Aveți probleme în relație? Cum vă poate ajuta terapia de cuplu
Fiecare relație are suișurile și coborâșurile ei, dar pentru unele cupluri, există perioade în care certurile sunt tot mai frecvente.
Având în vedere că fiecare dintre noi ne raportăm diferit la ceea ce ni se întâmplă – în funcție de personalitatea noastră și de experiențele pe care le-am trăit, la un moment dat devine destul de dificil să ne punem în pielea celuilalt.
Apelează la psihoterapia de cuplu
Nu există cuplul perfect și nicio rețetă standard pentru ca toate relațiile să funcționeze, ci pur și simplu e suficient ca fiecare dintre parteneri să comunice unul cu altul.
Există anumite perioade destul de dificile din viața de cuplu, în care conviețuirea devine aproape imposibilă. Sunt acele momente din viață în care ne simțim neînțeleși de către celălalt și în care așteptările noastre referitoare la cel de lângă noi, nu sunt împlinite.
Având în vedere că relațiile dintre oameni sunt complexe, acestea evoluează în moduri diferite datorită faptului că indivizii au trăiri distincte și „bagaje” de experiențe variate. De asemenea, fiecare persoană are o viziune proprie despre lume și viață ceea ce poate afecta major raporturile interpersonale.
Orice relație eșuată ne poate provoca traume profunde greu de vindecat care pot genera adesea dezamăgiri masive și multă suferință. În consecință, atunci când în relația noastră apare o criză, cel mai bine ar fi să găsim cea mai bună modalitate de a ieși din ea, iar una dintre cele mai eficiente metode este psihoterapia de cuplu.
Ce avantaje îți aduce terapia de cuplu
În cazul ședințelor de psihoterapie de cuplu, veți putea învăța cum să gestionați mai bine situațiile de comunicare cu partenerul. De asemenea, relația se va îmbunătăți considerabil deoarece:
• veți învăța cum să empatizeze unul cu celălalt;
• veți avea posibilitatea de a vă redescoperi partenerul;
• veți exersa noi metode de relaționare și tehnici prin intermediul cărora să vă puteți (re)conecta la nivel emoțional.
Cum se poate consolida relația dintre voi?
Discuțiile cu terapeutul pot contribui major la consolidarea relației între cei doi parteneri. Astfel, cei doi vor avea posibilitatea de a-și construi o abordare distinctă față de perioada existentă înaintea psihoterapiei.
În plus, pe parcursul ședințelor de terapie de cuplu, psihologul va pune accent pe plusurile pe care le are relația dintre cei doi. De asemenea, acesta îi va ajuta pe cei doi participanți la terapie să-și amintească trăirile pozitive pe care le-au simțit în anumite circumstanțe unul față de celălalt.
Prin urmare, construirea unei imagini reale a relației, cât mai clare și mai obiective – cu plusuri și cu minusuri – va îndeplini un rol deosebit de important pentru consolidarea legăturii celor doi.
În urma ședințelor de psihoterapie, partenerii vor dobândi o altă viziune a relației – de data aceasta obiectivă. Cei doi vor renunța să arunce vina de la unul la celălalt și vor găsi cauzele care au declanșat problemele apărute în relație.
Transformarea perspectivei pe care o au ambii parteneri asupra relației într-una amplă, reală, cu punctele tari și cu vulnerabilitățile sale poate constitui un semn de maturizare.