Ultima șansă pentru România – GovITHub

4 aug. 2016

Premierul Dacian Cioloş a lansat astăzi la Palatul Victoria proiectul GovITHub prin care intenționează să îi aducă laolaltă pe cei care cred într-un viitor digital pentru România.

In ultimii ani am tot asistat la discuții despre refuzul administrației locale de a-și simplifica birocrația, despre prudența firmelor it din țara noastră a căror profesionalism este recunoscut în mediul privat și despre posibilele motive pentru care proiecte de interes național (precum Cardul de Sănătate și APIA) funcționează deficitar.

GovITHub

Ei bine, astăzi, în vacanță parlamentară, Dacian Cioloș ne-a oferit o ultimă șansă. Sper să reușim să o dezvoltăm și să o protejăm. Altfel, e vai și amar de capul nostru și al copiilor copiilor noștri. Dacian Cioloș ne-a deschis ușa. Acum este responsabilitatea noastră să o menținem deschisă.

Vă recomand să luați o pauză și să urmăriți înregistarea de la această lansare. Pentru prima dată văd că se discută în public despre situația reală în care ne aflăm și despre puținele alternative pe care le avem pentru a ne redresa.

Guvernul României despre GovITHub

“Vrem ca platforma GovITHub să reunească oameni care au curajul să facă o pauză în activitatea lor profesională și să vină să dea o mână de ajutor în administrație. Împreună ne dorim să găsim soluții inovatoare pentru creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor, pentru mai multă transparență în modul de lucru al administrației și, mai ales, pentru a putea continua procesul de simplificare pe care l-am început. Sigur, procesul de simplificare ține, în parte, și de legislație, dar nu este suficient. Foarte multe lucruri birocratice au apărut în afara legislației și acum trebuie să le eliminăm”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Șeful Executivului a punctat capacitatea inovativă a sectorului hi-tech în România, arătând că ponderea acestui sector în PIB este comparabilă cu cea a agriculturii.

Membrii GovITHub pot fi atât voluntari, care aleg să își dedice o parte din timp pentru dezvoltarea proiectelor circumscrise acestei platforme, cât și bursieri selectați printr-un mecanism transparent, a adăugat secretarul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Radu Puchiu. Vor fi oferite burse în valoare de 2.000 de euro pe lună, timp de șase luni, pentru 10 membri care vor participa în GovITHub în regim full-time, la București, începând cu data de 15 septembrie. De asemenea, până la 100 de membri vor participa în GovITHub în regim voluntar – în persoană sau la distanță – aceștia vor fi selectați prin același proces competitiv. Competiția este deschisă începând de astăzi, pe site-ul oficial al GovITHub: ithub.gov.ro și se va închide pe data de 4 septembrie.

Platforma GovIT Hub va funcționa în cadrul Guvernului, iar coordonarea va fi asigurată de Cancelaria Prim-ministrului.

“Ne propunem să dezvoltăm câteva proiecte care să ducă la mobilizarea administrației și să aibă un efect direct în relația cetățeanului și mediului de afaceri cu statul. Scopul imediat al platformei este de a veni cu idei pentru dezvoltarea administrației, efectul final să fie o viață mai ușoară pentru cetățeni și oamenii de afaceri în relația cu statul”, a subliniat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache.

La deschiderea oficială a programului la Palatul Victoria au participat aproximativ 150 de invitați: membri ai Guvernului, tineri specialiști în IT, antreprenori, lideri ai principalelor comunități de IT și de antreprenoriat, reprezentanți ai societății civile și experți IT din administrația publică centrală.

Mai multe detalii pe site-ul oficial al GovITHub: ithub.gov.ro.

Despre GovITHub

• start-up.ro: Guvernul lansează GovItHub – cum va colabora industria IT cu statul și cum poți să te implici

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!