De ce nu se discută despre importanța legislației mediului online?
Chiar dacă pandemia actuală ne-a mutat în internet o bună parte din activități, nu am mai auzit pe nimeni discutând despre decalajul enorm dintre legislația în vigoare și problemele grave cu care ne confruntăm în mediul online.
Eu, la nivelul meu de plătitor de taxe, presupun că cei care așteaptă să iasă, pe la 40 și ceva de ani, la pensii speciale au, printre altele, și sarcina de a anticipa ce se va întâmpla peste ceva timp și să ia măsurile care se impun pentru a trece cu bine peste provocările respective. Plec de la premiza că persoanele respective, în timpul de lucru, urmăresc anumiți metrici, învață, analizează, se consultă cu alți specialiști și vin la final cu soluții. Ei sunt acei specialiști în fața cărora ne plecăm capul. În realitate, din câte bag de seamă, ne confruntăm cu o mare superficialitate.
La scurt timp înainte de pandemie am fost obligați să ne împovărăm inutil blogurile cu mesaje despre politica de confidențialitate și cookie. Pentru cei care nu știu, blogurile simple au fost puse în aceeași oală cu site-uri mari, unde userii își completau de bună voie date cu caracter personal. A fost o întreagă nebunie.
De când a început pandemia, numărul celor care s-au confruntat cu atacuri online a explodat. Servere. Căsuțe de email. Conturi social media. Conturi de publicitate. Routere. Oamenii au fost nevoiți să învețe din propriile greșeli și să ia rapid atitudine. Băieții de ia it au devenit mai importanți decât fatele de xerox. Asta e doar ce se vede cu ușurință de la suprafață.
Pandemia ne obligă să ne mutăm în online. Sistemul legislativ rămâne în offline.
Discuții despre decalajul dintre sistemul legislativ care vizează mediul online și cazuistica generată de activitățile prezente pe internet au fost și înainte de actuala pandemie. Din păcate, adaptarea la singura alternativă disponibilă nu este susținută și de o îmbunătățire a atitudinii față de acest decalaj. Toată lumea ne spune ce să facem pentru a supravețui. Fiți activi în mediul online! Bine, bine, dar voi de ce refuzați să discutăm și despre ce avem nevoie pentru a putea menține un cadru cât de cât sigur în care să ne desfășurăm activitatea?
În lipsa unei legislații eficiente, mediul online riscă să fie acaparat de un haos cu o putere distructivă subestimată de către unii aspiranți la pensii speciale. Dacă mai aduc vorba și de obiectele inteligente care vin puternic din urmă îmi e teamă că se vor da loviți înainte să le fie virate primele tradiționale de sărbători.
Micii și marii producători sunt îndemnați constant să se orienteze către comerțul online. Dar ați văzut pe cineva propunând un act legislativ care să îmbunătățească, de exemplu, normele privind returul unor produse? În schimb, văd campanii de promovare cu retur gratuit în orice condiții – pe scurt, proștii sunt clienții noștri.
Aș mai aduce vorba despre câteva sancțiuni date pentru calomnie în mediul online asupra unor politicieni în funcție – date înainte de începerea pandemiei. Acum, când a fost recomandat de pe cel mai înalt jilț ca actuala campanie electorală să se mute în online, este liber la trucaje lipsite de un minim nivel de etică. Fiecare face ce vrea, în spatele unor conturi anonime pentru necunoscători. Fiecare pasăre pe limba ei piere.