Fundația Orange a lansat astăzi proiectul pilot al programului Digitaliada
Fundația Orange a lansat astăzi proiectul pilot de educație digitală pentru ciclul gimnazial al programului Digitaliada cu o valoare totală de peste 350.000 de euro.
La începutul acestui an Fundația Orange a dat dovadă de curaj și a publicat rezultele unui studiu de cercetare în zona rurală pentru școlile gimnaziale. Potrivit acestui studiu realizat împreună cu GFK, putem discuta despre educație digitală în foarte puține unități de învățământ. Nevoie de ajutor au atât elevii, cât și profesorii acestora. Eu aș mai adăuga pe această listă și câțiva bugetari obișnuiți cu implementarea unor proiecte doar pe hârtie. Să nu vă imaginați că discutăm despre VR – virtual reality sau despre alte obiecte inteligente folosite în învățământ. Din păcate, în timp ce în capitală se discută despre manuale digitale, există școli în care laboratoarele de informatică nu sunt conectate la internet. Aceasta este realitatea. Primul pas a fost să o acceptăm. Al doilea pas pentru Fundația Orange a fost să dea o mână de ajutor. Așa a luat naștere proiectul Digitaliada.
Pentru proiectul pilot, care se va desfășura ȋn anul școlar 2016-2017, au fost selectate 10 școli:
• Școala gimnazială Comuna Solonț, județul Bacău
• Școala gimnazială nr. 1, Sat Poiana Mărului, județul Brașov
• Școala gimnazială „Tiberiu Morariu”, Sat Salva, județul Bistrița-Năsăud
• Școala gimnazială „Vasile Voiculescu”, Sat Pârscov, județul Buzău
• Școala gimnazială Luna, Comuna Luna, județul Cluj
• Școala gimnazială „Dimitrie Luchian”, Sat Piscu, județul Galați
• Școala gimnazială Sat Băcia, județul Hunedoara
• Școala gimnazială Muncelu de Sus, Comuna Mogoșești-Siret, județul Iași
• Școala gimnazială Comuna Oporelu, județul Olt
• Școala gimnazială „Samson Bodnărescu”, Sat Gălănești, județul Suceava.
Acestor școli le vor fi furnizate echipamente (tablete, laptop-uri și videoproiectoare) și conținut digital (aplicații) pentru lecțiile de matematică și TIC – Tehnologia Informației și Calculatorului. Profesorii vor beneficia de formare dedicată în utilizarea materialelor digitale la clasă și suport permanent. După un an se va trage linie, se vor analiza rezultatele și se va decide dacă acest proiect va fi extins fie prin mărirea numărului de școli, fie a numărului de materii.
„Să nu credeți în cei care vă spun la televizor că generațiile actuale sunt din ce în ce mai proaste. Nu-i adevărat, toate studiile științifice au arătat că această evoluție a Internetului și implicarea Internetului în educație, această avalanșă de schimbări digitale au produs generații mai deștepte și mai inteligente” a declarat Liudmila Climoc, director executiv al Orange România, astăzi la Școala gimnazială nr. 1, Sat Poiana Mărului, județul Brașov.
Corect. Sunt mai deștepți. Dar au nevoie de sprijinul nostru efectiv. Rezultatele doar pe hârtie nu îi ajută cu nimic. Ei așteaptă din partea nostră să îi ajutăm să-și pună în valoare inteligența aici, acasă.
Digitaliada se desfășoară cu sprijinul Direcției Generale de Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și este implementat de Fundația Orange cu sprijinul ONG-urilor Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi.
Vă reaminteasc faptul că Fundatia Progress a organizat recent „Cursul de formare în metodologia Povestirilor Digitale” (în cadrul proiectului Silver Stories finanțat de Uniunea Europeană prin programul Leonardo da Vinci) în Satu Mare, Ploiești, Focșani, Baia Mare, Bacău, Constanța, Pitești, Bistrița și în Drobeta Turnu Severin. Puțin de colo, puțin de dincolo.