Un blogger profesionist are dreptul la concediu de odihnă?
Un blogger profesionist (o persoană pentru care blogul este principala sursă sau una dintre principalele surse de venit) are dreptul la concediu de odihnă?
In urmă cu niște ani, când unii dintre noi se uitau la Zoso precum măgărușii la poartă nouă, ni se spunea că a fi blogger profesionist înseamnă înainte de toate a te pricepe la alte chestii care fac diferența și să dispui de un buget minim pentru primele investiții. De aici a apărut celebra expresie „blogger și om cu blog”. Fiecare dintre noi își putea face un blog. Atunci erau acceptate de către agenții blogurile anonime configurate pe platforme gratuite. Celor care doream să mai adaugăm o cifră la facturi ni se recomanda să investim într-un domeniu propriu, să contractăm un hosting premium, să cumpărăm o themă și câteva plaginuri, să cumpărăm un aparat photo de calitate, să absolvim câteva cursuri de editare grafică / limbaj html pentru toNți / seo / gramatică / jurnalism / psihologie / team management. Urmau întâlnirile offline la care ni se recomanda să mergem – noi gratis / ei contra cost.
Intre timp, au decis că blogging-ul de unul singur nu mai este suficient pentru a putea onora noile cerințe ale agențiilor de publicitate. Cerințe actualizate noilor posibilități tehnologice. Cei care vor să se mențină în top sunt nevoiți să aibă o prezență activă și constantă pe toate rețelele de socializare. Postează cât mai des mesaje și fotografii. Se filmează în diverse ipostaze. Cei mai harnici răspund inclusiv la toate comentariile primite. Foarte rar îi vezi că mai reușesc să posteze câte un comentariu la alții. Nu este rea voință. Timpul lor este limitat. Uneori stau și mă întreb dacă le-am putea acorda 10 ore / zi suplimentar pentru a posta comentarii la alții (de preferat pe bloguri, nu pe rețelele de socializare) câți dintre ei ar folosi acest timp pentru ce le-a fost oferit și câți pentru a mai scrie câteva articole noi tot pentru ei. Adevărul este că se bat în cifre și unele cifre nu prea țin cont de omenie.
Când întâlnesc în blogosferă un novice cu aspirații mari de monetizare sunt atent dacă el conștientizează câtă muncă se află în spatele unui blogger profesionist. Nu discut despre cât timp a muncit pe pișcoturi până când a reușit să emită prima factură. Asta este o altă poveste. Discut despre efortul depus de acei bloggeri pentru a se menține acolo unde au ajuns. Ii puteți observa cu ușurință, de exemplu, pe la diverse evenimente. Se retrag discret pe la un colț și butonează în timp ce alții își amintesc abia după câteva zile să scrie câteva vorbe.
Blogging-ul este pentru ei o meserie pe care o tratează cu responsabilitate maximă. Au dreptul la concediu de odihnă?
Nu vorbim de bloggerul de nivel mediu. Cel care poate să scrie în avans câteva articole. Le programează să apară automat cât este în concediu. Dimineața la cafea intră și mai răspunde la 2 – 3 comentarii și gata. Sau de bloggerul care are în spate alte persoane care scrie în locul lui.
Discutăm de bloggerul care își scrie singur toate articolele pornind, de regulă, de la ce primește în inbox și care are familie cu cel puțin un copil. Si el pleacă în concediu cu familia. Are dreptul la odihnă, la un repaus de la prezența în blogosferă și social media?
Ce faceți dacă bloggerul vostru preferat lipsește o săptămână din online? Ii retrageți prietenia din rețelele de socializare, vă dezabonați de la newsletterul său, îi blocați adresa blogului în router? Sau îi ștergeți numele din lista cu parteneri?