5 cauze frecvente ale apariției herpanginei și cum le poți preveni

31 oct. 2022

Herpangina este o boală virală contagioasă a copilăriei, în care copilul face febră mare, pe fondul apariției unor vezicule la nivelul gurii și gâtului.

Herpangina

Herpangina este asemănătoare bolii mână-gură-picior, se răspândește foarte ușor și este nevoie de tratament adecvat pentru vindecare, dar și de izolarea copilului de colectivitate.

Herpangina este o afecțiune contagioasă dureroasă, care se manifestă în special la copiii sub 10 ani, care merg în colectivitate, dar poate să apară și la copii mai mari, pe fondul unei igiene precare. Copiii mici, cei cu un sistem imunitar slăbit, nou-născuții, dar și femeile însărcinate au risc crescut pentru a contracta această boală virală, care ar putea să le pună viața în pericol. Îți prezentăm în acest material, cauzele frecvente de apariție pentru herpangină și modul în care poți preveni această afecțiune.

1. Infecție virală

Asemănătoare cu boala mână-gură-picior, herpangina este o problemă de sănătate în care apar vezicule mici în gură, ce produc durere și febră mare.

Pentru o mai bună înțelegere a acestei afecțiuni, trebuie să explicăm ce este herpangina și cum acționează ea asupra organismului uman. Infecția virală debutează cu febră puternică și leziuni ulceroase sau veziculoase la nivel oro-faringian posterior.

2. Cauzele de aparitie ale herpanginei

Specialiștii au identificat 22 de serotipuri de enterovirus, care pot cauza herpangină, cel mai frecvent fiind virusul Coxsackie B. Acesta apare în asociere cu virusul Coxsackie A, ecovirusul și enterovirusul 71.

Enterovirusul poate determina apariția afecțiunilor neurologice, de tipul meningitei aseptice, paraliziei acute flască sau encefalitei.

3. Cum se manifestă și răspândește infecția virală

Cu o perioadă de incubație de 3 până la 5 zile, virusul se răspândește în acest timp, omul fiind singura gazdă. Persoana afectată este contagioasă până la 8 săptămâni de la debutul perioadei de incubație. Deși cel infectat este extrem de contagios în primele 2 săptămâni, virusul este activ și se poate răspândi și după ce simptomele dispar.

Transmiterea infecției se face prin contact cu materiile fecale, cu picăturile de salivă sau prin atingerea unui obiect contaminat, asta deoarece virusul poate supraviețui câteva zile pe suprafețe și obiecte.

4. Simptome specifice herpanginei

Simptomele herpanginei nu sunt la fel la toate persoanele, unii copii prezintă caracteristici severe, în timp ce alții pot să manifeste semne specifice ceva mai ușoare. Febra mare este însoțită de dureri de cap, dureri de gât, ulcerații sau bășici în gură și gât, cu dificultăți la înghițire și pierderea poftei de mâncare, cu alterarea stării generale.

Uneori se ajunge la senzație de gust neplăcut în gură, cu greață și vărsături, ceea ce duce la sporirea durerilor la nivelul gâtului și a cavității bucale.

Algia și usturimea din gât fac dificilă și ingerarea lichidelor, însă, părinții trebuie să facă eforturi să îi hidrateze corespunzător pe copii. Deshidratarea este periculoasă nu doar pentru bebeluși, ci și pentru copiii mari, prin vărsături se produce dezechilibrul electrolitic și alterarea gravă a stării de sănătate.

5. Metode de prevenire a apariției herpanginei

Ca la orice boală contagioasă, izolarea celui bolnav de restul colectivității este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului. O dietă echilibrată, cu un stil de viață sănătos, contribuie la susținerea sistemului imunitar și la protecția împotriva îmbolnăvirii.

Prevenirea apariției afecțiunii se face printr-o igienă corectă. Spălarea mâinilor cu apă și săpun frecvent, în special după folosirea toaletei și curățarea nasului ajută la prevenirea infecției.

O altă regulă generală de igienă vizează acoperirea gurii și a nasului când copilul tușește sau strănută, dar și aruncarea la gunoi a batistelor de unică folosință utilizate, cu spălarea mâinilor după această operațiune.

Nu uita de igienizarea și dezinfectarea corespunzătoare a obiectelor și suprafețelor utilizate la comun.

Herpangina este o infecție virală, contagioasă, care poate fi prevenită, prin menținerea unei igiene adecvate. Virusurile răspunzătoare de apariția acestei afecțiuni sunt cunoscute, dar tocmai pentru că se pot răspândi cu ușurință, la oameni, sunt destul de greu de gestionat. Un copil cu herpangină poate fi greu de calmat și tratat, dacă infecția se manifestă sever și alterează puternic starea lui generală. Cu îngrijirile potrivite, urmând indicațiile medicului, copilul și familia își vor reveni.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto