Decizia pentru accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități trece pe la incluziunea socială

21 nov. 2022

Sâmbătă am participat la o întâlnire a grupului civic DizAbil.eu Vrancea unde am discutat despre necesitatea accesibilizării Sălii Polivalente din Focșani și despre cât de important este ca ei să fie cât mai vizibili în comunitate.

Înainte de toate, vreau să recunosc faptul că am resimțit din nou gustul amar al regretului că am făcut un pas în spate în Blogosfera Vrancea. Chiar dacă știam că va veni o zi în care comunitatea locală va avea nevoie de sprijinul ei pentru a-și susține eficient anumite inițiative, contrar cu anumite interese, nu am căutat prea mult resursele necesare pentru a o proteja. Detaliile acestei decizii le păstrez în continuare pentru mine. Acum vreau doar să-mi exprim regretul că în prezent nu există o blogosferă locală care să preia astfel de mesaje și să facă ceea ce se face prin alte comunități din țară.

Despre NEaccesibilizarea instituțiilor fiecare dintre noi poate da câteva zeci de exemple. Indiferent că suntem sau nu persoane cu dizabilități. A avea acces nu înseamnă doar a putea intra fizic într-o anumită instituție. A avea acces înseamnă să poți într-un timp cât mai mic posibil să rezolvi peroblema pentru care te-ai dus acolo. De exemplu, în urmă cu câteva săptămâni, când am vrut să-mi schimb cartea de identitate, m-am confruntat cu imposibilitatea de a plăti o taxă pentru că nu era nimeni care să-mi ia banii. Nu aveau POS. Jucăria de plăți de pe hol era defectă. Am fost trimis să plătesc la sediul primăriei sau … online. Exact. Să plătesc online. Despre recentele peripeții cu sistemul medical mă abțin.

O bună parte din accesibilizarea în instituțiile publice se rezolvă de la sine dacă se acceptă digitalizarea acestora. Începând din acel moment vom scăpa cu toții. Indiferent dacă suntem persoane cu dizabilități sau nu. A pune în prezent presiune pe primărie ca să dispună de accesibilizare activă pentru persoanele cu dizabilități o consider o pierdere inutilă de timp și o altă sursă de gâlceavă.

În schimb, susțin în totalitate accesibilizarea în toate instituțiile de cultură și de sport pentru persoanele cu dizabilități. O partidă de sport sau o piesă de teatru se poate urmări și online dar nimic nu se compară cu prezența fizică în sală. Am afirmat și-mi suțin părerea că decizia pentru accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități trece pe la incluziunea socială. Mă rog, sâmbătă am spus „consider că este mai importantă accesibilizarea către inimile noastre”. Acolo am învățat „incluziune socială”.

Providența ne-a adus alături. În aceeași comunitate. În aceeași perioadă. Altfel decât era în urmă cu câțiva ani. Creștem și ne dezvoltăm împreună. Exact – împreună. Avem nevoie să stăm împreună, să socializăm, să împărtășim aceleași bucurii. Perioada în care stăteam și ne mulțumeam cu mici atenții ocazionale din partea unor instituții a trecut. Lucrurile s-au schimbat. Acum nu mai așteptăm. Acum ne implicăm și ne susținem reciproc. Inclusiv atunci când este vorba despre a pune presiune pe o instituție pentru a găsi o soluție și fonduri.

Nu neg importanța adreselor oficiale. Cu semnătură și ștampilă. Își au și ele rolul lor. Dar vă asigur că o astfel de inițiativă va avea alt rezultat într-o comunitate în care „alegătorii” respectă și susțin drepturile persoanelor cu dizabilități. Sunt sigur că, de exemplu, după ce toate afișele sportive vor conține o poză cu suporterul Răzvan într-o bună zi cineva va găsi și soluții și fonduri pentru accesibilizarea sălii polivalente din oraș. El poate fi un model. Să fie cât mai vizibil. Să arunce mingea de început la fiecare meci. Să fie în sală. Să se implice. Să-și facă câți mai mulți prieteni. Și să aștepte. Într-o zi Providența va fi de partea lui.

În altă ordine de idei, incluziunea socială are nevoie urgentă de sprijin de specialitate. Nu doar în rândul persoanelor cu dizabilități. Pandemia a lăsat sechele greu de imaginat. Avem urgent nevoie de cineva care să ne reamintească cum să comunicăm între noi, cum să ne întindem o mână de ajutor, cum să fim alături unul de celălalt.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…