Alegerea monitorului potrivit pentru calculator. Dimensiune, rezoluție, specificații
Monitorul calculatorului tău te poate ajuta să fii mai productiv, să ai un confort sporit în timpul utilizării și să vezi imagini clare, în cele mai mici detalii. Alegerea dispozitivului potrivit pentru nevoile tale ține foarte mult de modul în care îl folosești.
Cu alte cuvinte, un monitor pentru PC ar trebui să fie diferit ca dimensiune și rezoluție dacă îl utilizezi pentru editare video sau gaming, față de unul pentru munca de acasă, unde deschizi doar documente și navighezi pe internet.
Dacă ești în căutarea unui monitor potrivit pentru calculatorul tău, iată ce trebuie să ai în vedere pentru a face alegerea cea mai bună:
Diagonala
Diagonala reprezintă dimensiunea efectivă a monitorului, măsurată dintr-un colț în celălalt și este prima specificație pe care ar trebui să o iei în considerare. Se măsoară în inchi, iar ca să-ți faci o idee exactă, 1 inch este echivalentul a 2,54 centimetri. Pe piața de specialitate vei găsi monitoare cu diagonale cuprinse între 17 și 35 de inchi. Cele de laptop sunt disponibile și în variante mai mici, de 15 inchi, sub forma unor notebook-uri.
Cu cât este mai mare diagonala monitorului, cu atât acesta poate fi mai performant, însă totul depinde de ceea ce faci pe calculatorul tău: dacă îți este necesar în scop office, adică pentru muncă, dacă îl utilizezi acasă pentru a viziona filme și seriale ori pentru a naviga pe rețele sociale sau dacă ești pasionat de gaming și rulezi des jocuri video pe PC-ul tău.
În cazul în care optezi pentru un monitor LED care îți este necesar pentru editare grafică sau montaj video, atunci e esențial să optezi pentru unul cu o diagonală mai mare. În cazul în care lucrezi de acasă și îți sunt necesare frecvent programe Office, atunci poți opta pentru varianta de 17 sau 19 inchi.
Rezoluția
O a doua specificație a monitorului pentru calculator este rezoluția, adică numărul de pixeli pe care îl are ecranul respectiv. Cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât imaginea rezultată va fi mai clară. În general, ecranele cu diagonală mai mică și rezoluție mai mare sunt cele care afișează imagini de calitate superioară. E esențial să optezi pentru o rezoluție cel puțin HD, adică 1280×720 pixeli la un monitor de 19 inchi, de exemplu. Este perfect pentru utilizarea de zi cu zi. Pentru gaming și vizionarea de filme, este recomandată rezoluția full HD (1980×1080), în timp ce pentru editarea grafică poate ajuge la o densitate a pixelilor de până la 2560×1440. Asigură-te că alegi un monitor cu o rezoluție suficient de înaltă astfel încât să-ți satisfacă nevoile și să dispui de imagini foarte bune din punct de vedere calitativ.
Tipul de panou – LED versus LCD
O altă specificație a monitoarelor este dată de tipul de panou de care dispun. Cele mai populare sunt cele LED și LCD, ambele având la bază aceeași tehnologie. Monitoarele LED sunt, de fapt, monitoare LCD cu o iluminare mai bună a panoului ecranului. LCD-urile folosesc pentru iluminare lămpi fluorescente, iar cele LED utilizează diode, adică Light Emitting Diode – de unde și denumirea. Din punct de vedere calitativ, un monitor LED este semnificativ peste un LCD, asta pentru că oferă posibilitatea de a vizualiza imaginile din orice unghi și o iluminare superioară.
Ca să alegi monitorul potrivit pentru calculatorul tău, gândește-te la ce îl folosești cel mai des, apoi stabilește un buget și documentează-te cu privire la aspectele enumerate mai sus. Ține cont că este o investiție pe termen lung care ar trebui să te țină câțiva ani buni și să-ți ofere un confort sporit, fie că lucrezi, că deschizi jocuri video, că faci editare grafică sau că vizionezi un film.