Un angajator are dreptul să supravegheze ce fac angajații pe internet în timpul orelor de lucru

13 ian. 2016

Vrem salarii ca afară, dar și să muncim cu pauze mari și dese

Stiți vorba „Vrea și cu botul uns și cu slănina’n pod”? Bănuiesc că ați auzit-o celor puțin o dată. Are și o continuare „… și cu banii pe slănină”. Ei bine, cam așa stă treaba cu marea majoritate a angajaților români – fie ei din sectorul privat sau bugetari. Vor să aibă un loc unde să se prefacă că muncesc și să primească salarii la fel de mari ca cei cărora le transpiră până și neuronii din tărtăcuță. Dacă mai cade și câte o atenție e și mai bine. In unele locuri, dacă nu cade … pică.

Această atitudine a fost moștenită de la generațiile anterioare. Stim cu toții faptul că în fiecare colectiv, indiferent că discutăm despre mapă sau sapă, erau câțiva care mai rău încurcau. Toată ziua îi vedeai că se plimbă de colo aparent fără rost. Aparent. Ați înțeles la ce mă refer. După ’89 toată lumea a vrut să dea cu ciocu’. Nu conta ce și cui. Important era să-și mențină un loc de muncă călduț. Unul în care să pice cât mai des.

supraveghere discutii internet

Când a apărut internetul, acești semeni de-ai noștri au început să creadă că le-a pus Dumnezeu mâna-n cap. Plictiseala a dispărut peste noapte. Când trecea un șef pe lângă ei nu avea curajul să-i deranjeze de teamă ca nu cumva la celălalt capăt să fie un șef mai mare sau o rudă a acestuia. Am participat și eu la câteva ședințe în care această teamă era numită discreție. Punem monitoarele astfel încât să nu vedem unul la celălalt cum discutăm în interes personal în timpul programului. Hai să fim serioși! Stim cu toții cât de mult le place unora munca.

Partea interesantă începe în momentul în care angajatorii decid că a sosit vremea să ia decizii radicale:

Fără Facebook la serviciu

Autorităţile din Brăila au declarat război reţelei Facebook. După spitalul judeţean, acum nici angajaţii consiliului judeţean nu mai au voie să intre pe Facebook în timpul programului de lucru. Măsura a fost luată de şeful de judeţ, însă angajaţii au găsit deja soluţia de rezervă: telefoanele personale sau tabletele. (sursa digi24.ro : Fără Facebook la serviciu)

Angajatorul nu comite un abuz dacă supraveghează comunicaţiile purtate pe internet de salariaţi

CEDO apreciază că un angajator nu comite niciun abuz verificând dacă salariații săi își îndeplinesc atribuțiile profesionale în timpul orelor de lucru. De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului gândindu-se că acesta conține comunicațiile cu clienții, se arată în motivarea hotărârii Curţii. […] Totodată, CEDO a arătat că justiția română a păstrat un echilibru corect între interesele angajatorului și respectarea caracterului confidențial al corespondenței private, întrucât în instanță s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau că salariatul a folosit calculatorul companiei în interes personal în timpul programului de lucru, iar identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgată. (sursa digio24.ro: Angajatorul nu comite un abuz dacă supraveghează comunicaţiile purtate pe internet de salariaţi)

Soluția de rezervă

Ați înțeles care este soluția de rezervă? Telefoanele și tabletele personale. Eu zic că e mai bine să ne apucăm cu toții serios de treabă. Mai sunt și camere video. La vedere. Camuflate.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!