Dilemele defăimării și puterea ignoranței

11 feb. 2016

Una peste alta, eu am ajuns la concluzia că noua formă a legii defăimării este binevenită.

Am urmărit cu atenție ce au spus unii și alții despre noua formă a legii defăimării, atât la tv cât și în mediul online, și în cele din urmă am ajuns la concluzia că ea ne face mai mult bine decât ne lasă unii să credem. De ce? Din două motive.

In primul rând, ne mai taie din elanul de a critica tot ce ne iese în cale. In loc să muncească eficient sau să se uite la o emisiune culturală cei mai mulți români sunt dependenți de emisiuni de scandal. De la politicieni și până la familii fictive. Până și emisiunile de știri au devenit un pericol social din cauza imaginilor cu un puternic impact emoțional. Ei chiar cred că eu stau cu telecomanda în mână ca să schimb postul când vor ei? Pe scurt, mai puțină defăimare ne prinde bine. Pe bune, de când știrile negative au căpătat un alt scop parcă am și uitat să mai și vorbim. Vecinu’ a fost înlocuit cu prostu’/ tâmpitu’ / idiotu’ ală.

In al doilea rând, noi, românii, suntem recunoscuți ca un popor care are o încredere extrem de scăzută în autorități. Cărțile de istorie sunt o dovadă că această lipsă de încredere este motivată. Ei bine, acum avem ocazia să dăm cu ciocu legal. Avem SRI. Avem DNA. Sesizările la 112 se mai lasă cu amenzi. In loc să bârfim (a se citi – să defăimăm) pe ici pe colo fără niciun rezultat, nu mai bine dăm frumos un email și ieșim cu copiii la joacă în parc? Cum ar fi ca pe o anumită adresă de email să se primească în fiecare zi dovezi ale încălcării legii de către o anumită persoană? Apoi alta. Si încă una. Si tot așa. Până vom avea încredere în instituțiile statului.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!