Ce este glicemia?
Glucoza (zahărul) provine în principal din carbohidrații din alimentele și băuturile pe care le consumi. Glucoza este principala sursă de energie a organismului (inclusiv a creierului), fiind obținută din alimentele pe care le consumi. Glucoza este transformată în energie în procesul de metabolism, esențial pentru funcționarea normală a tuturor celulelor din corp. Sângele transportă glucoza către toate celulele corpului (implicit către organele interne), pentru ca acestea să funcționeze optim.
În cazul persoanelor care nu au diabet, sunt mai multe procese care ajută la menținerea glicemiei într-un interval sănătos. Insulina de exemplu, un hormon pe care îl produce pancreasul, este cel mai important contributor la menținerea unui nivel sănătos al glicemiei. Glucagonul este un alt hormon important în acest proces. Persoanele care suferă de diabet trebuie să utilizeze medicamente, cum ar fi medicamentele orale pentru diabet sau insulina sintetică, și/sau modificări ale stilului de viață pentru a ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge într-un interval sănătos.
Atunci când mănânci, organismul descompune alimentele în glucoză. Glucoza, principala sursă de energie pentru corp, intră în celule cu ajutorul insulinei. Insulina permite glucozei să intre în celule și să furnizeze combustibilul de care celulele au nevoie. Glucoza suplimentară este stocată în ficat și în mușchi sub formă de glicogen. Dacă nu mănânci câteva ore și nivelul de zahăr din sânge scade, corpul nu mai produce insulină. Un alt hormon din pancreas, numit glucagon, semnalează ficatului să descompună glicogenul stocat și să elibereze glucoza în fluxul sanguin. Acest lucru menține glicemia într-un interval standard, până mănânci din nou.
Organismul are, de asemenea, capacitatea de a produce glucoză. Acest proces are loc în principal în ficat, dar și în rinichi. În cazul postului prelungit, organismul poate descompune depozitele de grăsime și poate folosi produsele rezultate din descompunerea grăsimilor ca și combustibil alternativ.
Ce este hipoglicemia?
Scăderea glicemiei apare adesea din cauza excesului de insulină (fie că organismul produce prea multă în mod natural, fie că persoana injectează prea multă insulină sintetică). Sunt și alte probleme hormonale și metabolice care pot duce, de asemenea, la un nivel scăzut al glicemiei. Dacă nivelul de zahăr din sânge scade sub limita sănătoasă, acesta provoacă anumite simptome, cum ar fi tremurat, amețeli, bătăi mai rapide ale inimii, leșin. Dacă nivelul glicemiei scade prea mult, viața poate fi pusă în pericol. În principal, cauza o constituie faptul că cerebelul are nevoie de un aport continuu de glucoză pentru a funcționa corect. În lipsa glucozei, creierul nu poate funcționa optim.
Există două tipuri principale de hipoglicemie:
Pentru majoritatea persoanelor cu diabet, hipoglicemia înseamnă că nivelul de zahăr din sânge este sub 70 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau 3,9 milimoli pe litru (mmol/L). Pentru majoritatea persoanelor fără diabet, hipoglicemia este atunci când nivelul zahărului din sânge este sub 55 mg/dL sau 3,1 mmol/L. Hipoglicemia necesită un tratament imediat prin consumul de zahăr/carbohidrați. Hipoglicemia severă poate pune în pericol viața și necesită tratament cu glucagon de urgență și/sau intervenție medicală (1).
Cauzele hipoglicemiei
În cazul unei persoane cu diabet, este posibil ca organismul să nu producă insulină (diabet de tip 1) sau să fie mai puțin receptiv la aceasta (diabet de tip 2). Ca urmare, glucoza se acumulează în sânge și poate atinge niveluri periculos de ridicate. Pentru a corecta această problemă, pacientul poate lua insulină sau alte medicamente pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge. Prea multă insulină însă poate face ca nivelul zahărului din sânge să scadă prea mult, provocând hipoglicemie. Hipoglicemia poate apărea, de asemenea, dacă mănânci mai puțin decât de obicei după ce ai luat doza obișnuită de medicamente pentru diabet sau dacă faci exerciții fizice mai mult decât în mod obișnuit.
În cazul persoanelor care nu au diabet, hipoglicemia este mult mai puțin frecventă. Cauzele pot include:
Cum recunoști semnele de avertizare ale hipoglicemiei
Este bine să știi ce simptome presupune hipoglicemia. Manifestările hipoglicemiei pot începe rapid și pot varia de la o persoană la alta. O persoană poate, de asemenea, să experimenteze simptome diferite pentru fiecare episod. Aceste semne includ:
Semnele de hipoglicemie severă includ:
Hipoglicemia severă pune în pericol viața. Necesită tratament medical imediat. În cazuri rare, hipoglicemia severă care nu este tratată poate duce la comă și/sau deces.
Glicemie scăzută poate apărea și în timpul somnului (hipoglicemie nocturnă). Simptomele pot include:
Hipoglicemia severă prelungită pune în pericol viața și poate duce la următoarele complicații:
Operarea echipamentelor grele, cum ar fi conducerea unui vehicul dacă ai un nivel scăzut de zahăr în sânge, poate fi, de asemenea, periculoasă (1).
Prevenirea hipoglicemiei: schimbări ale stilului de viață și alimentației
Prevenirea hipoglicemiei este foarte importantă, deoarece poate avea consecințe grave asupra sănătății.
În concluzie, hipoglicemia este mai mult decât un nivel scăzut al zahărului în sânge, este o afecțiune care, lăsată netratată, poate avea complicații serioase. Cunoașterea simptomelor și semnelor de avertizare este esențială pentru a acționa în timp util. Modificările stilului de viață și alimentației sunt cheia prevenirii hipoglicemiei. Cu toate acestea, fiecare caz este unic și necesită o abordare personalizată.
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Cleveland Clinic, „Hypoglycemia (Low Blood Sugar)”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11647-hypoglycemia-low-blood-sugar
(2) Mayo Clinic, „Hypoglycemia”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685