Inteligența artificială nu este deocamdată definită juridic și jurisprudențial
Cristian China Birta, aflat la o masă rotundă organizată de Asociatia Romana de Relatii Publice pe tema libertății de exprimare în digital, i-a întrebat din partea mea pe avocatii de la ONV Law dacă există vre-un proiect legislativ prin care să fim protejați de mesajele postate de ai la comandă. De genul, eu spun că nu e bine ca un tată să-și pună evident în pericol propriul copil și ai să posteze fără număr comentarii în contradictoriu.
Răspuns: Incă nu e definită juridic și jurisprudențial ai, deci nu.
Deci, e clar?!?!? Chiar dacă principalele rețele de socializare au recunoscut oficial că dispun de conturi în spatele cărora se află inteligență artificială sau au în teste așa ceva AI nu este deocamdată definită juridic și jurisprudențial motiv pentru care suntem descoperiți total. Dacă eu aș posta astăzi mai slobod la mână o nemulțumire reală bazată pe pierderi materiale pe care le pot proba, obținute ca urmare a lipsei curentului electric câteva zile, risc să primesc acasă o amendă. Calomnii, alea alea.
Dar dacă eu postez pe o rețea de socializare că nu e bine ca un tată să-și pună evident în pericol propriul copil și ai începe să posteze fără număr comentarii în contradictoriu nimeni nu poate face nimic. Am evitat intenționat să folosesc o speță cu iz electoral. Am folosit o speță evident fictivă. Stim cu toții cât de puțin le pasă lor de copiii noștri.
Acum înțelegeți ce este internetul?
Este ceva după care noi ne târâm cu ochii închiși. In timp ce noi ne umplem timpul cu cine ce tigăi a mai primit gratis la poartă sau la mall, internetul își vede nestingherit de treabă și se dezvoltă în fiecare secundă. Acesta este doar un exemplu. AI face parte din vocabularul curent al celor cu state de plată de top în mediul online și încă nu este definit juridic și jurisprudențial. Nu mai este de mult un secret că marii jucători de pe internet investesc enorm în ai. O fac pentru că au înțeles că vor supravețui doar cei care vor reuși.
Cunosc persoane care cred tot ceea ce citesc pe Facebook. Filtrul lor s-a atrofiat. Nu mai filtrează nimic. Dacă citesc acceași prostie în mai multe mesaje este sigur. Gata. Toate celelalte mesaje care spun altceva sunt niște bazaconii. Această categorie de persoane există. Din păcate, bunăstarea noastră depinde și de votul lor.
Apropo de Facebook. In acest an am făcut un test involuntar. In ianuarie am comunicat predominant cu prieteni din agenții de publicitate și-mi apăreau în feed postările lor. In februarie am comunicat predominant cu psihologi. Am vrut să-mi pun la punct niște informații. In feed au început să-mi apară mai des mesajele psihologilor cu care am comunicat. Mesajele postate de prietenii din agenții au început să dispară unul câte unul. Incepând din martie cel mai des comunic cu bloggerițe de parenting. Stiți ce conține acum feed-ul meu? Postări ale bloggerițelor de parenting. Aici nu este vorba de ai. Este doar o afișare personalizată. Facebook se adaptează rapid la noile mele preferințe. Vrea să mă ajute și-mi elimină intrușii. Imi afișează ce decide el.
AI, în acest context, intervine când mesajele afișate nu mai sunt postate de o ființă umană și au unicul scop de a mă determina să accept ceva. Ceva. Mă opresc aici. Mai gândiți și voi. Doar nu sunt singurul care am tărtăcuță pe umeri. Am fost pe arătură? Ar fi fost bine. Sistemul juridic a cam pierdut pasul cu realitatea.