Un top al primelor țări care au adoptat internetul lucrurilor
Coreenii, danezii și elvețienii au cele mai multe lucruri legate la internet, potrivit datelor furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și a motorului de căutare Shodan.
Schimbarea comportamentului este extrem de deficilă. Mai ales într-o țară ca a noastră în care, tind să dau crezare unor prieteni, sunt persoane care ar face orice pentru a ne ține departe de tehnologie. Un singur exemplu – cardul de sănătate. De ce să fie extrem de ușor când putem face să fie și mai greu decât era înainte? Noroc că există internet și avem o viteză de invidiat.
Din păcate, în timp ce noi continuăm să ne complacem în această situație, în alte țări se investesc sume enorme pentru ghidarea comportamentului cetățenilor către lumea IoT. Si rezultatele încep să apară la niveluri din ce în ce mai înalte. Vă mai aduceți aminte de discuțiile despre wc-urile din fundul curților românești? Parcă n-aș vrea ca peste câțiva ani să asistăm la discuții similare și despre numărul obiectelor românești conectate la internet.
Internetul obiectelor (IO), ca industrie, este încă în curs de formare. Se cumpără firme cu milioane de dolari. Se încheie parteneriate. Se testează. Cu toate acestea, asistăm la apariția unor decalaje la nivel de populație, la nivelul oamenilor de rând. Principalele motive sunt prețul și lipsa de încredere în nivelul actual al sistemelor de securitate.