Dacă și tu accepți faptul că accesibilizarea nu e un moft și ei vor zâmbi mai des

Am acceptat invitația grupului civic DizAbil.Eu de a participa la evenimentul „Accesibilizarea nu e un moft!” organizat în Focșani pe 19 noiembrie, cu intenția de a-i ajuta să zâmbească mai des.

În perioada studenției, am învățat de la o persoană cu dizabilități cât de importantă este atitudinea față de ceea ce ți-a scos Providența în cale. Bucurii. Încercări. Cumpene. Noroc. Spune-le cum vrei! Important este cum le întâmpini. Cum te raportezi la ele. Ce faci cu petalele florilor din coroniță sau cu piatra de moară care te gârbovește? De la colegul respectiv am învățat cât de important este ce faci cu ce îți oferă Providența. La întrebarea „ce poți face cu o cărămidă?” el a spus „o pictez și o transform într-un suport pentru o vază cu flori”.

Au fost seri în care m-am întrebat ce aș face eu în locul unei persoane cu dizabilități. În primul și primul rând aș continua să zâmbesc. Aș continua să zâmbesc și nu aș permite ca starea mea să-mi influențeze stima de sine și planul pe care mi l-am făcut cu ani în urmă. Aș continua să-mi urmez scopurile. Pentru nimic în lume nu m-aș ascunde după perdea. Aș continua să stau drept. Aș continua să privesc înainte. Aș aștepta ziua în care soarele va binevoi să-mi lumineze din nou calea.

Membrii unei comunități au nevoie de modele care să-i cizeleze. Care să-i ajute să-și reamintească ce înseamnă omenie și empatie. O rampă de acces într-o instituție este o investiție inutilă atât timp cât persoanele cu dizabilități din zona respectivă nu îndrăznesc să o folosească. În loc să caute fel și fel de alternative, sfatul meu este să iasă în față și să solicite ajutor ori de câte ori nu pot urca sau coborî o astfel de rampă. Elegant. Cu calm. Fără înțepături adresate celor aflați temporar în funcții de conducere. Am certitudinea că se vor găsi binevoitori. Adevărata față a cetățenilor este diferită de cea transmisă la tv sau în anumite comunități online.

Repet. Contează enorm cum te raportezi. Dacă adopți o atitudine de victimizare și începi un atac intens cu înțepături vei atrage alți asemeni ție. Ca mentalitate. Dar dacă vii cu o atitudine pozitivă, cu o stimă de sine mai ridicată, și ceri elegant ajutor vei atrage persoane dispuse să te ajute.

Aici nu discutăm despre cine mai știe ce hârțoagă într-un dosar cu investiții. Aici discutăm în primul și primul rând despre respectul reciproc în interiorul unei comunități. Creștem împreună. Ne educăm reciproc. Începând din ziua în care noi vom înțelege faptul că accesibilizarea este o necesitate vom începe să respectăm locurile din incinta parcărilor semnalizate corespunzător, vom începe să punem presiune ca să se respecte accesul în anumite clădiri, vom proteja anumite locuri de muncă.

Accesibilizarea este o necesitate

Cum sună? Sunt capitole întregi scrise despre efectul negației în sloganele campaniilor. Sunt și capitole scrise despre importanța cuvintelor folosite în campanii – cuvinte care îți transmit o stare negativă sau una pozitivă. Învățăm unii de la ceilalți.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate