Voi v-ați cumpăra o casă inteligentă cu echipamente IoT depășite?

Cumpărătorii de obiecte IoT pentru o casă inteligentă au devenit mai precauți.

Chiar dacă facilitățile oferite de către o casă inteligentă sunt evidente, se consideră că vor mai trece câțiva ani până când vom putea discuta într-adevăr de case inteligente. Până atunci putem discuta despre imobile care conțin obiecte IoT. Mai multe sau mai puține. Individuale sau interconectate. Teoretic, posibilitatea tehnologică de a ne transforma locuința într-una tehnologică există și în prezent. Practic, costurile sunt atât de mari și riscul ca investiția să fie complet depășită în doar câteva luni este atât de ridicat încât până și cei care dispun de o situație financiară peste medie sunt prudenți.

casa inteligenta

Una este să cumpărăm un smartphone de câteva sute de euro pe care să-l vindem la jumătate de preț când va apare următoarea versiune și alta să cumpărăm un … sistem IoT de protecție și avertizare la efracție de câteva mii de euro. Un sistem capabil să ia decizii singur, să identifice intrusul și să comunice evenimentul la adresele de contact, să „ghideze” intrusul către o încăpere în care să-l poată izola singur, să comunice cu autoturismul acestuia (citeam zilele trecute despre dorința unui tip de a realiza un dispozitiv care să poată comunica cu mașina cu care a venit hoțul și să o convingă să-și imobilizeze stăpânul până când vine poliția). Sau un frigider inteligent. Ce facem cu el după ce apare o versiune mai bună?

Am observat faptul că unii se grăbesc și susțin că aceste obiecte depășite vor putea fi comercializate pe diverse site-uri de profil. Eu unul mă îndoiesc. Eu tind să cred mai degrabă că ele vor avea soarta imprimantelor sau pc-urilor. Cine mai cumpără acum un pc cu floppy pentru dischetă? Sau o imprimantă a cărei cartuș costă mai mult decât una nouă? Până și la televizoare am început să facem mofturi. Dacă ne-am luat router schimbăm și televizorul. Indiferent că e plat și HD. Vrem să intre pe net. Vrem să ținem pasul cu vecinu’.

In anumite cercuri se discută despre un stadiu de grădiniță. Un stadiu în care ne jucăm cu diverse obiecte IoT, în care obținem îndemânarea necesară pentru a le mânui pe cele care vor urma. Intre timp, producătorii lansează noi produse. Si noi versiuni. Intr-o bună zi noi vom fi capabili să folosim ceea ce ei vor lansa mai rar. Tocmai din acest motiv se consideră că este prematur să discutăm despre case inteligente la scară largă.

Nivelul echipamentelor IoT dintr-un imobil aflat la vânzare sau închiriere va fi decisiv.

In urmă cu doar câțiva ani am fost avertizați despre faptul că va veni o vreme în care existența internetului în unitățile de cazare va avea un rol decisiv. Doar câțiva ani. Conexiunea securizată la internet nu doar că a devenit importantă. A devenit chiar indispensabilă. Cam la fel se va întâmpla și cu echipamentele IoT din casele inteligente. In scurt timp ele vor face parte din viața noastră. Vom începe, de exemplu, să cerem cameră cu supraveghere video ce poate fi urmărită de pe smartphone. De ce nu? Să știm și noi când cineva ne intră în cameră când suntem plecați la muzeu.

Rețineți faptul că un echipament IoT recent înseamă o calitate mai bună, dar și sisteme de securitate mai performante.

Comentarii

 1. Delia spune:

  luați în calcul și cheltuielile de întreținere. La o casă se strică mereu câte ceva. O baterie la ghiuvetă. Un bec. O cameră video. Un router. Motorul de la poarta în curte. Este la fel ca la mașini. De când putem înmatricula mai ușor autoturisme sh aduse din Germania parcările noastre au devenit supraaglomerate. Vom vedea peste câteva luni câți dintre noiii proprietari își vor putea permite să le plătească taxele, service-ul și benzina. Vreți o casă inteligentă? Eu îmi doresc o casă fără rate la bancă. Până vom achita și ultima rată ne împingem singuri poarta când ajungem acasă.

  • Tudor spune:

   Toate la timpul lor. Ai în vedere că unele investiții smart își merită din plin toți banii, pe termen mediu și lung, pentru achiziție și întreținere. Mă refer la cele care ne ajută să fim mai productivi și mai relaxați.

 2. Bogdan Epureanu spune:

  Nu știu, poate e și un efect al faptului că proaspăt „pensionar” fiind, nu mai am nevoie să fiu la curent cu noile tehnologii pentru a-mi câștiga existența, dar eu unul încerc mai degrabă să mă îndepărtez de toate tehnologiile astea care se presupune că ar trebui să ne ajute, dar mai degrabă ne fac dependenți de ele.

  Am un teren la munte, cumpărat cu ceva ani în urmă fix pentru acest moment; intenționez să-mi ridic acolo o casă, iar ambiția mea nu e să fie una cât mai „inteligentă”, ci una cât mai simplă și mai tradițională, pe care să pot să o ridic cu mâinile mele. Îmi este dor de viața simplă, netehnologizată, de aerul curat, de apa rece și curată de fântână, de o sobă și de un șemineu în care să ardă lemne, de o roșie proaspătă adusă din grădină, de o cană de lapte tocmai muls, de o felie de slană pe care am afumat-o personal, de toate chestiile astea mărunte care ne fac, în viziunea mea, să trăim mai mult în prezent și în realitate, nu într-o lume virtuală.

  Deci nu, eu nu vreau o casă inteligentă, nici una depășită, nici una de „ultimă generație”.

  • Tudor spune:

   Bogdan, eu îmi construiesc o astfel de casă. Cu solar, livadă, grădină cu flori, sobă, șemineu, motan, câine și copil care să deseze pe pereți. Acolo intenționez să includ și elemente smart home. Selectate cu grijă. Care să respecte tradiționalul. Mi-am făcut inclusiv wc-eu în curte, dar am dus apă curentă și lumină. Mi-am făcut solar, dar am adăugat un sistem de irigare prin picătură. Mi-am făcut beci, dar am pus și un senzor de lumină și umiditate. Câteva camere de filmat camuflate mă ajută să stau liniștit când nu sunt acolo.

   Eu nu fug de tehnologie. Mi-am propus să învăț să o folosesc în avantantajul meu, al familiei mele, al comunității.

   • Bogdan Epureanu spune:

    Sincere felicitări dacă reușești să găsești acest echilibru… în cazul ăsta înseamnă că dai dovadă de mult mai multă putere de control decât mine… dacă reușești să eviți dependența de anumite addonuri. Ideea e că majorității oamenilor (me included) ne vine greu să ne mai întoarcem la o variantă manuală, odată ce ne-am obișnuit cu cea asistată (electronic) și de asta consider că e mai ușor să nu evităm o dependență, decât să ne luptăm ulterior cu ea. De asta eu prefer să încerc să mă concentrez pe lucrurile de care am cu adevărat nevoie, nu de cele care ar putea fi considerate un moft. Într-un fel însă ne întoarcem cumva la problema aia originală (prima chestie pe care am citit-o pe blogul tău, nu știu, poate acum zece ani) cu cărămida care poate fi folosită și ca să ridici o casă, dar și ca să dai cuiva în cap.

    Evident însă, între noi există și o mare diferență, tu ai un copil, eu nu (și nici nu intenționez). Așa că tu ai (încă) nevoie să rămâi „actual” pentru a putea să o pregătești pe ea pentru viață și pentru a putea să reprezinți o prezența activă în viața ei și pe viitor, pe când eu îmi permit „luxul” să iau și decizii mai egoiste, care îmi oferă mie maximul de liniște și de fericire, fără să mă găndesc că în felul ăsta limitez în vreun fel opțiunile celor dragi.

 3. Andrei spune:

  O casa inteligenta este o casa care ia singura decizii in folosul nostru. A nu se confunda cu utilitati bazate pe tehnologie smart.

 4. Delia spune:

  Interesant punct de vedere!
  Am stat și am dat citire rândurilor așternute de tine, și dă-mi voie să-ți spun că sunt de părere că încă din timpuri străvechi, oamenii au căutat permanent modalităţi de a-şi uşura viaţa de zi cu zi. Cu toate acestea, ideea unei locuinţe automatizate nu a devenit posibilă până la distribuţia energiei electrice, la începutul anilor 1900. Din acest moment, a apărut o gamă largă de aparate, iar mai târziu tehnologia informatică a ajutat inventatorii să dea frâu liber imaginației, în timp ce reţelele wireless au modelat cu adevărat lumea inteligentă în care trăim astăzi.

  Casa smart este rezultatul acestei evoluţii şi se referă la locuinţa în care un număr de dispozitive interconectate şi aparate de uz casnic realizează anumite acţiuni pentru ca proprietarul să economisească bani, timp şi energie.

  Acestea înlocuiesc munca manuală, ba chiar o realizează mai bine, fără intervenţia factorului uman. Casa smart include gadgeturi de la sisteme complexe de securitate până la televizoare cu comandă vocală. Cum ar fi de pildă prizele inteligente.
  Din punctul meu de vedere, acestea vor contribui într-un procent semificativ la optimizarea costurilor la energie eletrică.
  Tu cum vezi lucrurile?

 5. Ultra Master spune:

  Recomand sistemele de pe ultramaster pentru o casa inteligenta

Postează un comentariu


Articole învecinate