Avantajele coronarografiei. Când este indicată și ce presupune?

15 dec. 2022

Coronarografia este o procedură cu ajutorul căreia pot fi diagnosticate diverse boli cardiovasculare, inclusiv boala coronariană.

Este o investigație relativ sigură, minim invazivă, dar care îi ajută pe medici nu numai să afle dacă există sau nu o vreo problemă la nivelul inimii sau al vaselor de sânge care o alimentează, ci și să stabilească planul de tratament și să plănuiască anumite proceduri.[2] În acest articol îți vom spune în ce condiții ți s-ar putea recomanda efectuarea unei astfel de investigații, ce presupune, dar și care sunt avantajele ei.

Ce este coronarografia

Cunoscută și sub denumirea de angiografie coronariană, coronarografia la inimă este o procedură minim invazivă ce permite evaluarea arterelor coronare și a fluxul sangvin către inimă, putând fi astfel depistate eventualele stenoze (îngustări ale vaselor de sânge) și stabilită severitatea acestora. Aceste informații îi ajută pe medici să decidă care este cel mai bun tratament și să plănuiască procedurile necesare.

Când este indicată coronarografia

Angiografia coronariană poate fi folosită pentru a diagnostica diverse afecțiuni cardiace, inclusiv:

  • Boala coronariană – este cauzată de acumularea de colesterol și alte substanțe pe peretele arterele; acest lucru afectează alimentarea cu sânge a inimii și poate provoca atacuri de cord sau angină pectorală;
  • Infarctul miocardic – se produce atunci când alimentarea cu sânge a inimii este blocată brusc și este considerat o urgență medicală;
  • Angina pectorală – este termenul folosit pentru a descrie durerea în piept ce apare atunci când alimentarea cu sânge a inimii este afectată;
  • Bolile cardiace congenitale la copii – o serie de defecte congenitale care afectează funcționarea normală a inimii;
  • Valvulopatii – un grup de boli care afectează valvele inimii;
  • Cardiomiopatii – boli ale mușchiului cardiac, uneori moștenite.[2]

Această investigație ți-ar putea fi recomandată dacă ai angină pentru prima dată sau ea se înrăutățește, nu dispare, frecvența apariției sale crește sau apare și în repaus. Medicii ar mai putea decide că ai nevoie de o astfel de procedură dacă:

  • Ai stenoză aortică sau altă problemă valvulară;
  • Ai dureri toracice, dar rezultatele altor teste sunt normale;
  • Ai făcut un test de efort și rezultatele acestuia sunt anormale;
  • Suferi de insuficiență cardiacă;
  • Ai suferit un infarct miocardic.[1]

Unul dintre avantajele coronarografiei este acela că mai poate fi folosită și înainte sau în timpul unor tratamente. Un exemplu în acest sens este angioplastia coronariană, o procedură ce presupune dilatarea arterele coronare îngustate sau blocate, care de multe se realizează în același timp cu coronarografia, ca o continuare a acesteia.

Ce se întâmplă în timpul unei coronarografii

Dacă urmează să treci printr-o astfel de procedură, probabil că te întrebi la ce ar trebui să te aștepți. Iată ce presupune de obicei o coronarografie:

  • Ți se va cere să te întinzi pe o masă specială, aflată într-o sală de angiografie;
  • Se realizează o incizie la nivelul arterei femurale sau a celei radiale (zona aleasă pentru abord va fi pregătită corespunzător înainte și ți se va administra o injecție cu anestezic, astfel încât nu vei simți nicio durere);
  • Se introduce în arteră o teacă arterială, un tub care o va menține deschisă, urmând ca prin aceasta să fie introdus un cateter, un tub subțire și flexibil, care va fi apoi ghidat, sub control radioscopic, până la arterele coronare;
  • Prin cateter, se injectează o cantitate mică de substanță de contrast care, pe măsură ce avansează prin vasele de sânge, permite vizualizarea pe un ecran a arterelor coronare și obținerea unor imagini numite angiograme.

Odată obținute toate informațiile dorite, cateterul și teaca arterială sunt îndepărtate și se realizează compresiunea arterei folosite ca abord.[2]

În general, o coronarografie durează între 30 și 60 de minute. Riscul apariției unor complicații serioase este mic, durata de spitalizare este scurtă și recuperarea destul de rapidă. Medicul tău îți poate spune dacă angiografia coronariană este o procedură care ar putea fi utilă și în cazul tău sau dacă există alte investigații care ar trebui efectuate mai întâi.

Articole recente

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Ieri: Social media este inutilă. Azi: Manipularea și dezinformarea este evidentă. Străbunii noștri aveau o vorbă. Fă-ți iarna car și vara sanie! Dacă nu puteai…