Cât de des ar trebui să mergi la un consult stomatologic

30 ian. 2023

Indiferent de vârstă, sănătatea orală este foarte importantă iar controalele stomatologice periodice joacă un rol vital în menținerea acesteia.

Din păcate, nu puțini sunt însă cei care încă mai tind să amâne vizita la dentist până la apariția unor simptome neplăcute, care ar fi putut fi evitate cu ușurință. Dacă și tu te numeri printre aceștia, continuă să citești pentru a afla cât de des ar trebui de fapt să mergi la un consult stomatologic și de ce.

Rolul controalelor stomatologice periodice

Controalele stomatologice periodice sunt foarte importante. Ele ajută la prevenirea multor afecțiuni dentare sau la depistarea acestora în stadiile incipiente, când sunt mult mai simplu, mai rapid și mai ieftin de tratat.

Multe afecțiuni dentare nu provoacă simptome la început. Ele apar abia atunci când problema s-a agravat, deci, dacă aștepți până ai dureri dentare, îți sângerează gingiile ori încep să apară alte astfel de simptome pentru a merge la dentist, riști ca tratarea acestora să dureze și să te coste mai mult decât ai fi dorit.

Ce presupune un consult stomatologic de rutină

Dacă mergi la un control la clinica stomatologică Puredent din Brașov, medicul va începe prin a-ți pune întrebări legate de simptomele pe care le prezinți și istoricul tău medical. Îți va examina apoi cu atenție cavitatea orală pentru a vedea cum se prezintă dinții și gingiile tale și dacă există semne ale unei eventuale probleme și va decide dacă este cazul să se efectueze o radiografie dentară. În urma acestei examinări, va stabili dacă ai sau nu nevoie de anumite tratamente stomatologice și ce vor presupune acestea.

De regulă, un control de rutină va include și o curățare profesională a dinților pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. De asemenea, vei primi recomandările necesare privind menținerea sau îmbunătățirea igienei orale.

Cât de des ar trebui să-ți vizitezi dentistul

În general, se recomandă efectuarea unui control stomatologic de două ori pe an. Frecvența controalelor stomatologice sau cât de des vor avea loc aceste vizite la dentist poate varia însă de la o persoană la alta, în funcție de mai mulți factori.

De exemplu, dacă ai o bună sănătate orală, un consult stomatologic o dată la 6 luni este suficient. Dacă însă ai anumite probleme, probabil că dentistul îți va recomanda să mergi mai des la control. Acest lucru poate fi necesar dacă:

  • Fumezi sau consumi alcool – tutunul poate favoriza apariția multor afecțiuni dentare, iar consumul de alcool crește riscul pierderii dinților;
  • Nu ai grijă de dinții și gingiile tale – dacă nu acorzi atenția cuvenită igienei tale orale, riscul de apariție a cariilor și a altor probleme dentare este mai ridicat, ceea ce înseamnă că va trebui să mergi mai des la dentist;
  • Ai un istoric familial de afecțiuni stomatologice – persoanele cu istoric familial de afecțiuni dentare și gingivale prezintă un risc mai ridicat de a suferi de astfel de probleme; dacă este și cazul tău, probabil că medicul stomatolog îți va recomandă să-l vizitezi mai des;
  • Ești însărcinată – sarcina poate afecta sănătatea orală a unei femei și poate crește riscul apariției unor probleme precum gingivita sau cariile dentare; vizitele regulate la dentist pot ajuta însă la prevenirea sau rezolvarea acestor probleme.

Consultul stomatologic periodic ajută la prevenirea și diagnosticarea la timp a numeroase afecțiuni și te ajută să obții și să menții un zâmbet sănătos. În lipsa acestuia, există riscul să apară diverse probleme dentare, a cărei existență o vei descoperi după ce deja s-au agravat. În general, se recomandă efectuarea unui control o dată la 6 luni, însă unele persoane vor trebui să-și viziteze dentistul mai des, altele mai rar. Cât de des ar trebui să mergi tu la control îți poate spune numai medicul tău stomatolog, în funcție de cât sunt sănătoși sunt dinții și gingiile tale.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto