Când ai mai multă încredere în trusturile de presă decât în bloguri
În ultimele zile mi-au fost semnalate mai multe sancțiuni ale unor website-uri și jurnaliști de la tv. Toate cu același mesaj – cei aflați la putere vor să pună pumnul în gura celor care spun adevărul despre vaccinuri, covid 19 și conspirații intergalactice.
Măi, oameni buni. Dacă nu se ia nici cea mică atitudine împotriva celor care umblă cu cioara vopsită (sau fake neews, dacă vă este mai familiar acest termen) nu este bine. Dacă au început să ia atitudinea împotriva celor care, în mod evident, promovau astfel de știri cu unicul scop de a-și rotunji foloasele financiare iar nu e bine. Înțeleg că avem parte de vremuri în care fiecare parte care râvnește la ciolan își împroașcă adversarul cu mocirlă, dar hai să fim obiectivi. Am spus și mă repet – m-am distanțat și voi continua să mă distanțez de toți cei care țin cu tot dinadinsul să înlocuiască mocirla cu noroi.
Agențiile de presă nu-și permit să fie echidistante datorită afilierilor politice? Agențiile de publicitate nu-și permit să se distanțeze prea mult de anumite principii? Ați renunțat la tv și la o bună parte din presa online datorită minciunilor? Atunci de ce vă deranjează faptul că unele dintre ele au fost închise? Când o să fie închis un site online, cu patalama clară de pamflet, pentru o glumă (exclus cele cu mesaj religios – a se vedea incidentul Je suis Charlie) vom avea tot dreptul să ieșim în stradă cu tastaturi, căști și mouse-uri.
Apropo, vă mai aduceți discuțiile din urmă cu doar câțiva ani despre blogosferă? Spre deosebire de proiectele cu autori anonimi sau fictivi, blogurile tocmai pe autor se bazează. Persoana din spatele lui este motorul lui. Persoana care caută subiecte, care urmărește o informație în mai multe surse, care le pune cap la cap și trage o concluzie, vine cu o soluție. Autorul unui blog este conștient de faptul că dacă o ia pe arătură riscă să rămână singurul cititor. Nu-și permite să mintă. Știe că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Știe că nu dispune de resursele necesare pentru a se redresa dacă este prins cu ocaua mică.
Dacă vreți surse de informații mai sigure de ce v-ați îndepărtat de bloguri?
Nu spun că toți bloggerii sunt de încredere. Nu spun că toate blogurile de forma numeprenume.ro sunt de încredere. Nu. Spun doar că printre ele sunt bloguri în care am mai multă încredere chiar și decât în unele comunicate oficiale primite din partea unor instituții. Am toată stima și respectul pentru bloggerii care îmi atrag atenția asupra unor puncte sensibile strecurate sau evitate în comunicatele de presă. Cu ajutorul lor reușesc să citesc printre rânduri, cum se spune prin popor.
Când au apărut rețelele de socializare, optimizate și filtrate la maxim, ați sărit cu toții pe ele. V-ați făcut conturi, ați citit doar mesajele afișate în feed și v-ați lăsat duși într-un hău întunecat. Ați fost avertizați că vă confruntați cu ai care vă știe și ceea ce nici voi nu știți despre voi. Acum de ce vă plângeți? De ce vă plângeți de restricții. Ele erau și înainte. Acum sunt doar mai vizibile. Ați fost avertizați că dacă vreți să vi se afișeze în feed postările unui prieten online este necesar să mai interacționați din când în când cu el. Să-i mai răspundeți la un comentariu. Să-i mai dați un like. Să-i urați cele bune de ziua lui. Voi păstrați distanța. AI doar vă respectă decizia și vă afișează ce crede el că vă interesează sau, după caz, ce ar dori el să vă intereseze.
Pe blog puteți regăsi oricând doriți ce a postat autorul. Fără filtre. Fără restricții. Fără cenzură. Simplu. Comod. Eficient. Gratis. Conform statisticelor, nici așa nu vă convine. Tot agențiilor de presă și rețelelor de socializare le acordați cel mai mult timp. Vreți informații de ultimă oră, răspunsuri imediate la comentarii. Cu riscul de a fi false. Wow. Știți să deosebiți conturile false de cele adevărate? Să o credeți voi că este atât de ușor.
În fine. Fiecare face cum dorește. Îi respect acest drept. Dar, aș prefera, să adauge și puțină responsabilitate. Aaaaaa, să nu uit. Blogosfera nu este un ONG bazat pe voluntariat. Nuuu. Blogosfera de încredere este formată, în marea ei majoritate, din oameni cu familie. Au facturi de achitat, cadouri de făcut, prieteni de scos la iarbă verde.
V-aș mai întreba și dacă vedeți în această pagină un banner publicitar dar … o las pe altă dată.