Kazahstanul a decretat astăzi stare de urgență și a rămas fără internet

5 ian. 2022

”Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de Internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, anunţă această organizaţie nonguvernamentală (ONG), care subliniază că acest lucru ”este susceptibil să limiteze grav acoperirea manifestaţiilor antiguvernamentale care se intensifică”, notează AFP. sursa protv.ro

Vă mai aduceți aminte de evenimentele tensionate de anul trecut când internetul a fost întrerupt temporar în anumite zone? Astăzi a fost rândul Kazahstanul-ului. Oficial, manifestațiile au pornit din cauza creșterilor bruște a prețului la gaze și combustibil și au degenerat rapid în violențe grave care au impus declanșarea stării de urgență. Una dintre primele măsuri a fost blocarea internetului și a telefoniei mobile.

La câtă tensiune socială este în prezent cred că ar cam fi cazul să se legifereze de urgență în ce condiții au dreptul să blocheze internetul și rețelele publice de telefonie mobilă. Pe de o parte discutăm despre IoT (care depind de conexiune la internet), dar pe de altă parte se evită discuțiile despre stabilitatea internetului în situații excepționale.

Să presupunem prin absurd că peste câțiva ani vom asista la o creștere exponențială a persoanelor care vor apela la monitorizare medicală permanentă la distanță cu ajutorul unor gadgeturi. În timpul unor revolte sociale, aceste persoane vulnerabile din punct de vedere medical vor sta acasă și vor urmări evoluția evenimentelor la tv și pe internet. Starea de tensiune le poate agrava starea de sănătate. Brățara, implantul sau cine mai știe ce se va mai inventa preia „urgența” și o transmite clinicii medicale. Dacă se oprește internetul cum se va mai transmite mesajul? Ce facem în astfel de situații? Să nu veniți cu idei că serviciul medical va dispune de internet separat, cum au serviciile de securitate, că nu mai cred în astfel de povești. Cel mai comod le va fi să discute despre morți colaterale sau, și mai simplu, să nu facă referire la ei.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto