Scrieți, scrieți, scrieți și protejați-vă ce ați scris
Dacă tot urmați sfaturile și scrieți, scrieți, scrieți sfatul meu este să vă și protejați ce scrieți.
Nu știu alții cum fac, dar eu când intru în panoul de administrare al blogului mă uit instinctiv dacă mai este ceva de actualizat. Platforma wordpress. Vre-un plugin. Dacă a apărut o nouă versiune apăs actualizează indiferent de cât de grăbit sunt. Nu amân. S-a mai prins și de tărtăcuța mea câte ceva din cărțile de istorie, manualele de securitate online și discuțiile despre soartă. Prefer să învăț din experiența altora.
Una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în acest context este prezența pe blog a themelor wordpress instalate când a fost configurat blogul. Platforma wp vine cu câteva theme implicite. Noi ne instalăm o themă nouă. Gratuiă. Customitizată. Personalizată. Individuală. Contează mai puțin. Important este că folosim altceva. O altă themă. Cu cele vechi ce facem? Le ștergem. Exact. Le ștergem. Pot conține breșe de securitate.
Pe următoarea poziție sunt pluginurile inactive. Aveți blog. Ați testat o listă luuungă de theme (fiecare themă și-a mai lăsat un rest în baza de date) și o listă luungă de pluginuri (fiecare plugin și-a mai lăsat un rest în baza de date) și v-ați oprit la o themă și câteva pluginuri. Themele vechi le ștergeți. Pluginurile le păstrați inactive. Cine știe când veți avea nevoie de ele. Dacă ați decis să le păstrați ați face bine să le și actualizați când apare o versiune nouă. Un plugin inactiv cu o versiune veche poate constituie o breșă de securitate.
Ce vreau eu să înțelegeți din acest articol este faptul că până la discuțiile avansate despre protejarea blogului este indicat să vă familiarizați cu lucrurile mărunte de securitate wordpress.
Am observat că o bună parte din noul val de bloggeri și bloggerițe preferă să externalizeze partea tehnică. Complet. Ei cu scrisul. Alții cu wp-ul. Măi să fie! Da ce este atât de greu să apăsați pe un buton pe care scrie actualizează?
Eu sunt mai tehnic din fire. Eu cu șurubelnițe, cifre, linii de cod. Si totuși, în ciuda lipsurilor din vocabular și din desaga cu gramatica, mai scriu pe aici. Scriu. Corectez. Merg înainte. Voi, cei care le aveți cu scrisul, de ce nu aveți curaj să apăsați un buton pe care scrie actualizează? De frică? Dacă și eu aș da curs fricii de a scrie stăteam pe net anonim și voi acum ați fi citit un alt articol.
O zi bună și spor … la actualizat platforma wordpress și pluginurile de pe blog.