În ce constă montarea parchetului: 4 pași de urmat
Un parchet îngrijit conferă camerelor un aspect elegant și primitor, iar din acest motiv acest finisaj este îndrăgit de foarte multe persoane.
Montajul parchetului cântărește foarte mult în obținerea unui aspect plăcut așa că este recomandat ca etapele să fie urmate cu strictețe. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când vine vorba despre amenajarea locuințelor cu parchet și montajul acestuia.
Pasul 1. Realizarea necesarului de materiale
Pentru a ști exact care sunt materialele și cantitățile de care este nevoie pentru lucrările de acoperire cu parchet, va fi necesară măsurarea suprafețelor de acoperit. Un aspect important este cel care ține de alegerea plintelor, acestea fiind de cele mai multe ori uitate sau ignorate. Este nevoie să alegi plintele în funcție de culoarea parchetului, iar acest lucru nu este deloc dificil de făcut deoarece există o multitudine de plinte pentru parchet de diverse dimensiuni și culori în magazinele specializate.
Trebuie să alegi un parchet care să se potrivească amenajării interioare, folosind nuanțele camerei și pe cele ale obiectelor decorative. De asemenea, este recomandat să ții cont și de stilul camerei, pentru că unele tipuri de parchet se pretează amenajărilor clasice, în vreme ce altele se pretează stilului industrial sau vintage.
De asemenea, vei mai avea nevoie de folie barieră de vapori, de adeziv, folie polietilenă și de polistiren, dacă optezi pentru izolare sub parchet.
Pasul 2. Verificarea stratului suport
Primul lucru la care trebuie să fii atent este ca suportul să fie plan, lipsit de imperfecțiuni și de goluri sau fisuri. Dacă există fisuri, acestea vor trebui remediate cu lapte de ciment, iar dacă sunt goluri, se poate folosi un mortar în vederea acoperirii acestora. Este nevoie să rezolvi problemele ce țin de planeitate deoarece acestea vor influența modul în care va arăta pardoseala.
La nevoie poți turna o șapă, cu ajutorul căreia să nivelezi suprafața. Atenție însă, șapa va ridica nivelul pardoselii, așa că este recomandat să îți faci câteva calcule înainte și să apelezi la specialiști.
Pasul 3. Montează plăcile de parchet
Un aspect ce precede montajul este depozitarea parchetului în camera în care acesta urmează să fie aplicat. În acest fel, parchetul se aclimatizează și nu va mai suferi variații de volum ca urmare a diferențelor de temperatură și umiditate. Este nevoie ca parchetul să fie menținut în acest spațiu pentru cel puțin 24 de ore.
Se dispun rosturi de dilatare de câțiva milimetri față de pereți, pentru a permite ventilarea parchetului. În cazul în care acest rost nu există, parchetul se poate umfla, lucru care poate conduce la cedarea în timp a acestuia.
Montajul se începe dintr-un colț al camerei, pentru a putea lua ca punct de reper direcția sursei de lumină. Parchetul are un sistem de montaj cu lambă și uluc, drept pentru care va fi ușor să se asigure întrepătrunderea plăcilor cu o ușoară presare a acestora. Atunci când este necesară o apăsare suplimentară, se poate folosi un ciocan de cauciuc cu care să fie lovite ușor plăcile, pentru o mai bună așezare a acestora.
Din aproape în aproape se montează fiecare rând de plăci, pentru ca la final, ultima placă să fie măsurată astfel încât să completeze perfect golul rămas.
Pasul 4. Montajul plintelor
Rosturile rămase până la perete se vor acoperi cu ajutorul plintelor speciale pentru parchet. Acestea prelungesc delicat marginile parchetului spre perete și în acest fel asigură un aspect deosebit, printr-un finisaj elegant.
Parchetul este una dintre pardoselile care nu își va pierde niciodată farmecul. Din contră, dată fiind varietatea tipurilor de parchet, acestea țin pasul cu cerințele moderne de amenajare, pentru a le oferi beneficiarilor finisajele de care au aceștia nevoie.