Voi v-ați cumpăra o casă inteligentă cu echipamente IoT depășite?

8 aug. 2016

Cumpărătorii de obiecte IoT pentru o casă inteligentă au devenit mai precauți.

Chiar dacă facilitățile oferite de către o casă inteligentă sunt evidente, se consideră că vor mai trece câțiva ani până când vom putea discuta într-adevăr de case inteligente. Până atunci putem discuta despre imobile care conțin obiecte IoT. Mai multe sau mai puține. Individuale sau interconectate. Teoretic, posibilitatea tehnologică de a ne transforma locuința într-una tehnologică există și în prezent. Practic, costurile sunt atât de mari și riscul ca investiția să fie complet depășită în doar câteva luni este atât de ridicat încât până și cei care dispun de o situație financiară peste medie sunt prudenți.

casa inteligenta

Una este să cumpărăm un smartphone de câteva sute de euro pe care să-l vindem la jumătate de preț când va apare următoarea versiune și alta să cumpărăm un … sistem IoT de protecție și avertizare la efracție de câteva mii de euro. Un sistem capabil să ia decizii singur, să identifice intrusul și să comunice evenimentul la adresele de contact, să „ghideze” intrusul către o încăpere în care să-l poată izola singur, să comunice cu autoturismul acestuia (citeam zilele trecute despre dorința unui tip de a realiza un dispozitiv care să poată comunica cu mașina cu care a venit hoțul și să o convingă să-și imobilizeze stăpânul până când vine poliția). Sau un frigider inteligent. Ce facem cu el după ce apare o versiune mai bună?

Am observat faptul că unii se grăbesc și susțin că aceste obiecte depășite vor putea fi comercializate pe diverse site-uri de profil. Eu unul mă îndoiesc. Eu tind să cred mai degrabă că ele vor avea soarta imprimantelor sau pc-urilor. Cine mai cumpără acum un pc cu floppy pentru dischetă? Sau o imprimantă a cărei cartuș costă mai mult decât una nouă? Până și la televizoare am început să facem mofturi. Dacă ne-am luat router schimbăm și televizorul. Indiferent că e plat și HD. Vrem să intre pe net. Vrem să ținem pasul cu vecinu’.

In anumite cercuri se discută despre un stadiu de grădiniță. Un stadiu în care ne jucăm cu diverse obiecte IoT, în care obținem îndemânarea necesară pentru a le mânui pe cele care vor urma. Intre timp, producătorii lansează noi produse. Si noi versiuni. Intr-o bună zi noi vom fi capabili să folosim ceea ce ei vor lansa mai rar. Tocmai din acest motiv se consideră că este prematur să discutăm despre case inteligente la scară largă.

Nivelul echipamentelor IoT dintr-un imobil aflat la vânzare sau închiriere va fi decisiv.

In urmă cu doar câțiva ani am fost avertizați despre faptul că va veni o vreme în care existența internetului în unitățile de cazare va avea un rol decisiv. Doar câțiva ani. Conexiunea securizată la internet nu doar că a devenit importantă. A devenit chiar indispensabilă. Cam la fel se va întâmpla și cu echipamentele IoT din casele inteligente. In scurt timp ele vor face parte din viața noastră. Vom începe, de exemplu, să cerem cameră cu supraveghere video ce poate fi urmărită de pe smartphone. De ce nu? Să știm și noi când cineva ne intră în cameră când suntem plecați la muzeu.

Rețineți faptul că un echipament IoT recent înseamă o calitate mai bună, dar și sisteme de securitate mai performante.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…