Sunteți pregătiți să concurați cu un robot pentru a vă apăra locul de muncă?

In urmă cu doar câțiva ani, când citeam primele articole despre revoluția digitală considerată mai lipsită de scrupule decât cea industrială, credeam că vom ajunge să ne temem din nou pentru locurile de muncă.

Anii au trecut și acum observ cum roboții își fac loc în viața noastră puțin câte puțin. Pentru cei care au de’a face cu comerțul online și cu bucătăria din spate a social media nu mai este un secret faptul că AI sunt deja printre noi. Si își fac treaba la nivelul pregătirii. Fără abateri. Mult mai bine și mai repede decât noi. Dar ce ne facem cu activitățile la care ne descurcăm și noi? De exemplu, culesul strugurilor? Informații despre locul în care se află un ghișeu într-o instituție? Chestii mărunte. Le lăsăm lor și pe astea?

amy m1 robot

Dacă mă uit în jur încep să cred că această întrebare este retorică.

Bun. Le păstrăm pentru noi. Pentru care dintre noi? Toate țările se confruntă cu o scădere demografică și cu o îmbătrânire a populației. Ne convine, nu ne convine, asta e realitatea. Rămânem din ce în ce mai puțini. Si mai comozi, ca să nu spun puturoși.

Ați observat că aproape la toate instituțiile au fost introduse bonuri de ordine? Deocamdată, se emit doar local. Ne ducem până acolo, căutăm un loc de parcare, căutăm Robo Paznicul, dibuim cum să comunicăm cu el (fiecare comunică pe semnele lui) și îl întrebăm politicos dacă mai are vre-un bon și pentru noi. Dacă nu mai are, ne îndreptăm politicoși către ieșire și revenim a doua zi și mai devreme (înainte de începerea programului). Dacă are îi mulțumim și așteptăm cu urechile ciulite să ne auzim numele. V-ați prins? Primul contact este cu un roboțel. Acesta este ABC-ul. Ana nu mai are mere. Ana are robot.

In imaginea de mai sus este robotul inteligent Amy M1. El este produs de către Amy Robotics din China și poate îndeplini sarcini comerciale și casnice. Poate fi personalizat în funcție de nevoile familiei sau ale întreprinderilor, spitalelor sau centrelor comerciale. Poate să interacționeze cu oamenii, să identifice emoții și comportament uman, să colecteze și să analizeze informații, să se deplaseze pe roți etc. Prețul său este stabilit în funcție de sarcinile care i se atribuie și pornește de la 10.000 de dolari.

Bill Li, fondator și CEO al Amy Robotica, a declarat zilele trecute că intenționează să livreze anul viitor 5.000 de roboți în China și 20.000 în alte țări.

Ce spuneți? Sunteți pregătiți să concurați cu Amy pentru a vă apăra locul de muncă? Partea cu activitățile casnice hai să o lăsăm pe altă dată. Acum prefer să discutăm despre locurile de muncă. Astea în care ne descurcăm și noi. Le protejăm sau le cedăm de bună voie?

Comentarii

 1. andrei spune:

  Deci Mama Terra ne-a arata inca odata ca exista si o solutie echilibrata prin care sa coexistam si noi si ei, fara a exista „suparari” de nici o parte a baricadei.

  Poate macar acum (in ceasul al x-spelea) vom intelege ca solutiile normale la cap apar doar daca privim relaxati si neincapatanati „tablourile” realitatii inconjuratoare… 😉

 2. Dan V spune:

  Citeam pe la inceputul lunii un articol in care se spunea ca probabilitatea ca serviciile din industria financiara si administratia publica sa devina automatizate este de peste 90%

 3. O sa incep prin a semnala o usoara inexactictate in articolul tau; desi, intr-adevar, scaderea demografica este o problema in multe tari, inclusiv in Romania, aceasta nu este nicidecum o problema prezenta in toate tarile, asa cum ai precizat tu (lucru evident daca ne uitam doar la faptul ca populatia globului este in continua crestere: ~6.9 mld in 2010, ~7.05 mld in 2012, ~7.2 mld in 2014, respectiv ~7.4 mld in prezent), deci problema este probabil chiar mai reala decat atat.

  Pe de alta parte insa, nu cred ca e cazul sa ne facem griji pentru generatia noastra; e drept, directia in care se indreapta lucrurile e evident aceasta in care robotii / inteligenta artificiala vor prelua o buna parte din taskurile noastre, insa nu vad cum acest lucru s-ar putea intampla peste noapte… deci as spune ca generatia noastra nu are de ce sa-si faca griji, probabil nici generatia copiilor nostri, de-abia de la nepoti incolo poate lucrurile se vor complica.

  Si, oricum, chiar si daca am vrea, nu cred ca putem „lupta” cumva impotriva acestei tendinte… singura solutie (presupunand ca ar fi o problema, ceea ce eu nu consider ca e cazul) reala ar fi sa ne adaptam si sa ne orientam spre acele profesii pe care un robot nu ar putea sa le faca niciodata, de exemplu cele care tin de creativitate, de empatie, de interactiuni umane.

 4. Conform http://www.worldometers.info:
  – Current World Population: 7,460,020,223
  – Births this year: 117,614,624
  – Births today: 385,169
  – Deaths this year: 49,253,796
  – Deaths today: 161,298
  – Net population growth this year: 68,360,828
  – Net population growth today: 223,871

 5. Olga Benador spune:

  Eu am iesit la pensie. Ii cedez din toata inima pumnul de pastile care ma asteapta in fiecare dimineata pe noptiera.

 6. Delia spune:

  Eu as pune niste roboti la justitie. Sa identifice toate portițele strecurate intenționat și să-i tragă în țepe pr toți cei care greșesc.

 7. Tudor spune:

  Pentru identificra portilelor legislative sunt PENTRU. Pentru trasul în țepe sunt IMPOTRIVĂ. Ne vor extermina în câteva luni. Prefer să ne păstrăm dreptul de a decide sentința finală.

Postează un comentariu


Articole învecinate