Modern Dad’s Challenges ne invită la o discuție despre copiii digitali și accesul la tehnologie

5 sept. 2018

În calitate de om ce stă pe net și tată a unei pințese de 3a9l recunosc că cel mai sensibil subiect cu alți părinți este atitudinea vizavi de accesul copiilor la tehnologie.

Ca să fie clar de la bun început – fiecare părinte își crește copilul după cum crede de cuviință că este mai bine. Cei din jurul lui, pornind de la cadru medical, cadru didactic, prieten de familie, rudă etc îi oferă sfaturi. Din fericire, nu vine nimeni să ne ia copilul de lângă noi dacă l-am lăsat prea mult cu tableta în mână sau l-am privat complet de mediul online. Cel care decide este părintele și el va răspunde mai târziu pentru decizia luată în această privință.

Am simțit nevoia să fac această observație pentru că de foarte multe ori mi-a fost confundat sfatul oferit. Pentru decizia pe care eu am luat-o de comun acord cu buna mea soție (acesta este un detaliu extrem de important – copilul are mamă și tată cu responsabilități și drepturi egale) vom răspunde noi. Ei vor răspunde pentru decizia lor. Departe de mine gândul de a insista să le schimb mentalitatea în această privință.

Din câte am citit despre parentingul digital, corelat cu propria experiență, afirm că cea mai mare problemă în acest domeniu nu este timpul petrecut de către copii în fața monitoarelor ci lipsa de responsabilitate a părinților în această privință. Un părinte care se duce (scuzați-mi expresia) și la budă cu smartphone-ul în mână nu are nici cel mai mic drept să-i ceară unui copil să stea mai puțin pe net doar pentru simplul motiv că este mai mic de ani. Vârsta nu mai este un etalon pentru noile generații. Nici eu nu ofeream locul persoanelor în vârstă în mijloacele de transport în comun dacă aroganța le era mai lungă decât umbra.

Tot aud că accesul la mediul online poate duce la izolare socială. Într-adevăr, poate. Si încă cum. Dar, ca părinte, ce faci ca să eviți acest lucru? Un exemplu – grădiniță privată cu maxim 10 copii în grupă, activități extrașcolare particulare în cluburi de top, transport exclusiv cu mașina personală. Exagerez. Dar nu prea mult. Am observat tendința de a scoate în față izolarea socială a copiilor datorită internetului în timp ce familia din care provin este izolată social. Acei copii moștenesc o problemă care nu are nimic de-a face cu internetul. Dimpotrivă chiar, internetul îi poate ajuta să supravețuiească. Cunosc familii în care copiii seara, când ajung părinții acasă, sunt trimiși în cameră ca să poată discuta în voie despre probemele de la servici sau să se poată odihni în liniște. Si în aceste cazuri tot internetul este de vină.

Dintre toate comparațiile pe care le-am întâlnit despre digital parenting cel mai mult îmi place comparația cu maratonul. Ca tineri părinți așteptăm cu nerăbdare clipa în care micuții noștri se desprind de marginea patului și încep să facă primii pași. De ce nu îi luăm în brațe de teamă că într-o bună zi ei se vor înscrie la cel mai lung maraton? Dacă aleargă până la epuizare?

Noi am decis să-i acordăm acces full time la tot ce ține de tehnologie. Fără limită de vârstă. Nu ne-am schimbat stilul de viață tech după ce a binevoit să ne onoreze cu prezența. Dar, și aici aș prefera să fiți atenți, ne-am luat două măsuri de protecție pe care le-am dezvoltat în timp.

Prima măsură, aparent nesemnificativă dar nouă ne este de mare ajutor, smartphone-ul este doar telefon. Nu are cântecele pe el. Nu are jocuri pe el. Este doar telefon. Această măsură a fost luată pentru a putea avea un control asupra disponibilității. Cântecelele (a se citi canale youtube pentru copii) sunt doar acasă pe tabletă. Această măsură este valabilă și pentru noi în prezența ei. Ar fi o lipsă de respect, când ne plictisim amândoi la coadă la ANAF, eu să stau pe facebook și ea să se uite pe fluturașii cu taxe și impozite. Împărțim plicitiseala. Căutăm soluții să mergem mai departe.

A doua măsură este atitudinea față de programul ei. Eu când văd părintele unui copil de până-n 3 – 4 ani fără cearcăne mă uit mai atent la copil. Hai să fim sinceri! Ne disperă! Ne aduc în niște stări de ne vine să-i uităm la locul de joacă. Si nu există centre de dezcopilăreală (unde să ne tratăm dacă ajungem la limita puterilor din cauza copiilor). Cu cât acest program este mai încărcat cu activități offline cu atât teama de efectele mai puțin plăcute ale mediului online va dispărea de la sine. Stim că atracția mediului online este extrem de puternică și se dezvoltă indiferent de voința noastră, motiv pentru care facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a-i transmite frumusețea convețuirii în offline. Noi nu înnumărăm baloane pe tabletă, ci pisoi în curtea bunicilor.

Când am luat această decizie am mai avut în vedere un aspect. Genrația noastră se uită cam cu coada ochiului la roboții inteligenți. Ne este teamă de ei. Ne este teamă că ne vor scoate de pe piața muncii. Ei, copiii noștri, vor fi obligați să lucreze împreună cu ei. Vor fi nevoiți să facă echipă cu ei.

In concluzie, între copii și problemele datorate accesului incorect la tehnologie, în cele mai multe cazuri, sunt părinții. Nu din rea voință. Si indiferență este uneori prea mult spus. Adevărul este undeva la mijloc. Ține de nivelul lor de educație.

Celor dintre voi care au lacune în această privință le recomand următoarea ediție a Modern Dad’s Challenges. Le-o recomand în special taților care nu au fost niciodată pictați pe față, care nu au găsit niciodată sclipici pe sacou, care nu au forțat niciodată culoarea la semafor pentru a ajunge la o serbare de sfârșit de an, dar care emit pretenții vizavi de timpul petrecut pe net de proprii copii. Dacă ar veni la acest eveniment măcar jumătate din tații din București care se încadrează, sunt sigur că sala rezervată ar fi neîncăpătoare.

Modern Dad’s Challenges, editia 9: Copiii digitali si accesul la tehnologie

Cand vorbim despre accesul copiilor la tehnologie, parintii stiu sigur un lucru: vor copii care sa aiba abilitati tehnologice bine dezvoltare, dar in acelasi timp si o solutie pentru ca cei mici sa navigheze in siguranta pe internet si sa respecte un program digital capabil sa le asigure un start bun in evolutia personala (cat si profesionala, pe termen lung).

Copiii din zilele noastre stiu sa intre pe YouTube sau sa foloseasca telefonul inainte de a invata sa-si lege sireturile la pantofi. Accesul timpuri la aparate performante si atractia acestora, cat si numeroasele moduri in care pot fi folosite, contribuie la o dezvoltare accelerata a copilului, dar vine la pachet si cu unele efecte (lipsa de concentrare, atentie scazuta, probleme oftalmologice, intarzieri in dezvoltarea copilului etc.).

Cum ar trebui sa arate programul digital al copilului in functie de varsta lui? Cat de sigur este sa navigheze singur pe internet si sa aiba acces oricand la retelele sociale si alte canale online? Dar si care sunt riscurile expunerii de fotografii cu copiii pe internet, va invitam sa dezbatem la urmatoarea editie Modern Dad’s Challenges, pe 12 septembrie, la Hotel Intercontinental din Bucuresti. Ne vor fi alaturi urmatorii invitati:
• Cornelia Paraipan, Medic rezident psihiatrie pediatrica si Psihoterapeut de familie – in supervizare,
• Nadia Tataru, fondatoare Itsy Bitsy FM si
• Ana Maria Mitrus, blogger la meseriadeparinte.ro

„Cand vine vorba de relatia copiilor nostri cu tehnologia, studiile arata ca aceasta ar trebui sa inceapa cat mai tarziu, sa aiba limite clare de timp si continut si niciodata sa nu primeze in fata relatiilor interumane, de a caror calitate, tot studiile arata, ca depinde fericirea noastra. Tehnologia are valente neutre si depinde in special de noi, parintii, cum vrem sa o folosim in relatia cu copii nostri”, considera Cornelia Paraipan.

INSCRIEREA la editia a 9 a Modern Dad’s Challenges se face completand formularul de pe site. Participarea este gratuita, in limita locurilor disponibile. Detalii suplimentare despre proiect sunt disponibile pe site, cat si pe pagina de Facebook Modern Dad’s Challenges.

Temele pe care le vom dezvolta la aceasta editie sunt:
• Programul digital al copilului si accesul la ecrane & tehnologie
• Social media & expunerea copilului pe internet
• Siguranta copilului pe internet si bullying-ul online

Modern Dad’s Challenges este unicul eveniment din Romania dedicat tatilor si viitorilor tati. Proiectul este organizat de agentia Creative Energy Corner*, cu sustinerea si implicarea brandurilor partenere: Lidl Romania, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos, Editura Corint, Aqua Carpatica si Domeniile Samburesti.

Parteneri media: Doctor MIT, Radio Itsy Bitsy, Paginadepsihologie.ro, Sfatulparintilor.ro, Copilul.ro, Academiabarbatilor.ro, Ken Academy, Romania Pozitiva, Andreicismaru.ro, Jurnalulunuitata.ro, Artistu.ro, Staupenet.ro, Asociatia SAMAS, Startevo.com, Kidibot, Frunzaresc.eu, Laurafrunza.com, #Cafeauadela10, Unsoideblog.ro, Sebababy.ro, Iulianaroca.ro, roxanadulgheru.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com, Pricopie.com, Johannasburg.ro, Mamicaautentica.ro, Ioanaboca.ro, Bebelonia.ro, Positivemother.ro, Zecelucruri.ro, Rozsaunu.ro, Lullaby.ro, Pasimarunti.ro.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!