Infractorii cibernetici IoT au trecut de la bănci la serviciile medicale
Conform studiului „2016 Index Intelligence Cyber Security” realizat de IBM, anul trecut au fost mai multe atacuri în domeniul serviciilor medicale decât în sistemul bancar.
Studiul se bazează pe datele colectate în perioada 1 ianuarie 2015 – 13 decembrie 2015 și a vizat doar atacurile asupra înregistrărilor medicale. Informațiile astfel obținute (datele cardului de credit, numerele de securitate socială, istoricul medical, rapoarte despre ocuparea forței de muncă) pot fi folosite pentru comiterea unor fraude sau furt de identitate. (sursa independent.co.uk)
Să punem această schimbare pe seama investițiilor enorme făcute de bănci pentru protejarea bazelor de date și a tranzacțiilor sau pe intuirea infractorilor cibernetici a unei surse de venit mai profitabile?
Câți bani ești dispus să-mi dai ca să-ți spun care sunt rezultatele reale ale controlului de rutină făcut în urmă cu 2 ore? Medicul ți-a spus că ești perfect sănătos, chiar dacă tu i-ai spus că te simți cam slăbit și te înțeapă puțin inima. Eu îți spun gratis doar că, în lipsa unei intervenții chirurgicale de urgență, nu mai prinzi artificiile de anul nou.
Ce faceți dacă primiți un astfel de mesaj? Sunați la poliție? Vă duceți la bancă, scoateți banii și-i puneți într-un plic. Această speță nu este ficțiune. Este realitate. Si, aș dori să rețineți, este o realitate din care IoT-ul lipsește. Prezența unor obiecte inteligente compromise ar complica și mai mult lucrurile. Informațiile transmise de ele pot fi din start incorecte. Si medicii, fără o experiență de lungă durată, le pot da crezare.
De ce atrag atenția acestui detaliu? Pentru că am observat că sunt din ce în ce mai rari medicii care se mai bazează și pe intuiție, pe o experiență care poate fi în contradicție cu ce e scris în fișa medicală. Din precauție, medicii au început să ia decizii doar în conformitate cu câteva fișe de intervenție și niște informații transmise de câteva aparate.