Dacă și tu accepți faptul că accesibilizarea nu e un moft și ei vor zâmbi mai des

14 nov. 2022

Am acceptat invitația grupului civic DizAbil.Eu de a participa la evenimentul „Accesibilizarea nu e un moft!” organizat în Focșani pe 19 noiembrie, cu intenția de a-i ajuta să zâmbească mai des.

În perioada studenției, am învățat de la o persoană cu dizabilități cât de importantă este atitudinea față de ceea ce ți-a scos Providența în cale. Bucurii. Încercări. Cumpene. Noroc. Spune-le cum vrei! Important este cum le întâmpini. Cum te raportezi la ele. Ce faci cu petalele florilor din coroniță sau cu piatra de moară care te gârbovește? De la colegul respectiv am învățat cât de important este ce faci cu ce îți oferă Providența. La întrebarea „ce poți face cu o cărămidă?” el a spus „o pictez și o transform într-un suport pentru o vază cu flori”.

Au fost seri în care m-am întrebat ce aș face eu în locul unei persoane cu dizabilități. În primul și primul rând aș continua să zâmbesc. Aș continua să zâmbesc și nu aș permite ca starea mea să-mi influențeze stima de sine și planul pe care mi l-am făcut cu ani în urmă. Aș continua să-mi urmez scopurile. Pentru nimic în lume nu m-aș ascunde după perdea. Aș continua să stau drept. Aș continua să privesc înainte. Aș aștepta ziua în care soarele va binevoi să-mi lumineze din nou calea.

Membrii unei comunități au nevoie de modele care să-i cizeleze. Care să-i ajute să-și reamintească ce înseamnă omenie și empatie. O rampă de acces într-o instituție este o investiție inutilă atât timp cât persoanele cu dizabilități din zona respectivă nu îndrăznesc să o folosească. În loc să caute fel și fel de alternative, sfatul meu este să iasă în față și să solicite ajutor ori de câte ori nu pot urca sau coborî o astfel de rampă. Elegant. Cu calm. Fără înțepături adresate celor aflați temporar în funcții de conducere. Am certitudinea că se vor găsi binevoitori. Adevărata față a cetățenilor este diferită de cea transmisă la tv sau în anumite comunități online.

Repet. Contează enorm cum te raportezi. Dacă adopți o atitudine de victimizare și începi un atac intens cu înțepături vei atrage alți asemeni ție. Ca mentalitate. Dar dacă vii cu o atitudine pozitivă, cu o stimă de sine mai ridicată, și ceri elegant ajutor vei atrage persoane dispuse să te ajute.

Aici nu discutăm despre cine mai știe ce hârțoagă într-un dosar cu investiții. Aici discutăm în primul și primul rând despre respectul reciproc în interiorul unei comunități. Creștem împreună. Ne educăm reciproc. Începând din ziua în care noi vom înțelege faptul că accesibilizarea este o necesitate vom începe să respectăm locurile din incinta parcărilor semnalizate corespunzător, vom începe să punem presiune ca să se respecte accesul în anumite clădiri, vom proteja anumite locuri de muncă.

Accesibilizarea este o necesitate

Cum sună? Sunt capitole întregi scrise despre efectul negației în sloganele campaniilor. Sunt și capitole scrise despre importanța cuvintelor folosite în campanii – cuvinte care îți transmit o stare negativă sau una pozitivă. Învățăm unii de la ceilalți.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!