Cetatea dacică Petrodava – cel mai vechi monument istoric din Piatra Neamţ

25.04.2023

Cetatea dacică Petrodava – poate – cel mai vechi și cel mai abandonat monument istoric din Piatra Neamţ

Cetatea dacică Petrodava

Am adăugat „poate” pentru că e posibil să fie un alt monument istoric mai vechi în Piatra Neamț sau altul care să fie și mai abandonat decât acesta. Singurul indiciu disponibil este localizare de pe Google Maps (și aceasta e o altă poveste). Lângă monument nu am întâlnit nici măcar o plăcuță ruginită cu câteva detalii, semn că cel mai vechi monument istoric nu înseamnă și un monument cât de cât important pentru istoricii locali.

Cetatea Petrodava se află la 4 km de centrul oraşului Piatra-Neamţ. Ea este una dintre cele mai interesante şi mai comentate fortificaţii antice din Moldova. Chiar dacă este considerat unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Piatra Neamț, în prezent el nu se regăsește în ghidurile de turism locale și nu beneficiază de o minimă protecție.

Localizarea de pe Google Maps indrumă turiștii către cărarea veche de acces. O cărare foarte abruptă, pe un teren accidentat prin interiorul unei păduri. În partea de sus am găsit câteva urme ale indicatoarelor acestei poteci, indicatoare de orientare vopsite pe copaci și porțiuni de potecă întrerupte de alunecări de teren, semn ca aceasta a fost întreținută până în urmă cu câțiva ani.

Cea mai accesibilă cale de acces se află spre sud, pe un drum din pietriș. Noi am preferat să lăsăm mașina lângă râu și să mergem pe jos pentru a ne putea bucura de frumusețea naturii.

Potrivit arheologilor, au fost descoperite vestigii dacice în jurul acestei cetăți pe o suprafaţă de aproape 20.000 metri pătraţi pe două nivele de locuire: unul datând din secolul al II-lea î.Hr., celălalt corespunzător perioadei dintre secolele I î.Hr. şi I d.Hr. Construcţia este suficient de asemănătoare cu cetăţile dacice cunoscute pe teritoriul Transilvaniei – dovadă a continuităţi civilizaţionale geto-dacice pe ambii versanţi ai munților Carpaţi.

Stadiul actual al acestei vechi cetăți dacice este o dovadă a faptului că istoria nu este doar scrisă de către învingători. Istoria poate fi rescrisă și prin omisiune prin indiferență.

Dacă vrei să afli mau multe informații istorice despre această cetate dacică îți recomand www.enciclopedia-dacica.ro

Comentarii

  1. Cătălin spune:

    Pare interesant, mai mult din pricina aerului liber, peisajelor și momentelor ce le petreci cu cei dragi, în rest, pare că timpul și-a spus cuvântul asupra acestei cetăți. Poate de aceea nici nu este atât de populară, sau cel puțin, eu n-am auzit de ea.

Postează un comentariu


Articole învecinate