Scaun ergonomic – clauză în contractul individual de muncă
V-ați negociat / renegociat contractul individual de muncă? Ați stabilit de comun acord salariul, forma de plată, programul, zilele de concediu, telefon și mașină de serviciu, monitor și calculator noi. Dar scaunul ergonomic? Ați discutat și despre scaun ergonomic?!? Si el este extrem de important dacă doriți să fiți eficienți și țineți la propria sănătate.
In urmă cu vreo 13 ani când mi-am negociat ultima dată contractul individual de muncă (de atunci mi-l negociez singur), după ce mi-au fost explicate în clar sarcinele zilnice, am solicitat un calculator și un monitor nou. Am încercat să le explic că nu am cum să mă încadrez în programul de lucru cu un calcutor la care trebuie să aștept câteva secunde ca să trimită un email și cu un monitor cât un manual școlar. Imi amintesc perfect reacția lor. Fiecare privire între ei cu coada ochilor. Fiecare atingere discretă cu piciorul sub birou. Ritmul accelerat de bătaie cu pixul în agendă. Contractul l-am semnat. Calculator nou nu am văzut niciodată. Doar monitorul mi l-au schimbat după câțiva ani. Cu un monitor adus din alt departament. Era prea târziu. Paharul se umpluse.
Cererea mea era motivată de dorința de a fi eficient. Fișa zilnică de lucru era destul de lungă și, ca în orice alt domeniu, știam că vor apare și alte sarcini suplimentare care trebuia să fie gata ieri. Nu mă gândeam câtuși de puțin la protejarea propriei sănătăți. Nu mă gândeam că îmi stric ochii lucrând pe un monitor depășit din foarte multe puncte de vedere. Eu vroiam doar să fiu eficient. Vroiam doar să pot finaliza toate sarcinile, inclusiv pe cele care în mod normal aparțineau altor departamente. Imi plăcea ce făceam și vroiam să fac ca la carte … în timpul de lucru. Niciodată nu am fost de acord să-mi iau de lucru acasă sau să stau peste program din vina incompetenței cuiva. Imi respectam timpul. Timpul meu liber. In schimb, nu-mi respectam sănătatea.
Din discuțiile cu unii prieteni care stau pe net am constatat că lucrurile au evoluat enorm în acest domeniu. Oamenii au început să fie mai atenți la detalii când își negociază cotractele individuale de muncă. Au învățat din proprie experiență sau de la amici plecați prin alte țări. Dacă în urmă cu 13 ani cererea unui calculator nou era privită ca un gest de aroganță, o astfel de cerere este acum clauză în contractul de muncă alături de alte cereri similare. Si angajatorii au început să fie mai atenți la aceste detalii. Au acceptat și ei în cele din urmă faptul că o persoană care se respectă este mai responsabilă. Educarea unui angajat la locul de muncă implică pierderi financiare.
O persoană care aduce vorba la interviul de angajare doar despre valoarea salariului va pleca imediat ce altcineva îi va oferi cu 10 euro mai mult și se va preface că muncește. In schimb, o persoană care solicită un scaun nou este o persoană precaută. Este o persoană care gândește în viitor. Este o persoană responsabilă. O persoană care își poate merita locul în echipa voastră.
Dacă aș mai fi acum nevoit să mă duc la un interviu de angajare și reprezentantul angajatorului (angajat al său sau agenție de recrutare) nu-mi acceptă pe loc necondiționat cererea de a-mi pune la dispoziție un calculator nou vă spun cât se poate de sincer că mă ridic și plec. Fără alte discuții. Inseamă că el nu este dispus să țină pasul cu concurenții săi. Decât să mă angajez la el și să văd cum se duce la fund mai bine mă duc direct la concurenții lui.
Din fericire pentru noi, cei cu degete bătătorite de la tastat și cu un nivel de pregătire peste medie, nu am mai rămas prea mulți pe aici. Spre deosebire de acum câțiva ani când tinerii lăsau cv-uri peste tot în speranța că cineva îi va suna și pe ei, acum angajatorii care se respectă vânează tinerii care au ieși în evidență și merită să facă parte din echipa lor. Fiecare încearcă să le ofere ceva în plus pentru a-i convinge să vină la ei. Inclusiv scaune ergonomice. Nu mai este nevoie să cerem noi un scaun nou. Vin ei și ne spun de la bun început că la sfârșitul perioadei de probă vom primi un calculator și un scaun nou. Am înțeles că sunt firme care le oferă pe cele vechi drept bonus de angajare. Oricum sunt depășite și nu mai au ce face cu ele. Decât să le doneze unui ONG, mai bine i le dăruiește noului coleg.
Despre scaunele ergonomice
A avea la birou un scaun ergonomic nou de calitate maximă nu este suficient pentru a vă menține sănătatea. Mai este nevoie și de bunăvoință pentru a-l folosi corect. Poziția pe scaun este un detaliu urmărit cu atenție de către angajatori, în special de către cei din domeniul it. O poziție incorectă pe un scaun performant transmite lipsă de concentrare.
Scaune de birou pentru toate gusturile și buzunarele
Inchei prin a vă recomanda un magazin online cu scaune de birou din piele naturală, piele ecologică, mesh și stofă la prețuri acceptabile. Fiecare model este atent selectat și testat înainte de a fi inclus în ofertă.