HORNBACH un magazin de materiale de constructii pentru cei care stau pe net
Ce faci când specialiștii peste care dai sunt mai proști decât tine? Te duci in magazinul online Hornbach, îți comanzi ce îți trebuie și îți faci singur.
Cei din generația mea am foat învățați să chemăm un specialist de fiecare dată când aveam de reparat ceva prin casă. Nu conta dacă ne-am fi priceput și noi. Specialistul e specialist și gata. Chemam un specialist. Un meșetr. El este cel care se pricipe.
Adevărul este că pe început se mai pricepeau. Apoi … din ce în ce mai puțin. Ultimul pe care l-am chemat să-mi înlocuiască bateria de la cadă a venit fără scule. Îi spun cu ce problemă mă confrunt. Îmi confirmă că a înțeles că a înțeles că doresc să o ănlocuiesc cu una nouă. Mă întreabă când mă găsește acasă. Mă învoiesc. Sună la interfon. Deschid. Surpriză. A venit cu mâinle goale. Cică venise pentru constatare. Contracost. Mă rog, el a apus avans. Pe buneee?
Atunci m-am enervat și mi-am făcut curaj. Eu nu sunt bărbat în casă?!?! Mi-am luat liber toată ziua. Știam deja ce doresc. Mi-am amenajat un mic birou în baie, am pus laptopul și hai … la atac. Am început cu google. După câteva articole am început să mă familiarizez cu vocabularul. Apoi am trecut pe YouTube la avansați. Dădeam play. Când aveam dubii dădeam stop și mă uitam la ce era la mine. Până când m-am dumerit cum se schimbă bateria la cadă.
Bun. Asta a fost teoria. Urmează practica. Mă uit din nou pe câteva clipuri și îmi fac o listă cu sculele necesare. Îmi amintesc și acum că cei din clipuri erau cu puțin peste adolescență. Dacă ei puteau eu de ce nu aș putea? Asta m-a motivat și mai tare.
Cu lista în mână merg la HORNBACH. Prima dată mi-am luat bateria pentru cadă. O iau și o pun în coș. Apoi mă duc la raionul cu scule. Vă așteptați să vă țin câteva minute cu alte peripeții haioase? N-a fost să fie. Băiatul de pe raion a fost amabil și m-a ajutat să le găsesc rapid. La sfârșit mi-a recomandat politicos să opresc apa de la robinetul central înainte să încep să desfac bateria veche. Ei bine, asta nu am reținut-o din clipurile de pe net. Și, sincer, nici eu nu m-am gândit înainte chiar dacă acum mi se pare evident. Mulțumesc și pe această cale.
Ajuns acasă, îmi iau o mică pauză, trag aer în piept și … la muncă. Spre surprinderea mea a fost mult mai ușor decât mă așteptam. Aveam replicile pregătite pentru când își bagă ăla coada dar au rămas nerostite. Cred că era ocupat cu alți meșteri mai avansați.
La final, deschid apa. Verific dacă curge pe undeva. E totul ok. Fac un duș de inaugurare. Mulțumit? Foarte mulțumit.
Și așa am început să fiu specialistul casei. Doar la mine în casă. Dacă ai și tu astfel de probleme stai puțin pe net ca mine, mergi la HORNBACH și întreabă pe cineva de pe raion. Stima de sine vine din chestii făcute de tine, nu din privit la alții.
Noi avem un mare avantaj
Principalul avantaj al celor ca noi, care stăm pe net și urmărim cele mai recente cataloage online, este că ne actualizăm în continuu informațiile. Spre deosebire de unii meșteri care s-au obișnuit cu anumite „consumabile” și le recomandă de fiecare dată tot pe acelea chiar dacă între timp au apărut pe piață altele mult mai eficiente și mai ieftine. În ciuda discuțiilor despre metode de econonomisire a energiei, am asistat recent la o astfel de recomandare – un meșter îi recomanda altei persoane becuri cu filament. Sunt rezistente în timp. Se ard foarte greu. Și te usucă la buzunar. Pe raionul din față erau becurile cu led.
Unul dintre avantajele net-ului este că poți găsi orice sfat. Începi cu … cum să … și devii meșter. Pe rețelele de socializare sunt foarte multe grupuri de meșteri începători. Pe Youtube sunt canale întregi dedicate DIY. Și fata mea are un astfel de canal. Se poate. Important este să ai puțină bunăvoință. Îndemânare. Nimeni nu a avut așa ceva de la început. Cu toții am învățat din mers. Capul sus și spor la treabă!