Aisbergul IoT este pe cale să se desprindă

In scurt timp vom începe să discutăm despre lipsa unui personal capabil să lucreze în mediul IoT.

Am băgat de seamă faptul că cele mai multe discuții despre internetul lucrurilor se opresc la promovarea avantajelor unor produse IoT, la vulnerabilitățile sistemelor de securitate și la modul în care acestea vor afecta piața muncii … cu excepția capacității noastre diferite de adaptare. Se repetă exact aceeași greșeală ca în timpul revoluției industriale când muncitorii de rând au fost lăsați singuri în fața mașinilor. Cine a supravețuit? Doar cei care au învățat rapid să lucreze cu aceste mașini. Cei care au pierdut pasul au ajuns pe cel mai scăzut nivel al pieței de muncă.

angajare iot

In această perioadă se discută despre avertismentele unor experți economici cu privire la iminența unui nou colaps al pietelor financiare. Din păcate, experții economici nu sunt singurii care ne îndeamnă să fim prudenți. Ce fac antreprenorii? Caută soluții pentru a supravețui. Ce ar trebui să facă oamenii de rând, muncitorii? Să se pregătească pentru soluțiile pe care le vor găsi antreprenorii. La prima vedere pare simplu. In realitate, situația este extrem de complicată. Primii își vor îndrepta atenția către IoT și vor avea nevoie de personal capabil să-i urmeze. Cine îi va urma? Doar cei care vor învăța rapid să lucreze cu noile echipamente.

Adevăratul aisberg IoT nu constă în modul în care se va schimba modul nostru de viață, ci în capacitatea noastră de adaptare la locul de muncă.

Deocamdată, cel puțin la noi în țară, internetul lucrurilor se află la nivel de proiecte în anumite domenii de activitate. Deocamdată. E doar o chestie de timp până când proiectele de finanțare vor fi aprobate. Începând din acea zi angajatorii vor mai avea nevoie doar de cei care vor fi capabili să se adapteze cel mai bine noilor cerințe. Cu restul își vor strânge mâna pentru ultima dată.

Dacă este să ținem cont de stadiul real al pieței muncii din România, adevărata provocare pentru angajatori nu va fi pe cine păstrează ci cum își vor putea pregăti mai repede întreg personalul să lucreze cu obiectele IoT. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu – nu își vor putea permite să concedieze pe nimeni deoarece deja se confruntă cu o criză de personal calificat. Cu toate acestea, fiți siguri că se vor despărți de cei care nu vor putea ține pasul.

Si ajungem din nou la capacitatea noastră de adaptare la locul de muncă.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate