Bursierii GovITHub își încheie colaborarea cu Guvernul Grindeanu

01.02.2017

În urma adoptării ordonanței de urgență (OUG) prin care sunt modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu și a proiectului de lege privind grațierea, bursierii GovITHub se declară indignați și refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului guvern și a echipei sale de miniștri.

Programul guvernamental GovITHub a fost creat în 2016 ca urmare a unei inițiative de implicare civică a specialiștilor IT din mediul privat care își doresc să contribuie în mod activ la digitalizarea instituțiilor publice și la îmbunătățirea relației cetățeanului cu statul.

Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparența, implicarea civică și un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în doar 4 luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact național, care în alte condiții ar fi costat statul român peste 1 milion EURO.

În acest context, deciziile guvernului actual luate în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum și modul în care acestea au fost adoptate, invalidează misiunea GovITHub și contravin flagrant atât principiilor care au pus bazele acestui program, cât și valorilor personale ale bursierilor. Așadar, bursierii GovITHub au luat în regim democratic hotărârea să înceteze colaborarea cu actualul guvern.

Prin această poziție oficială ne exprimăm îngrijorarea pentru direcția periculoasă în care se îndreaptă România și tragem un semnal de alarmă privind valorile democratice ce trebuie protejate.

Despre GovIThub

Operațional din 3 Octombrie 2016, programul guvernamental GovITHub reunește voluntari și bursieri, specialiști din domeniul IT, cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice respectând principiile de Open Source, Mobile Ready, Cloud Enabled, Security & Privacy.

Pe parcursul programului, GovITHub a avut parte de susținerea a sute de voluntari care împărtășesc valorile si dorința de modernizare a societății românești. Proiectele finalizate cu succes cu ajutorul lor și al numeroșilor reprezentanți oficiali din administrația publică ne-au convins de viabilitatea aspirațiilor de digitalizare, transparentizare și eficientizare.

Mai multe detalii despre program și proiectele aflate în derulate sunt disponibile la adresa www.ITHub.gov.ro – cât va mai fi online.

Concluzie

Am preluat mai sus integral comunicatul lor de presă postat pe Facebook. Ce să mai zic?!?!? Cinste lor și rușine tuturor celor care nu i-au sprijinit nici măcar pe timpul guvernului Cioloș. Mă uit cu regret cum unii dintre cei care se consideră cu influență în mediul online românesc acum promovează ieșitul în stradă (ca pe vremea epocii de piatră), dar au tăcut când această echipă avea nevoie de ajutor pentru a pune bazele unei forme de comunicare instituții – cetățeni la nivelul posibilităților tehnologice actuale. Imi exprim speranța că această echipă nu se va destrăma și va reveni în viitorul apropiat la tastaturi.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate