controlate extrage sucul din fructele zdrobite. Cu toate acestea, nu este la fel de simplu sa „zdrobim” un ciorchine de struguri. Presiunea trebuie sa fie perfecta pentru a evita eliberarea de taninuri nedorite in sucuri. Acest lucru se intampla atunci cand dispozitivul zdrobeste semintele de struguri. Aceste seminte se amesteca apoi cu sucul rezultat.

In mod traditional, presele de vin zdrobesc strugurii, dar aceste dispozitive pot zdrobi si extrage sucuri din alte fructe. Din anul 6000 i.Hr., oamenii fac vinuri din diferite fructe. Cu toate acestea, strugurii au fost intotdeauna standardul de aur in multe domenii.

Selectionarea teascului de vin potrivit

In primul rand, insa, este problema alegerii presei de vin potrivite pentru job. In esenta, consumatorii au doua optiuni de a alege dintre presele cu cos si presele pentru vezica. Acest ghid scurt, dar la indemana, va va ajuta sa intelegeti beneficiile si dezavantajele fiecaruia. Inainte de a va angaja sa cumparati o presa de vin, cititi mai departe.

O presa de cos este uneori denumita si presa cu clichet datorita sistemului de clichet utilizat pentru extragerea sucului de fructe. Dupa cum ar putea spune si numele, acest tip de presa consta dintr-un cos in care se incarca strugurii. Strugurii din cos sunt apoi presati de sus si de jos. Aceste prese sunt de obicei din lemn, dar otelul inoxidabil este o solutie populara, moderna si usor de curatat.

Problema pe care o au multi cu presele cu cos este ca este destul de intensiva in munca. Parghia folosita pentru a opri presa necesita o rezistenta serioasa. De asemenea, datorita faptului ca nu se pot zdrobi strugurii prea tare, ca nu cumva sa elibereze tanini nedoriti in suc, acest dispozitiv actionat de om poate lasa in urma mult suc. Presele cu cos sunt ideale si pentru a face cantitati mari de vin, de cel putin 20 de galoane.

Pentru vinificatia traditionala, presa de cos ar putea fi presa de vin ideala.

In comparatie, cu presa de cos, presa de vin pentru vezica ofera o experienta mai usor de utilizat. Aceste prese fac si loturi mai mici, intre 5 si 10 galoane. Acest lucru le face o selectie excelenta pentru pasionatii de vin care nu doresc sa faca loturi uriase de vin.

In timpul vinificatiei, strugurii sunt introdusi intr-un cilindru inchis in presa de vin. O vezica umpluta cu lichid se afla in centrul dispozitivului, ceea ce sugereaza numele presei. Pe masura ce vezica se umple, aceasta preseaza strugurii pe partile laterale ale cilindrului. Acest lucru duce la stoarcerea fructelor din centru si spre exterior, spre lateral. Acest lucru are ca rezultat o aplicare uniforma a presiunii.

Presele pentru vezica urinara sunt cheia pentru multi care nu pot sau nu vor sa faca fata efortului fizic necesar folosirii unei prese cu cos. Aceste prese devin usor de utilizat, nu necesita rezistenta fizica si nu ocupa atat de mult spatiu. Se spune adesea ca presele pentru vezica creeaza o presa de calitate superioara fata de presele cu cos. Singurul dezavantaj al preselor pentru vezica este ca sunt mai scumpe decat presele cu cos.

O presa de vin nu este o cheltuiala mica. Merita sa petreceti ceva timp in plus, luand consideratii atente inainte de a cumpara. Pe masura ce ne apropiem de a lua o decizie cu privire la un stil sau o marca de presa de vin, trebuie sa ne punem aceste intrebari.

„Sunt pregatit pentru munca manuala?” Daca nu sunteti interesat sau nu sunteti capabil sa porniti presa manual, ceea ce necesita o anumita forta si rezistenta, o presa cu cos s-ar putea sa nu fie pentru voi.

„Cat vin incerc sa fac?” Marimea este un factor pe care va trebui sa il luati in considerare la achizitie. Daca cumparati un model prea mare, in esenta, ati irosit bani pentru un produs pe care nu il veti folosi la capacitatea sa. Daca modelul este prea mic, este posibil sa petreceti mai mult timp la presarea strugurilor decat ati fi anticipat.

De asemenea, merita luat in considerare cat timp este nevoie pentru a asigura curatenia si functionalitatea presei de vin. Indepartarea tulpinilor de fructe si a semintelor poate fi o sarcina grea, la fel ca curatarea si sterilizarea masinii intre utilizari. Depinde de voi sa decideti care presa de vin se potriveste cel mai bine nevoilor si asteptarilor dumneavoastra.

Cand va decideti ce dimensiune de presa aveti nevoie, puneti-va urmatoarele intrebari.

Cat trebuie sa apas?

Cat de mult pot presa deodata cu dimensiunea data a presei de vin?

Cat va dura fiecare ciclu de apasare?

Ca si in cazul partii de zdrobire a vinificatiei, configurarea si curatarea vor reprezenta o parte semnificativa a zilei, asa ca nu doriti sa va petreceti 8 ore la presare decat daca aveti chef de munca 12 ore pe zi. In general, vreti sa puteti trece prin tot lotul de vin sau struguri in aproximativ 5 ore.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate