Sunteți pregătiți să concurați cu un robot pentru a vă apăra locul de muncă?

15 oct. 2016

In urmă cu doar câțiva ani, când citeam primele articole despre revoluția digitală considerată mai lipsită de scrupule decât cea industrială, credeam că vom ajunge să ne temem din nou pentru locurile de muncă.

Anii au trecut și acum observ cum roboții își fac loc în viața noastră puțin câte puțin. Pentru cei care au de’a face cu comerțul online și cu bucătăria din spate a social media nu mai este un secret faptul că AI sunt deja printre noi. Si își fac treaba la nivelul pregătirii. Fără abateri. Mult mai bine și mai repede decât noi. Dar ce ne facem cu activitățile la care ne descurcăm și noi? De exemplu, culesul strugurilor? Informații despre locul în care se află un ghișeu într-o instituție? Chestii mărunte. Le lăsăm lor și pe astea?

amy m1 robot

Dacă mă uit în jur încep să cred că această întrebare este retorică.

Bun. Le păstrăm pentru noi. Pentru care dintre noi? Toate țările se confruntă cu o scădere demografică și cu o îmbătrânire a populației. Ne convine, nu ne convine, asta e realitatea. Rămânem din ce în ce mai puțini. Si mai comozi, ca să nu spun puturoși.

Ați observat că aproape la toate instituțiile au fost introduse bonuri de ordine? Deocamdată, se emit doar local. Ne ducem până acolo, căutăm un loc de parcare, căutăm Robo Paznicul, dibuim cum să comunicăm cu el (fiecare comunică pe semnele lui) și îl întrebăm politicos dacă mai are vre-un bon și pentru noi. Dacă nu mai are, ne îndreptăm politicoși către ieșire și revenim a doua zi și mai devreme (înainte de începerea programului). Dacă are îi mulțumim și așteptăm cu urechile ciulite să ne auzim numele. V-ați prins? Primul contact este cu un roboțel. Acesta este ABC-ul. Ana nu mai are mere. Ana are robot.

In imaginea de mai sus este robotul inteligent Amy M1. El este produs de către Amy Robotics din China și poate îndeplini sarcini comerciale și casnice. Poate fi personalizat în funcție de nevoile familiei sau ale întreprinderilor, spitalelor sau centrelor comerciale. Poate să interacționeze cu oamenii, să identifice emoții și comportament uman, să colecteze și să analizeze informații, să se deplaseze pe roți etc. Prețul său este stabilit în funcție de sarcinile care i se atribuie și pornește de la 10.000 de dolari.

Bill Li, fondator și CEO al Amy Robotica, a declarat zilele trecute că intenționează să livreze anul viitor 5.000 de roboți în China și 20.000 în alte țări.

Ce spuneți? Sunteți pregătiți să concurați cu Amy pentru a vă apăra locul de muncă? Partea cu activitățile casnice hai să o lăsăm pe altă dată. Acum prefer să discutăm despre locurile de muncă. Astea în care ne descurcăm și noi. Le protejăm sau le cedăm de bună voie?

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!