Cât vă poate costa montarea unei centrale termice pe lemne?

08.06.2015

Costurile pentru confortul termic sunt din ce în ce mai mari, iar subvențiile de la stat tot mai mici de la an la an. Din acest motiv, foarte multă lume alege să cumpere o centrală termică proprie, fie pentru apartament, fie pentru casă / vilă, în speranța că factura la energia termică va scădea simțitor.

Factura scade, de cele mai multe ori, datorită controlului asupra temperaturii dorite și a alegerii unei centrale termice performante.

Cu o centrală termică pe lemne puteți controla mult mai ușor temperatura dorită în locuință. Până la instalarea propriu-zisă a centrelei trebuie să parcurgeți câteva etape și să respectați câteva reguli precise. Aflați care sunt costurile totale pe care trebuie să vi le asumați, odată cu instalarea acestui model de centrală.

Costuri inițiale mari, cheltuieli mai mici cu timpul

Inainte să apelați la montarea centralei termice pe lemne într-un imobil, aveți în vedere faptul că trebuie să pregătiți câteva acte și să anunțați fostul furnizor de energie termică în legatură cu debranșarea. Taxele pentru procesul de debranșare la RADET se ridică între 400 și 1000 de lei.

centrala termica lemn

Investiția majoră constă în achiziția centralei termice pe lemne și montarea ei. Pentru a vă face o idee, prețul aproximativ al unui pachet format din centrală termică pe lemne și echipamentul aferent (termostat, țevi, calorifere, accesorii) se ridică la aproximativ 9.000 de lei. Spun aproximativ pentru că numărul de calorifere și distanța dintre ele poate să difere de la caz la caz. Cumpărarea unui pachet personalizat este mai avantajoasă financiar deoarece prețul acestuia este mai mic decât suma dintre prețul centralei și cel al celorlalte componente. La acest preț se adaugă cel pentru manoperă, preț care se stabilește în funcție de complexitatea lucrării. Chiar dacă vi se pare acum o sumă destul de ridicată, aceste costuri vor fi mult amortizate în câțiva ani.

Pentru a putea privi în perspectivă, gândiți-vă că dacă factura în cazul centralelor termice pe gaz metan este lună de lună de aproximativ 400 de lei, în cazul unor centrale termice pe lemne, costurile lunare sunt mult mai mici și, astfel, acest model de centrală este mult mai convenabil decât altele.

centrale termice pe lemne

In situația în care intenționați să vă construiți un imobil este de preferat să consultați încă de la început un inginer specialist în centrale termice pe lemne pentru a vă informa care sunt cerințele pentru instalarea unei centrale termice de acest tip. O centrală termică are nevoie de o cameră proprie (numită camera tehnică) și de un coș de fum dimensionat în funcție de caracteristicile tehnice ale centralei. Acestea se prevăd încă de la început în proiectul imobilului ce urmează a fi construit. Există beneficiari care adaugă la prețul de execuție inclusiv amenajarea (am întâlnit situații în care a fost necesar construirea unei anexe la imobil) camerei tehnice și a coșului de fum la cel al centralei termice. Pe de o parte pare corect. Fără ele centrala nu poate fi instalată. Dar este greșit, în acest caz, să comparăm prețul final cu cel al altor modalități de încălzire care nu au nevoie de așa ceva. Fiecare alegere implică avantaje și dezavantaje.

Odată cu extinderea rețelei de gaze în mediul rural, centralele termice pe gaze au început să fie preferate și de cei de la sate. Erau mulțumiți că au scăpat de cenușă. In schimb, au început să devină nemulțumiți când au primit facturile. Cei mai gospodari dintre ei au revenit la centralele termice pe lemne. Mai mult decât atât, și-au replantat livezile din jurul caselor. Au umbră, fructe și lemne iarna. Un alt truc pe care îl folosesc ei este uscarea lemnelor într-o magazie. Le taie, le stivuiesc și le lasă să se usuce.

Centrale termice pe lemne de la INIC

Dacă sunteți în căutarea celor mai bune oferte la centrale termice pe lemne, astfel încât achiziția pe care o faceți să fie una pe cât se poate de profitabilă, intrați în magazinul online Inicinstal și alegeți din gama largă de instalații termice centrala potrivită locuinței vostre. Faceți o alegere inteligentă, astfel încât costurile suportate acum să fie amortizate în timp.

Pompe de căldură

Dacă doriți să reduceți cu circa 3/4 costurile pentru încălzire, apă caldă și aer condiționat vă recomand să luați în calcul și pompele de căldură ASG.

Ele sunt caracterizate de cel mai performant și stabil COP, având în vedere temperatura aproximativ constantă în jurul valorii de 11 – 14ᵒC, din pânza de apă freatică de pe teritoriul României.

Vă mai recomand pe staupenet.ro

Prețuri pompe de căldură 2019 – drumul dintre oferte și confortul termic al casei

Comentarii

 1. Ioana spune:

  Si daca stau la bloc si sunt nemultumita? Pot sa-mi pun centrala pe lemne si sa la ofer in fiecare seara un miros divin de rasina?

 2. Dan V spune:

  Sa ai la indemana niste vin cu scortisoara. Cand vezi ca se aprinde acoperisul sau izolatia pui vinul la fiert, adaugi scortisoara si iesi in fata blocului cu termosul. Vor fi destui cu gurile uscate. Pompierilor sa nu le dai. Ei sunt in timpul serviciului. Acest sfat este valabil si pentru cei care stau la casa si nu-si curata hornurile.

 3. Vasile spune:

  Aveti centrale termice pe lemne si vreti caldura in casa de revelion? Luati-va si o galeata de curent.

 4. Marian spune:

  Cat m-ar costa cu totu o centrală pe lemne la o casa de 85mp
  montaj, tevaraie, centrală tot?

 5. Anasztaz spune:

  Daca nu aveti posibilitatea sa va uscati singuri lemnele mai bine cautati o alta modalitate de incalzire.

 6. Alina spune:

  La sfatul arhitectului, confirmat si de catre constructor, noi am pus incalzire in pardoseala in toata casa. Deasupra am pus gresie. Toate iesirile au fost duse in camera tehnica. Acolo avem posibilitatea sa le cuplam la ce sistem de incalzire dorim – centrala termica pe lemne sau pompa de caldura (avem forate puturile). Inca nu ne-am decis. Costurile pana in aceasta etapa sunt aceleasi indiferent ce alegere vom face in vara.

 7. Roxana spune:

  Cred că pompele de căldură sunt o variantă mai bună la sistemele pe gaz sau lemne. Sau folosirea altor surse de energie alternativă. Pe viitor sper ca prețurile implementării acestora să fie mai accesibile.

 8. Marius spune:

  Socrul meu locuieste in apropiere de Medias. A cumparat o gospodarie de la o familie plecata din tara si in spatele casei, unde inainte era teren agricol, a plantat copaci. Diverse specii. Amestecate. Are gospodarie pasiva.

 9. Vladia spune:

  Noi am renuntat la centrala pe lemne in favoarea unui termosemineu si a unei pompe de caldura

 10. Tudor spune:

  La aceasta combinatie ne-am oprit si noi. Plus cateva panouri pe acoperis. Recunosc, termosemineul este un moft al meu dar am inceput sa-i gasim din ce in ce mai multe avantaje. Impreuna cu pompa de caldura imi va asigura confortul termic dorit cu cheltuieli minime.

 11. Andreea C spune:

  Daca va construiti casa, indiferent de sistemul de incalzire ales, stabiliti clar in proiect cu ce inaltime a cemerelor doriti sa ramaneti in final.

Postează un comentariu


Articole învecinate