Am mers la #scoalaFlanco pentru că vreau mai mult timp pentru lucrurile care îmi plac
De când am decis să-mi învâț fiica cât de plăcut este să te plimbi cu picioarele goale prin iarbă și prin nisip înainte să ajungă să simtă pe propria piele provocările tehnologiei stau mai mult offline decât pe net. Responsabilitate de părinte. Această provocare m-a obligat să fiu mult mai precaut cu modul îmi care aloc cele 24 de ore ale unei zile. Dacă înainte îmi mai puteam permite să închid ochii la anumite chestii, acum sunt într-o continuă căutare de tertipuri pentru a-mi drămui mai eficient timpul. Repet, timpul astfel obținut îl petrec pentru a împinge căruțul spre spațiul verde și mai puțin pentru a-mi mări fișa zilnică de lucru.
Fiind în trecere prin București, vinerea trecută m-am abătut pentru câteva ore la #scoalaFlanco cursul #fotografiepesteasteptari ținut de Dragoș Asaftei. Celor care nu-l cunosc pe Dragoș le recomand să-i caute numele pe google. Are și blog, dar vă recomand să vedeți ce au spus și alții despre el pentru a înțelege mai bine ce anume l-a motivat să parcurgă drumul de la un fotograf timid pasionat de macro la noul fotograf oficial al Administraţiei Prezidenţiale.
Fiecare dintre noi putem face o fotografie cu telefonul sau cu un aparat foto setat pe automat. Cei care dorim să facem fotografii peste așteptări trebuie să cunoaștem câteva detalii. Cursul lui Dragoș a vizat tocmai aceste detalii, detalii pe care le-a aprofundat la un nivel indus de către cursanți.
Rolul tehnologiei nu este cel de a ne facilita autoizolarea în spatele monitoarelor, ci de a ne ajuta să economisim timp pe care să-l petrecem împărtășind bucurii împreună cu cei dragi.
Indirect, acest mesaj (uni-i spun avertisment) este prezent și în fotografie. Noile facilități tehnologice ale aparatelor de fotografiat vin la pachet cu noi restricții juridice – fapt care ne împiedică uneori să facem publice fotografii excelente în care apar necunoscuți. Din cauza acestor restricții unii fotografi decid să rămână în siguranță la stadiul de macro sau de peisaje.
Am profitat de această ocazie pentru a-i adresa rugămintea de a-i transmite dlui Iohanis să protejeze fotografii români, amatori sau profesioniști, care au curajul să posteze în spațiul public, pe blogurile personale sau pe rețelele de socializare, fotografii cu mașini ale unor instituții publice parcate ilegal sau cu alte exemple de sfidare a legii de către cei care ar trebui să ne reprezinte.
Urmează la #scoalaFlanco
– 18 septembrie – Cezar Dumitru – #travelpesteasteptari
– 25 septembrie: Cristian Florea – #bloggingpesteasteptari
– 1 octombrie – Cristian China-Birta – #brandingpesteasteptari
– 9 octombrie: Vlad Dulea – #videobloggingpesteasteptari