Situl de importanță comunitară Natura 2000 ROSCI0018 Căldările Zăbalei din Vrancea
A fost lansat proiectul ”Elaborarea planului de management pentru situl de importanță comunitară Natura 2000 ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810 Căldările Zăbalei – Zârna Mică – Răoaza” cod SMIS 2014+ 102760
Ocolul Silvic Năruja, în calitate de Beneficiar al proiectului și custode al ariei protejate, a susținut o conferință de presă la Năruja prin care a fost anunțată lansarea proiectului ”Elaborarea planului de management pentru situl de importanță comunitară Natura 2000 ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810 Căldările Zăbalei-Zârna Mică-Răoaza”. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 36 de luni și are o valoare totală eligibilă de 3.358.573,09 lei. Finanțarea este din Fondul European de Dezvoltare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 4, Obiectivul Specific 4.1.
Obiectivul general al proiectului este protejarea şi conservarea biodiversităţii în aria naturală protejată ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810 Căldările Zăbalei- Zârna Mică-Răoaza, prin elaborarea şi implementarea unui plan de management performant care va permite protejarea, monitorizarea și îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității din sit.
Situl este situat în vecinătatea limitei din sud-vest a judeţului Vrancea, în sectorul sudic al Munţilor Vrancei, suprafaţa sa fiind pe teritoriul administrativ al comunei Nereju. Aria protejată se suprapune și peste zona cu activitate seismică maximă a Vrancei, cu marea majoritate a epicentrelor concentrate la nord de Zăbala.
Conform Fișei standard această arie protejată are o suprafață de 388 ha, iar speciile protejate sunt:
– Canis lupus – lup,
– Ursus arctos – urs brun,
– Lynx lynx – râs,
– Lissotriton (Triturus) montandoni – triton carpatic,
– Triturus cristatus – triton cu creastă,
– Cottus gobio – zglăvoc,
– Rosalia alpina – croitor alpin,
– Callimorpha quadripunctaria – fluture vărgat.
Habitatele vizate de proiect sunt:
– 6520 – Fânețe montane,
– 9110 – Păduri de fag de tipul Luzulo-Fagetum,
– 9410 – Păduri acidofile de molid Picea abies din etajul montan.
Rezultatele urmărite prin proiect sunt: un plan de management realizat și aprobat, 5 evenimente de informare și consultare publică, 1 pagina web, 10 prezentări în școli, 10 excursii tematice cu elevi, 2 prezentări cu cadre didactice, 10 info-puncte și 2 filme scurte de prezentare a ariei protejate.
Mai multe detalii despre implementarea acestui proiect pe caldarilezabalei.ocolulsilvicnaruja.ro.