Google Analytics este precum cântarul de lângă papuci

1 mai 2017

Ce este Google Analytics? Si dacă vă spun inclusiv ce are în plus versiunea cu plată față de versiunea gratuită ce veți face?

In timp ce lecturam articolele postate în urma celei de a VI-a ediții Digital Parents Talks mă gândeam în ce proporție cei din sală folosesc rapoartele google pentru a-i analiza pe cei care le accesează blogurile și câți pentru a-și optimiza blogurile. De exemplu, una este să vă uitați doar la numărul de vizitatori și regiunea din care aceștia provin și alta să urmăriți paginile de intrare și timpul de vizualizare al acestora.

A urmări doar traficul este ca și cum ați urmări pe cântar doar numărul de kg. Dar cantitatea de apă și grăsime din organism nu vă interesează? Ce părere aveți despre cântarele smart? Cu toții folosim cântarul. Smart sau clasic. Deosebirile încep cu informațiile la care suntem atenți și continuă cu atitudinea noastră vizavi de ele.

google analytics

In momentul în care ne uităm pe cântar uităm de tot efortul depus în sălile de sport, pe biclete, cu sapă în grădină și de toate frustrările lăsate în urmă de prăjiturile uitate pe farfurii. Toată atenția noastră se focusează pe rezultate. Pe grafice. Pe metrici, mai mult sau mai puțin înțeleși. Drumul până acolo se uită. Google Analytics este matematică. Doar ce este înainte de ultimul egal contează. Restul este trecut. A fost. Se uită. Oare? Chiar se uită? Nu cumva greșim permițând uitarea lui?

Să presupunem că ați înțeles toate rapoartele Google Analytics. Ce faceți acum? Așteptați să mai treacă o săptămână și reveniți să vă uitați la ce mai apare nou? Pun pariu pe ce vreți voi că kg revin înapoi în câteva zile. Ca să vă mențineți sănătatea trebuie să vă continuați programul de ativități fizice și să vă axați exact pe exercițiile de care organismul vostru are nevoie.

Eu am ajuns la concluzia că cei mai mulți bloggeri abandonează la scurt timp după ce acceptă că nu există trafic fără muncă.

Ce trebuie făcut ca un blog să aibă succes nu mai este de câțiva ani un secret pentru nimeni. Nu mai sunt secrete. Cine vrea trafic pe blog trebuie să facă aia, aia și ailaltă. Se știe. Si, cu toate acestea, de ce nu avem și noi mai multe bloguri de top? Dintr-un motiv foarte simplu. Cunoscut și el. Un blogger de top are nevoie de colaboare cu un alt blogger de top. Si prin colaborare nu înțeleg doar recomandare la o campanie și câteva proiecte comune. Prin colaboare se înțelege inclusiv existența unor planuri editoriale care se suprapun pe ici pe colo. Orgolii.

Din păcate, încă mai întâlnesc bloggeri la început de drum lipsiți de prieteni care vor să mute munții din loc peste noapte. Iși comandă un bax de energizante, câteva tastaturi, un set de acumulatori pentru mouse și se apucă de blogging. Făt Frumos 2.0. Blogul crește într-o zi cât altele în trei. Stie ce are de făcut. Si într-o noapte dispare. Efortul depus este prea mare.

Bun. Si atunci cum se explică faptul că unii rezistă? Ei cum pot? Simplu. Nici asta nu este un secret. Ei au ținut efortul la distanță. Tot ceea ce fac o fac din pasiune împletită cu responsabilitate. Ei au prieteni. Fac parte din comunități online și offline. Ei comunică. Intre ei și cu necunoscuți. Poate că uneori este prea obositor să răspundă la zeci sau sute de mesaje sau comentarii, dar tocmai în spatele acestor răspunsuri se află succesul lor.

La ce îi mai ajută Google Analytics pe cei care au dispărut peste noapte? La nimic. La ce îi ajută pe cei din top? La fiecare pas.

Forța unei comunități online de bloggeri

Ce îmi doresc să rețineți din acest articol este faptul că în rapoartele Google Analytics există un prag peste care nu puteți trece fără sprijinul unei comunități online cu legături trainice în offline, indiferent de tot ceea ce vă trece prin tărtăcuțe. În această lume există o vorbă „spune-mi unde vrei să ajungi, în cât timp și cu ce resurse”. In funcție de răspuns se oferă soluții. Cu cât perioada de timp este mai mică cu atât propunerile sunt mai oportuniste și rezultatele mai instabile. Cu o execepție. Când prietenii pot genera propriul val. Cu link-uri, cu share-uri (nu like-uri), cu comentarii, cu poze. Cu toate mijloacele disponibile.

google analytics

De ce v-aș ajuta? De ce mi-aș rupe câteva secunde sau minute pentru a scrie încă un comentariu? De aș recomanda un articol pe care mi-aș fi dorit să-l scriu eu? De ce v-aș ajuta pe voi să vă creșteți traficul, când eu nu mai reușesc să finalizez niciun articol premium în digital parenting? Nu de alta, dar apoi vine fata de la agenție și-mi spune că eu scriu prea rar spre deosebire de x-leasca care postează zilnic și adună zeci de comentarii. De ce v-aș ajuta să fiți mai buni decât mine? De ce? Pentru că într-o bună zi voi avea la rândul meu nevoie de ajutorul vostru. Si mai există un motiv. O să vi-l spun când îi va veni timpul.

Până atunci, luați câte un link de la mine, toate / toți cei care ați scris despre ce v-a învățat Bogdan Zaharia, de la OK Institute, despre Google Analytics:

Scoala de blogging despre parinti
Google Analytics ”for dummies” dezvăluie secretele mămicii blogger
Cifre versus calitate în blogging. Cine câștigă bătălia
Digital Parents Talks – Scoala de blogging
Google Analytics și o scrisoare
Despre Sfântul Google la #DigitalParentsTalks
Eveniment Digital Parents Talks – Analytics. Google Analytics
Google Analytics, cifrele care cuceresc agențiile dar care nu știu ce este ală suflet (preferatul meu)
Ananalyticsul
Școala de blogging pentru părinți

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!