Cum să nu vă lăsați induși în eroare când căutați apartamente în regim hotelier
Dacă intenționați să plecați într-o călătorie de afaceri sau într-o vacanță cu familia și doriți să economisiți niște bani pe cazare ofertele cu apartamente în regim hotelier sunt foarte atractive. Sfatul specialiștilor în turism este să deschidem bine ochii înainte să facem plata, dacă nu vrem să deschim ulterior mai larg punga.
Ofertele cu apartamente în regim hotelier s-au înmulțit și în România. Dacă în urmă cu doar câțiva ani discutam despre cazuri izolate de familii care și-au amenajat apartamentele și le-au postat pe site-uri de cazare în regim hotelier, în prezent tot mai multe persoane cumpără locuinţe cu scopul de a le închiria turiştilor şi oamenilor de afaceri care ne vizitează ţara.
Pentru redactarea acestui articol am apelat la câțiva prieteni care își administrează propriile agenții de turism. Am dorit să profit de experiența lor în acest domeniu și să vă ofer câteva recomandări care să vă ajute să aveți un sejur fericit. Liste cu avantaje și dezavantaje găsiți pe alte website-uri.
Cu toții ne dorim un preț cât mai mic într-o zonă cât mai bună, dar fiecare zonă are un preț minim.
Principalul criteriu de selecție a fost și va rămâne prețul oferit. Inainte să plasăm o rezervare este recomandat să comparăm prețul respectiv cu alte prețuri în condiții similare din aceeași zonă și zonele limitrofe. Cu cât prețul ales este poziționat spre cel maxim cu atât condițiile pot fi mai bune, cu cât prețul tinde spre prețul minim cu atât riscul de a ne alege cu un coșmar este mai ridicat. Atenție – am spus „este posibil”. Acest detaliu este cunoscut foarte bine de către operatorii de turism. In practică, sunt oferte de calitate la prețuri minime și oferte îndoielnice la prețuri ridicate.
Demn de reținut este faptul că aceste oferte pot să creacă semnificativ în perioada în care în orașul respectiv sunt organizate diverse evenimente – de exemplu, festivalul Untold din Cluj.
Diferențe dintre cazarea la hotel sau o pensiune și cazarea la un apartament în regim hotelier.
Pe internet sunt fel și fel de articole despre avantajele și dezavantajele cazării în regim hotelier. Inainte să alegeți o astfel de cazare, specialiștii în turism ne recomandă să ne informăm clar în ce fel de imobil se află apartamentul respectiv. Sunt apartamente aflate în cartiere rezidențiale (în blocuri unde vecinii sunt familii cu copii și animale de companie) și apartamente în vile (unde vecinii sunt proprietarii).
Principalul avantaj scos în evidență este confortul. Ai tot apartamentul la dispozție. Corect. Dar ce vă faceți dacă în apartamentul de deasupra locuiește un grup de adolescenți petrecăreți? La cine apelați?
Fiecare persoană care se cazează la un hotel sau o pensiune este obligată să respecte anumite reguli. In situația în care simțiți că vecinul vă deranjează sunați la recepție și problema se rezolvă. Dacă ați ales cazarea în regim hotelier într-un apartament, în cele mai multe situații, sunteți pe cont propriu.
Au fost semnalate cazuri în care locatarii, sătui de disconfortul provocat de unele persoane care au închiriat apartamentul pentru anumite activități lipsite de omenie, au ripostat agresiv față de unii chiriași onești.
Un alt detaliu extrem de important este locul de parcare. In special pentru apartamentele aflate în zone mai centrale. Nu mai există locuri de parcare libere la scara blocului.
Chiar dacă au un preț puțin mai mare, sunt recomandate apartamentele aflate în incinta unor case / vile. Aveți loc de parcare garantat într-o zonă protejată. Aveți pe cine suna în caz de nevoie. Aveți pe cine ruga să vă recomande câteva obiective turistice, monumente istorice, parcuri, cluburi din zonă.
Unul dintre prieteni mi-a spus că anul trecut a ales un apartament aflat în incinta unei case din Austria. A solicitat o ofertă de preț personalizată și a rămas plăcut surprins când a fost sunat de proprietar ca să-i prezinte live apartamentul unde urma să fie cazat.
Încredere acordată unui website cu oferte de cazare în apartamente în regim hotelier
Conform unui studiu comandat de către Asociația American Hotel & Lodging (AHLA), în parteneriat cu Morning Consult, 23% din consumatori sunt induși în eroare de către falși intermediari ai ofertelor de turism. Pierderile înregistrate în 2017 datorită rezervărilor frauduloase au fost de 5,2 miliarde de dolari.
Există website-uri care intermediază oferte de cazare, în baza unei verificări personale a calității serviciilor oferite și a unui contract de afiliere dar și website-uri ale unor intermediari falși – care oferă aceleași oferte în lipsa unui contract de afiliere.
Aici părerile prietenilor mei sunt împărțite. O parte dintre ei preferă să contacteze direct proprietarul, în timp ce cealaltă parte preferă să colaboreze cu câteva site-uri care le-au confirmat în timp încrederea. Increderea într-un website nou se acordă gradual indiferent de cât de atractive sunt prețurile.
Spațiul util și facilitățile disponibile
V-am spus mai sus că există și persoane care caută apartamente de închiriat pentru diverse activități private. Hai să gândim puțin! Dacă mergeți în concediu cu familia pe litoral sau la munte cam cât timp intenționați să rămâneți în cameră? Chiar aveți nevoie de un spațiu larg dotat cu bar și spații de relaxare? In schimb, dacă mergeți împreună cu un grup restrâns de prieteni / prietene lucrurile stau cu totul altfel.
In concluzie, înainte să alegeți un apartament în regim hotelier într-o anumită zonă este recomandat să vă decideți ce anume doriți, să comparați prețul cu cel al altor apartamente din zona respectivă și să verificați credibilitatea website-ului unde plasați rezervarea.