Ultima șansă pentru România – GovITHub

04.08.2016

Premierul Dacian Cioloş a lansat astăzi la Palatul Victoria proiectul GovITHub prin care intenționează să îi aducă laolaltă pe cei care cred într-un viitor digital pentru România.

In ultimii ani am tot asistat la discuții despre refuzul administrației locale de a-și simplifica birocrația, despre prudența firmelor it din țara noastră a căror profesionalism este recunoscut în mediul privat și despre posibilele motive pentru care proiecte de interes național (precum Cardul de Sănătate și APIA) funcționează deficitar.

GovITHub

Ei bine, astăzi, în vacanță parlamentară, Dacian Cioloș ne-a oferit o ultimă șansă. Sper să reușim să o dezvoltăm și să o protejăm. Altfel, e vai și amar de capul nostru și al copiilor copiilor noștri. Dacian Cioloș ne-a deschis ușa. Acum este responsabilitatea noastră să o menținem deschisă.

Vă recomand să luați o pauză și să urmăriți înregistarea de la această lansare. Pentru prima dată văd că se discută în public despre situația reală în care ne aflăm și despre puținele alternative pe care le avem pentru a ne redresa.

Guvernul României despre GovITHub

“Vrem ca platforma GovITHub să reunească oameni care au curajul să facă o pauză în activitatea lor profesională și să vină să dea o mână de ajutor în administrație. Împreună ne dorim să găsim soluții inovatoare pentru creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor, pentru mai multă transparență în modul de lucru al administrației și, mai ales, pentru a putea continua procesul de simplificare pe care l-am început. Sigur, procesul de simplificare ține, în parte, și de legislație, dar nu este suficient. Foarte multe lucruri birocratice au apărut în afara legislației și acum trebuie să le eliminăm”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Șeful Executivului a punctat capacitatea inovativă a sectorului hi-tech în România, arătând că ponderea acestui sector în PIB este comparabilă cu cea a agriculturii.

Membrii GovITHub pot fi atât voluntari, care aleg să își dedice o parte din timp pentru dezvoltarea proiectelor circumscrise acestei platforme, cât și bursieri selectați printr-un mecanism transparent, a adăugat secretarul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Radu Puchiu. Vor fi oferite burse în valoare de 2.000 de euro pe lună, timp de șase luni, pentru 10 membri care vor participa în GovITHub în regim full-time, la București, începând cu data de 15 septembrie. De asemenea, până la 100 de membri vor participa în GovITHub în regim voluntar – în persoană sau la distanță – aceștia vor fi selectați prin același proces competitiv. Competiția este deschisă începând de astăzi, pe site-ul oficial al GovITHub: ithub.gov.ro și se va închide pe data de 4 septembrie.

Platforma GovIT Hub va funcționa în cadrul Guvernului, iar coordonarea va fi asigurată de Cancelaria Prim-ministrului.

“Ne propunem să dezvoltăm câteva proiecte care să ducă la mobilizarea administrației și să aibă un efect direct în relația cetățeanului și mediului de afaceri cu statul. Scopul imediat al platformei este de a veni cu idei pentru dezvoltarea administrației, efectul final să fie o viață mai ușoară pentru cetățeni și oamenii de afaceri în relația cu statul”, a subliniat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache.

La deschiderea oficială a programului la Palatul Victoria au participat aproximativ 150 de invitați: membri ai Guvernului, tineri specialiști în IT, antreprenori, lideri ai principalelor comunități de IT și de antreprenoriat, reprezentanți ai societății civile și experți IT din administrația publică centrală.

Mai multe detalii pe site-ul oficial al GovITHub: ithub.gov.ro.

Despre GovITHub

• start-up.ro: Guvernul lansează GovItHub – cum va colabora industria IT cu statul și cum poți să te implici

Comentarii

 1. Eu sunt partial de acord cu aceasta initiativa foarte indrazneata. Si va ramane la acest stadiu daca ea va fi ignorata in continuare de catre cei care sustin ca s-au saturat sa lupte cu mentalitati invechite.

  Valoarea financiara (destul de consistenta) si posibilitatea de a stopa anumite disfunctionalitati ale birocratiei actuale sunt extrem de atractive. In acelasi timp, in lipsa unei supravegheri minutioase (si avem personal pregatit corespunzator in anumite institutii pentru astfel de situatii) acest proiect poate fi cal troian cu urmari imposibil de imaginat.

 2. Tudor spune:

  Bănuiesc că prin „supravegheri minuțioase” te referi la cele din pun de vedere a securității și stabilității programelor. Sunt sigur că cei care au pus bazele acestui proiect au luat în calcul și acest aspect.

 3. Olga Benador spune:

  Această echipă poate lovi în călcâiul lui Ahile PoliticiAnus de România. Se mai pierd niște sponsorizări, se închid portițele și se adună probe.

 4. Tudor spune:

  Această echipă poate devenit călcâiul lui Ahile 🙂

 5. Marin Rares spune:

  Mentalitatea privind datele și sursele deschise poate fi moderată și modelată. Recomand ca din consiliul acestei echipe, pe lângă experții în IT, să facă parte și un psiholog cu deschidere către social media.

Postează un comentariu


Articole învecinate