Câteva sfaturi pentru alegerea celei mai bune mașini de surfilat

06.11.2018

Mașinile de surfilat sunt considerate egale mașinilor de cusut. În realitate, ele sunt complementare.

Mașinile de surfilat nu sunt ceva nou pentru cei ce lucrează de multă vreme în domeniul confecțiilor. Pentru cei care au descoperit recent pasiunea pentru croitorie ele pot fi puțin derutante.

Ce este o mașină de surfilat?

O mașină de surfilat are drept scop întărirea marginii oricărui tip de țesătură pentru a preveni destrămarea acesteia. Cusăturile sunt mai rare decât în cazul mașinilor de cusut. În funcție de scop ele pot fi:
● simple – doar pentru întărirea marginilor;
● de acoperire – utilizate pentru suturi de acoperire;
● combinate – având ambele funcții integrate.

Înainte să alegeți o mașină de surfilat, întrebați-vă:
● cât timp va fi utilizată,
● ce viteză de coasere dorim să aibă,
● ce număr de programe și funcții preferăm,
● ce tipuri de cusături realizează.

Cât timp va fi utilizată?

Pentru amatori și începători este recomandată o mașină de surfilat clasică, cu funcție specifică (menționată ca overlock, triplock, uberdeck), în timp ce micile confecții pot opta pentru e mașină cu funcție principală de surfilat.

Deși cu un preț mai ridicat, aceasta va oferi mai multe opțiuni de lucru și va face față cu succes cererii.

Ce viteză de coasere dorim să aibă?

Această caracteristică este demnă de luat în calcul deoarece permite anticiparea timpului necesar finalizării unei lucrări. Începătorilor le sunt recomandate modelele cu maxim 800-900 împunsături pe minut, în timp ce profesioniștilor le sunt suficiente 1000-1200.

Ce număr de programe și câte funcții preferăm?

De cele mai multe ori, programele sunt standard, prin combinarea lor putându-se obține mai multe tipuri de margini. 3-5 programe ar fi suficiente pentru un începător în cusur și surfilat, iar pentru cei ce au deja experiență mai multă sunt ideale 10-15 programe.

În ceea ce privește funcțiile (cusături cu mai multe fire și mai multe ace, iluminarea suprafeței de lucru, platformă extensibile etc.), trebuie să se aleagă în funcție de cât de complicate sunt proiectele ce urmează a fi făcute.

Automat, o mașină de surfilat cu funcții suplimentare, cum ar fi infiltrare automată sau ecran cu afișaj electronic va avea un preț mai mare și va fi mai potrivită pentru profesioniști.

Ce tipuri de cusături realizează?

Overlock-ul este varianta clasică de surfilare, cusătura având aspect rar datorită firelor care se întretaie în numeroase poziții pe marginea materialului, iar triplock-ul este cusătura ce presupune un fir special, elastic, ce împiedică încrețirea în mod inestetic a materialelor supraelastice.

Pentru un amator este recomandată o mașină de surfilare ce poate face ambele cusături (uberdeck), în timp ce pentru fabricile de confecții sau atelierele de croitorie sunt indicate toate tipurile.

Care sunt cele mai bune mașini de surfilat de pe piață?

Răspunsul la această întrebare diferă în funcție de preferințele utilizatorului. Minerva, Singer, Baby Lock, sau Gritzner sunt câteva dintre cele mai cunoscute nume din domeniu, însă cele mai multe aprecieri sunt strânse de mașinile Brother.

Acestea sunt perfecte pentru a fi utilizate atât în atelierele de croitorie, cât și de către persoanele care confecționează acasă obiecte vestimentare, având un raport excelent calitate-preț și o durată mai mare de viață față de alte produse de același gen.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate